«Τον Οκτώβριο βλέπουμε ότι οι περισσότεροι πάροχοι ενέργειας, δείχνοντας αυτοσυγκράτηση, απορρόφησαν σε μεγάλο βαθμό την αύξηση -της τάξης του 27%- που είδαμε στις χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοινώνοντας σταθερές τιμές ως προς τον προηγούμενο μήνα.
Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, που δείχνει ότι οι πάροχοι έχουν λάβει το μήνυμα της κυβέρνησης.
Τα στοιχεία, μάλιστα, δείχνουν ότι επιστρέφουμε σε επίπεδα τιμών 2021, δηλαδή στις τιμές πριν την ενεργειακή κρίση» δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης.
«Έχουμε εργαλεία και μηχανισμούς που χρησιμοποιήσαμε ήδη από τότε, οπότε και εφαρμόσαμε παρεμβάσεις στη χονδρική και τη λιανική, φορολογήσαμε υπερκέρδη, επιδοτήσαμε τους καταναλωτές, αλλά και τις επιχειρήσεις.
Όποτε διαπιστώνονται μειώσεις στη χονδρική και οι προμηθευτές δεν τις μετακυλούν στους καταναλωτές, η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν.
Ομοίως, όποτε διαπιστώνονται αυξήσεις στη χονδρική και πάλι η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει με τους ενδεδειγμένους τρόπους, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, ώστε να ανακουφίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, έχουν πολλές φορές τονίσει στον δημόσιο λόγο τους ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ο έλεγχος των τιμών ενέργειας, τόσο στη χονδρική, όσο και στη λιανική. Το κόστος ενέργειας επηρεάζει κάθε νοικοκυριό, αλλά και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.
Άλλωστε, με πρωτοβουλία της χώρας μας και του ίδιου του Πρωθυπουργού (ο οποίος τον περασμένο Ιανουάριο, ζήτησε με επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τη δημιουργία μηχανισμού ελέγχου εξέλιξης των τιμών), συστάθηκε η task force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εργάζεται για τη μείωση του χάσματος στις τιμές ρεύματος μεταξύ κεντρικών και βόρειων χωρών της Ε.Ε. και της ανατολικής Ευρώπης. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε πλέον μεγαλύτερη ομοιομορφία στις τιμές χονδρικής σε όλη την Ευρώπη.
Η κυβέρνηση εργάζεται σε αυτό το πλαίσιο για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών, ούτως ώστε αυτή η σύγκλιση να γίνει μόνιμη και ο μηχανισμός της task force, που ζήτησε η χώρα μας, να θεσμοθετηθεί και να αποτελέσει συστατικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Πειραιώς: Αύξηση 1,47% του δείκτη τιμών αγροτικών προϊόντων τον Σεπτέμβριο - Ανοδικά σιτάρι, καλαμπόκι και σόγια
Σούπερ μάρκετ: Σε 6 μήνες η νέα ελεγκτική αρχή με 300 ελεγκτές - Έτοιμη η λίστα των 1.000 κωδικών
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις