Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Σκληρό πόκερ στο αέριο, νέα άνοδος επιτοκίων από FED, πολύ καλά νέα από τον προϋπολογισμό, σε νέα εποχή η Εθνική Τράπεζα

Όπως ακριβώς γράφαμε τις προηγούμενες μέρες από τη στήλη, ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να φτάσει μέχρι το χειμώνα, κάνοντας διάφορα παιχνίδια με το φυσικό αέριο.

Η απόφαση της Gazprom για μείωση της τροφοδοσίας του αγωγού Nord Stream προς τη Γερμανία στο 20%, αποτελεί προάγγελο ραγδαίων εξελίξεων για τον προσεχή χειμώνα. Το εμπορικό πλεόνασμα των 138 δισεκατομμυρίων ευρώ επιτρέπει στη Ρωσία, να... ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα της ροής αερίου, μέχρι να αναγκάσει τη Δύση, να κάνει πίσω σε πολλά ζητήματα σε σχέση με τη ρωσο-ουκρανική σύρραξη.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Επιπλέον, τα παιχνίδια αυτά ωθούν τις τιμές του αερίου προς υψηλότερα επίπεδα και συνεπώς, όσο θα πλησιάζουμε στον χειμώνα, η Ευρώπη, είναι εξαιρετικά πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με εξωπραγματικές τιμές φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει ότι αναγκαστικά θα μπει δελτίο, ενώ εάν έχουμε βαρυχειμωνιά, τότε, τα πράγματα μπορεί να πάρουν και άλλη τροπή στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Άρα, ο Πούτιν με διάφορα κόλπα, κρατάει ψηλά τις τιμές του αερίου και περιμένει τον χειμώνα να προκαλέσει σοκ.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλώνει έτοιμη για να προχωρήσει στην πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, επιστρατεύοντας κάθε πρόσφορο μέσο, έτσι ώστε να μην βρεθεί στο απόλυτο... κενό το χειμώνα. Επίσης, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την εισαγωγή μηχανισμού μείωσης της κατανάλωσης αερίου από τη βιομηχανία. Δηλαδή, κάτι σαν έναν "κόφτη" που θα ενεργοποιείται, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες.

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι τα προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με φυσικό αέριο, είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσουν χιλιάδες επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε μερική ή ολική παύση δραστηριότητας. Και μόνο το τεράστιο κόστος της ενέργειας σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό και τα επιτόκια, αποτελούν σπουδαίο λόγο για να σταματήσουν να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία. Η αύξηση του κόστους και η μείωση της αγοραστικής δύναμης, αποτελούν μέγγενη για τις επιχειρήσεις, οι οποίες σε περιβάλλον ανόδου των επιτοκίων, θα δουν τα κέρδη τους να μειώνονται ή τις ζημιές τους να αυξάνονται.

Πάντως, χθες τα χρηματιστήρια ήταν εξαιρετικά... μαγκωμένα, σημειώνοντας μικρή υποχώρηση και αναμένοντας τις αποφάσεις της FED και κυρίως τις προβλέψεις για τους επόμενους μήνες, σε σχέση με την πορεία του πληθωρισμού, των επιτοκίων και της ανάπτυξης.

Περιμένοντας τη FED

Ρυθμιστής των εξελίξεων αυτήν την εβδομάδα θα είναι η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα προχωρήσει και σε νέα αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να μαζέψει τις πληθωριστικές τάσεις.

Πολλοί αναλυτές, εκτιμούν ότι η FED είναι υπέρ των δραστικών λύσεων και γι αυτόν τον λόγο, αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση κατά 0,75%, μετά την προηγούμενη αύξηση κατά 0,75%, τον Ιούνιο. Προφανώς δύο τέτοιου μεγέθους αυξήσεις των επιτοκίων, σηματοδοτούν την αντίστροφη μέτρηση για δραστικό "ψαλίδισμα" των στόχων της ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ενώ πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι το 2023, η αμερικανική οικονομία θα βρεθεί σε κατάσταση ύφεσης.

Το αυξημένο κόστος δανεισμού συνιστά απειλή για το παγκόσμιο χρέος αλλά και για τα εταιρικά κέρδη. Όταν τα οικονομικά μεγέθη δεν εξελίσσονται θετικά, τότε έρχονται απολύσεις και μείωση του επιπέδου ζωής. Αν δεν υπάρχει και θέρμανση, τότε το πράγμα παίρνει πολύ... επικίνδυνες διαστάσεις. Πιθανόν, να έχουμε μπροστά μας τον πιο βαρύ χειμώνα των τελευταίων πολλών δεκαετιών, με πολλές άγνωστες παραμέτρους, πολλούς απρόβλεπτους παράγοντες και τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο. Και ο Θεός να βάλει το χέρι του...

«Πετάει» ο προϋπολογισμός

Η Ελληνική οικονομία είναι λιγότερο εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο και ταυτόχρονα γνωρίζει ημέρες... δόξας, λόγω της έκρηξης της τουριστικής κίνησης.

Επιπλέον, υπάρχει ακόμη "λίπος" για να καταναλωθεί, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα νοικοκυριά μαζεύονται. Οι πρόωρες πληρωμές του ΕΝΦΙΑ, η αυξημένη ιδιωτική κατανάλωση και οι επιπλέον εισπράξεις 1 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ, κυρίως λόγω των καυσίμων, διαμόρφωσαν ένα εξαιρετικά θετικό πλαίσιο στο α΄ εξάμηνο του έτους. Από τα μεγέθη του προϋπολογισμού, φαίνεται ότι υπάρχει μια ισορροπία τόσο σε σχέση με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όσο και με την αδήριτη ανάγκη για στήριξη των νοικοκυριών.

Το πρωτογενές έλλειμμα ήταν μικρότερο κατά 1,4 δισ. ευρώ, σε σχέση με το στόχο, ενώ τα φορολογικά έσοδα παρουσίασαν υπερ-απόδοση κατά 3,6 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει "όπλα" για να αντιμετωπίσει την πίεση στα οικονομικά των νοικοκυριών, χωρίς να προκαλέσει... απογοήτευση στους ευρωπαίους εταίρους. Και οι δημοσιονομικοί στόχοι εξελίσσονται καλύτερα και το περίσσευμα για να γίνουν παροχές, αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Σημειώστε δε, ότι το καλό τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, λόγω της τουριστικής περιόδου, θα αποτυπωθεί αργότερα και ως εκ τούτου, τα περιθώρια θα είναι σημαντικά πιο αυξημένα. Όμως, οι κ.κ. Σταϊκούρας και Σκυλακάκης γνωρίζουν πολύ καλά τι μπορεί να συμβεί το χειμώνα, οπότε πρέπει να κάνουν το κουμάντο τους., Και το κάνουν!

Νέα εποχή για την Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα πέρασε σε μια νέα εποχή, καθώς ήταν απόλυτα συνεπής στην εφαρμογή μιας σειράς υποχρεώσεων, προκειμένου να βελτιώσει τη δυναμική του ενεργητικού της.

Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτελούσε μια εκκρεμότητα ετών και η όλη διαδικασία είχε περάσει από... χίλια κύματα. Το deal φέρνει σημαντικά οφέλη , τα οποία ενισχύονται και από τις τιτλοποιήσεις δανείων, ενώ πρόσφατα, η τράπεζα υπέγραψε στρατηγική συμφωνία στα συστήματα πληρωμών με την αμερικανική EVO. Έτσι, ολοκληρώθηκαν μια σειρά από κινήσεις, οι οποίες συνιστούσαν βασικές υποχρεώσεις για την τράπεζα, με βάση τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει έναντι των ευρωπαϊκών αρχών και κυρίως της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Στον ισολογισμό του α΄ εξαμήνου αναμένεται να φανεί η διαφορά και κυρίως ο στόχος για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων στο 6%, με ταυτόχρονη ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας. Παράλληλα, η τράπεζα θα είναι σε θέση να δώσει περισσότερα δάνεια, μέσω και των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η τράπεζα θα παρουσιάσει θεαματική ενίσχυση των μεγεθών της στην τρέχουσα χρήση, η οποία θα της επιτρέψει να μοιράσει μέρισμα στους μετόχους το 2023.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται μειώσεις στα πρόστιμα - Από το Μάϊο η πληρωμή με τον μήνα

Μειώσεις στα πρόστιμα από το 2025 φέρνει το Υπουργείο Οικονομικών για όσους καταβάλλουν εκπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας τους. Στα σχέδια του Υπουργείου είναι τα πρόστιμα από την ...

Φόρτωση άρθρων...