Παρασκευή
19 Αυγούστου 2022

Σταϊκούρας: «Η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στην αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών την περίοδο 2021-2023»

Οικονομία

«Πρωταθλήτρια θα είναι η χώρα μας στην αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών την περίοδο 2021-2023», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στο συνέδριο με θέμα: «Το μέλλον της βιώσιμης χρηματοδότησης», που διοργανώνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο υπουργός τόνισε πως παρά τις διεθνείς συγκυρίες, η ελληνική οικονομία δεν έπαυσε να αναπτύσσεται δυναμικά (άνοδος του ΑΕΠ 7% στο πρώτο τρίμηνο) και να κατατάσσεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης.

Δεν έπαυσε να αναβαθμίζεται και μετά από δώδεκα αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, είμαστε λίγο πριν την κατάκτηση του στόχου απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι η ελληνική Κυβέρνηση έκλεισε επώδυνα κεφάλαια του παρελθόντος, με τελευταίο την έξοδο της Ελλάδος από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, μετά από δώδεκα έτη, και την είσοδό της στην κανονικότητα.

Ακόμα, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αναπτύσσει σημαντικές δράσεις για νέο μοντέλο πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης και ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάπτυξης θα κατευθυνθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Επανέλαβε ότι στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η έκδοση «πράσινου» ομολόγου, εντός του 2022.

«Ο αναπροσανατολισμός των ιδιωτικών κεφαλαίων σε πιο βιώσιμες επενδύσεις προϋποθέτει επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και θέσπιση ενός σύγχρονου πλαισίου βιώσιμης χρηματοδότησης», τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας επισημαίνοντας ότι τα «κόκκινα» δάνεια έχουν μειωθεί δραστικά, ενώ οι καταθέσεις είναι στο υψηλότερο σημείο από το 2010.

Επίσης, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του ρόλου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και στην ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου της εταιρικής διακυβέρνησης.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διοργανώνει συνέδριο με θέμα «Το μέλλον της βιώσιμης χρηματοδότησης» και οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε διεθνείς και ευρωπαϊκές πολιτικές, κανονισμούς και προοπτικές για τη βιώσιμη χρηματοδότηση. Το κεφάλαιο επένδυσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που απειλούν τον κόσμο μας σήμερα.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κατώτατος μισθός: Πότε θα εκκινήσει η διαδικασία για τον προσδιορισμό της αύξησης – Πόσα χρήματα θα πάρουν οι εργαζόμενοι

Την αύξηση του κατώτατου μισθού σχεδιάζει η Κυβέρνηση, κάτι που έχει γίνει γνωστό εδώ και αρκετό καιρό. Η διαδικασία για τον προσδιορισμό της αύξησης του κατώτατου μισθού θα εκκ...