Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Ρυθμίσεις χρεών: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις 36, 72 και 120 δόσεις

Οικονομία

Εγκύκλιο με την οποία αίρει τον βασικό κόφτη που υπήρχε για την αναβίωση των ρυθμίσεων των 72 ή 120 δόσεων εξέδωσε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ  Γιώργος Πιτσιλής. 

Προϋπόθεση για την αναβίωση είναι ότι - εφόσον υπάρχουν κι άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτός των 2 προς αναβίωση ρυθμίσεων – είτε αυτές να εξοφληθούν είτε να ρυθμιστούν με την πάγια ρύθμιση. Ο νόμος όμως δεν επιτρέπει ρύθμιση της ίδιας οφειλής στην πάγια ρύθμιση περισσότερες από 2 φορές, γεγονός που απέκλειε αυτομάτως φορολογούμενους που θέλουν να επανενταχθούν π.χ στις 120 δόσεις αλλά έχουν ήδη ρυθμίσει και χάσει 2 φορές πάγιες ρυθμίσεις. Με την εγκύκλιο του, ο κ. Πιτσιλής επιτρέπει εκτάκτως ρύθμιση και τρίτη φορά δίνοντας λύση σε ένα πρόβλημα που ταλάνιζε πολλούς οφειλέτες. 

Η ηλεκτρονική αίτηση αναβίωσης των 72 ή 120 δόσεων πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 31 Ιουλίου. Σε περίπτωση που υφίσταται αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση υποβάλλεται στην Υπηρεσία της οποίας ο Προϊστάμενος είναι αρμόδιος για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής.

Στην αίτηση ο φορολογούμενος: 

  • Δηλώνει ποια ρύθμιση ή ποιες ρυθμίσεις έχει απωλέσει  
  • Επιβεβαιώνει ότι έχει υποβάλει κανονικά τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ 
  • Δηλώνει ότι γνωρίζει ότι για να υπαχθεί πρέπει να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει τυχόν επιπλέον οφειλές που έχει και δεν σχετίζονται με τη ρύθμιση ή τις ρυθμίσεις που θέλει να αναβιώσει. ( Πρέπει να το κάνει εντός 1 μηνός από την ημερομηνία επανένταξης). 

Η επανένταξη στη ρύθμιση γίνεται με την πληρωμή 2 δόσεων, της τρέχουσας και μιας ακόμη, εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της αίτησης και σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από τις 31/7. Στο ποσό της ρύθμισης επιβάλλεται τόκος ο οποίος αρχίζει να μετρά από την ημερομηνία που αυτή απωλέσθηκε μέχρι την ημερομηνία αίτησης αναβίωσης.  

Στην περίπτωση που το ποσό της ρύθμισης που αναβιώνει είναι χαμηλότερο των 90€ ή των 150€ κατά περίπτωση τότε το σύνολο του ποσού γίνεται απαιτητό.  

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι οι οφειλές της ρύθμισης των 72 ή 120 δόσεων αναβιώνουν ακόμη κι ο φορολογούμενος τις έχει εντάξει στην πάγια ρύθμιση. Αν τώρα στην πάγια ρύθμιση υπήρχαν και οφειλές εκτός της απωλεσθείσας ρύθμισης, αυτές παραμένουν ως έχουν στην πάγια.  

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να χαθεί η ρύθμιση που αναβιώνει είναι οι εξής:  

  • Η μη καταβολή 2 συνεχόμενων δόσεων  
  • Η καθυστέρηση στην καταβολή 2 συνεχόμενων δόσεων  
  • Η μη υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή δήλωσης ΦΠΑ  
  • Η μη τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που υπήρχαν κατά την ημερομηνία της επανένταξης 
  • Η μη τακτοποίηση ή εξόφληση νέων οφειλών που τυχών προκύψουν

Η επανένταξη στη ρύθμιση 72 ή 120 δόσεων γίνεται με αναβίωση όλων των ωφελημάτων της όπως την παύση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ή τυχόν ποινικών διαδικασιών, την απελευθέρωση των δεσμευμένων λογαριασμών και την έκδοση φορολογικής ενημερότητας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Με βάση τον συντελεστή δόμησης το bonus στα ύψη κτιρίων - Κατατέθηκε τροπολογία

Με βάση τον συντελεστή δόμησης που ισχύει σε κάθε περιοχή, θα καθορίζεται πλέον το ύψος των κτηρίων, με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πολυνο...

Φόρτωση άρθρων...