Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Σενάριο για αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους

Οικονομία

«Αλλαγή σελίδας» θα σημάνει το 2023 και για τους συνταξιούχους οι οποίοι στο τέλος του μηνός Ιανουαρίου θα λάβουν αυξήσεις στις συντάξεις τους ύψους 7,75%.

Πρόκειται για την πρώτη αύξηση ύστερα από 12 έτη περικοπών. Η αύξηση βασίζεται στην πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός εφέτος θα διαμορφωθεί στο 9,9% και ο ρυθμός ανάπτυξης στο 5,6%.

Το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό από την αύξηση αυτή ανέρχεται σε 909 εκατ. ευρώ.

Στο ποσοστό αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους από τον Ιανουάριο του 2023, που θα σημάνει αύξηση σύνταξης για ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων. Πραγματική αύξηση στις συντάξεις τους θα λάβουν όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν προσωπική διαφορά λίγο πάνω από 7%. Οι υπόλοιποι θα μειώσουν ή θα μηδενίσουν την προσωπική τους διαφορά.

Αλλά οι θετικές ειδήσεις δεν τελειώνουν εδώ.

Οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές φαίνεται ότι φέρνουν αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους. Παρά τις αλλεπάλληλες αρνητικές κυβερνητικές δηλώσεις για την επέκταση των αναδρομικών και στους συνταξιούχους που δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση εξετάζει – και είναι πολύ κοντά – στην υιοθέτηση «πολιτικής λύσης» για την απόδοση των αναδρομικών σε όλους και όχι μόνο σε όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, όπως «διέταξε» η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η απόφαση αφορά αναδρομικά δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας) και μειώσεις επικουρικών συντάξεων που αφορούν το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016. Μέχρι τώρα τα κυβερνητικά στελέχη απέκλειαν τη συγκεκριμένη λύση επικαλούμενα το υψηλό κόστος μιας τέτοιας απόφασης, καθώς η πλήρης απόδοση των αναδρομικών κοστίζει περί τα 2,5 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ισχυρή και ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης του Reuters στην ελληνική οικονομία και τον Μητσοτάκη

Το... "πετσωμένο" Reuters "χτύπησε" και πάλι χθες υπέρ της Ελλάδας, μέσω ενός διθυραμβικού άρθρου, το οποίο, συνιστά ηχηρή και ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης τόσο για την ελληνική οικονο...

Φόρτωση άρθρων...