Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Χαμηλότερα τα τιμολόγια του Φεβρουαρίου – Νέες αλλαγές στους λογαριασμούς

Οικονομία

Σε μειώσεις προχώρησαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας στα ειδικά ή πράσινα τιμολόγια κατά τον μήνα Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα τιμολόγια που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, οι προμηθευτές έριξαν έως και 16% έναντι του Ιανουαρίου τις τελικές τιμές (συμπεριλαμβανομένων, όπου διατίθενται, και των εκπτώσεων συνέπειας).

Το εύρος των τελικών τιμών προμήθειας ρεύματος κυμαίνεται από τα 0,11 μέχρι και λίγο πάνω από τα 0,14 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Οι μειώσεις αποδίδονται στην αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου TTF αλλά και της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Και για τον μήνα αυτόν, πάροχοι διαμορφώνουν τις τελικές τιμές προμήθειας με την παροχή εκπτώσεων συνέπειας για την πληρωμή των λογαριασμών.

Για τον Φεβρουάριο, πάροχοι διαμορφώνουν τις τελικές τιμές προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με το μέγεθος της κατανάλωσης.

Η απόφαση για τα τιμολόγια

Την ίδια στιγμή, μεικτά προϊόντα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και συμβόλαια τουλάχιστον εξάμηνης διάρκειας μπορούν να προσφέρουν οι πάροχοι του ηλεκτρικού ρεύματος.

Βάσει της νέας απόφασης, ως μεικτά προϊόντα νοούνται αυτά που συνδυάζουν χαρακτηριστικά κάποιων από τις τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων (σταθερά: μπλε, ειδικό: πράσινο, κυμαινόμενα: κίτρινα και δυναμικά: πορτοκαλί). Τα «μεικτά» ορίζεται πως εμπίπτουν στα προϊόντα προμήθειας κίτρινης σήμανσης.

Ακόμα, επισημαίνεται πως η αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) δημοσιεύει, μηνιαίως, στην ιστοσελίδα της τις χρεώσεις που εφαρμόζονται, εκτός του ειδικού τιμολογίου (πράσινο) που ήδη υλοποιείται, κάθε προϊόντος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, αναλόγως και της διάρκειάς του. 

Πρόκειται, ειδικότερα, για τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες δημοσιεύονται υπό τη μορφή πίνακα στο εργαλείο σύγκρισης τιμών της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. με ειδική επισήμανση, για λόγους ενισχυμένης διαφάνειας και ενημέρωσης, όσον αφορά στη διάρκεια του προϊόντος.

Στην περίπτωση χορήγησης εκπτώσεων από τους παρόχους, δημοσιεύονται οι αντίστοιχες πάγιες χρεώσεις και οι χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μετά τον υπολογισμό αυτών, καθώς και η προϋπόθεση, βάσει της οποίας χορηγείται η έκπτωση.

Αναφορικά με τη διάρκεια των συμβολαίων, η Απόφαση προβλέπει πως η προσφερόμενη από τον πάροχο ελάχιστη διάρκεια της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στον καταναλωτή ορίζεται σε ένα έτος από την ημερομηνία κατά την οποία αρχίζει η παροχή της υπηρεσίας. Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα στους παρόχους να προσφέρουν στους πελάτες τους και συμβόλαια μικρότερης χρονικής διάρκειας, εφόσον το αιτηθεί ο καταναλωτής ή/και συναινέσει στη σχετική προσφορά προμήθειας που θα προτείνεται από τον πάροχο. Σε κάθε περίπτωση, η ελάχιστη διάρκεια ισχύος των προσφερομένων τιμολογίων προμήθειας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των έξι μηνών.

Νέα μεικτά τιμολόγια

  • Μικρά τιμολόγια μικρότερα του έτους
  • Μεγαλύτερα των 6 μηνών
  • Συνδυάζουν 2 τουλάχιστον χαρακτηριστικά από διαφορετικά τιμολόγια

Παραδείγματα των νέων τιμολογίων

  • Σταθερά τιμολόγια 6 μηνών
  • Σταθερή χρέωση 4 μήνες και κυμαινόμενη τους υπόλοιπους 8 (κίτρινο)

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πότε λήγει η παράταση για φορολογικές δηλώσεις, ΦΠΑ, τέλη και βεβαιωμένες οφειλές

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Οι φορολογούμενοι πλέον έχουν στη διάθεση τους περισσότερο χρόνο για να υποβάλλουν τι...

Φόρτωση άρθρων...