Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Société Générale: H Fitch θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα

Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τη Fitch περιμένουν σήμερα οι αναλυτές της Societe Generale –όπως και τα περισσότερα τμήματα ανάλυσης- σημειώνοντας ότι αυτή θα είναι η δεύτερη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας ανάμεσα στους τρεις μεγάλους οίκους (S&P, Moody’s και Fitch).

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της SocGen, η Ελλάδα ανέκτησε επιτέλους την επενδυτική βαθμίδα έπειτα από τουλάχιστον 13 χρόνια στις 20 Οκτωβρίου, με την αναβάθμιση από την S&P. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, την εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή και τη στήριξη τόσο από την ΕΚΤ όσο και από τους ESM/EFSF. Επιπλέον, τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας ευνοούνται και από το Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζεται.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2024, το πρωτογενές πλεόνασμα θα συνεχίσει να αυξάνεται από 0,1% του ΑΕΠ το 2022 σε 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και 2,1% του ΑΕΠ το 2024. Οι δαπάνες για τόκους θα μειωθούν ελαφρά από 3,3% του ΑΕΠ το 2023 στο  3,2% του ΑΕΠ το 2024, επισημαίνουν οι αναλυτές.
Και προσθέτουν ότι η επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούνιο έχει απομακρύνει την πολιτική αβεβαιότητα και έχει διασφαλίσει την πολιτική συνέχεια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, δείχνοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί.

Η αναμενόμενη για σήμερα αναβάθμιση από τη Fitch στο BBB- από BB+, θα επιτρέψει στα ελληνικά κρατικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στους δείκτες των ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας. Παρόλα αυτά, η Societe Generale τονίζει ότι δεν περιμένει κάποια απότομη αντίδραση της αγοράς στην αναβάθμιση, καθώς η εξέλιξη αυτή έχει πιθανώς προεξοφληθεί μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Άλλωστε, όπως έδειξε και η περίπτωση της επιστροφής της Πορτογαλίας στην επενδυτική βαθμίδα, η ένταξη στους δείκτες δεν αναμένεται να φέρει σημαντικές εισροές.

«Ωστόσο, η αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας θα ανοικοδομήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα δημόσια οικονομικά της χώρας, καθώς αντανακλά τα βελτιωμένα θεμελιώδη και ένα σταδιακό ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων αναμένεται να ακολουθήσει», αναφέρουν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Λήγει η προθεσμία και ξεκινά η επιβολή των προστίμων

Λίγες ημέρες έχουν ακόμα οι ελάχιστες επιχειρήσεις, περίπου το 5% - 6% του συνόλου, που δεν έχουν διασυνδέσει τα POS τους με τις ταμειακές τους μηχανές για να προχωρήσουν στη διασύ...

ΑΑΔΕ: Πάνω από 15.000 φιάλες αλκοολούχων με παραποιημένες συσκευασίες δεσμεύτηκαν στο λιμάνι του Πειραιά

Τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ αφού εντόπισαν, δέσμευσαν αλκοολούχα ποτά σε παραποιημένες συσκευασίες στο λιμάνι του Πειραιά. Ο έλεγχος από την ΑΑΔΕ πραγματοποιήθηκε κατόπιν ανάλ...

Φόρτωση άρθρων...