Δευτέρα
02 Οκτωβρίου 2023

Societe Generale: Ένα πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα εμπόδιο για την επενδυτική βαθμίδα

Ένα πιθανό πολιτικό αδιέξοδο μετά τις Εθνικές Εκλογές θα μπορούσε να εμποδίσει την πρόοδο που κάνει η Ελλάδα προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, προειδοποιεί η Societe Generale.

Σε έκθεσή του που είχε δημοσιεύσει τον Απρίλιο, ο γαλλικός επενδυτικός οίκος είχε εκτιμήσει ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα συνεχίσουν να αναβαθμίζουν την Ελλάδα, προβλέποντας ότι η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα έως το τέλος του έτους από τουλάχιστον έναν οίκο.

Ενόψει των Ελληνικών Εκλογών της Κυριακής, οι αναλυτές της SocGen σημειώνουν ότι το σύστημα της αναλογικής που ισχύει πιθανότατα θα οδηγήσει σε μία έντονα κατακερματισμένη βουλή.

Παρότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό περίπου 36%, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να δυσκολευτεί να σχηματίσει έναν συνασπισμό πλειοψηφίας.Οι επαναληπτικές εκλογές στις Αρχές Ιουλίου είναι πιθανές, αλλά δεν θα επιλύσουν το πολιτικό αδιέξοδο.

Η Societe Generale εκτιμά τώρα ότι το review της ελληνικής αξιολόγησης που έχει προγραμματίσει η Fitch για τις 9 Ιουνίου δεν θα είναι η στιγμή στην οποία η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Ο οίκος θυμίζει, άλλωστε, ότι έκλεισε πρόσφατα τις long θέσεις του στα ελληνικά ομόλογα (αν και αναγνωρίζει ότι ενδεχομένως να βιάστηκε). Και πλέον, σκοπεύει να επανεξετάσει τις σχετικές επενδυτικές κινήσεις του μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Και άλλα τμήματα ανάλυσης συνδέουν άμεσα το αποτέλεσμα των εκλογών με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι σημαντικό για την επιτάχυνση της υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης μέσω της συσσώρευσης κεφαλαίων. Μία πειστική υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση και διευκόλυνση της διαρθρωτική αναμόρφωσης της οικονομίας θα είναι πιθανότατα το τελευταίο βήμα για να ανακτήσουν τα ελληνικά ομόλογα την επενδυτική βαθμίδα», έχουν σημειώσει οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Η γαλλική τράπεζα γνωστοποιεί ότι πούλησε τις τοποθετήσεις της σε ελληνικά ομόλογα, ίσως πρόωρα, αναφέρει, και θα επανεξετάσει τις θέσεις της μετά τις Εθνικών Εκλογές.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αυτά είναι τα μέτρα της Κυβέρνησης για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των πληγέντων

Στη Βουλή κατατέθηκε το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024. Στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού στο οποίο περιέχονται οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη των ευάλωτων...

Φόρτωση άρθρων...