Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Στεγαστικά δάνεια: Στον «πάγο» μπήκαν τα επιτόκια – Ποιοί θωρακίζονται

Στον «πάγο» μπαίνουν για δώδεκα μήνες τα κυμαινόμενα επιτόκια όλων των στεγαστικών δανείων προστατεύοντας περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται πως το «πάγωμα» επιτοκίου γίνεται αυτόματα, χωρίς να απαιτείται κάποια πρωτοβουλία από πλευράς δανειοληπτών και θα φανεί από τις δόσεις Ιουνίου 2023 μέχρι και Απριλίου 2024. Το μέτρο θα έχει δωδεκάμηνη διάρκεια και τίθεται σε ισχύ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Στα προγράμματα αυτό εμπίπτουν όλα τα στεγαστικά δάνεια που έχουν συναφθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο, τόσο σε ευρώ, όσο και σε ελβετικό φράγκο ή ενδεχομένως και σε άλλα νομίσματα. Δεν εντάσσονται στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου ή στεγαστικά δάνεια που το επιτόκιό τους διαμορφώνεται βάσει του Βασικού Επιτοκίου Στεγαστικής Πίστης, καθώς αυτά δεν επηρεάζονται από την μεταβολή των διατραπεζικών επιτοκίων αναφοράς.

Οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, θα είναι θωρακισμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε νέα αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενώ σε κάθε περίπτωση θα δουν και μείωση της δόσης τους, σύμφωνα με τα προγράμματα ανταμοιβής συνεπών δανειοληπτών που ξεκίνησαν να ανακοινώνουν τόσο οι συστημικές τράπεζες.

Ποιοί θωρακίζονται

  • 450.000 -500.000 ενήμεροι δανειολήπτες
  • Σταθερή δόση για 12 μήνες
  • Αφορά: στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου (σε Τράπεζες & Εταιρείες διαχείρισης)
  • Θα εντάσσονται αυτόματα στο πρόγραμμα

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κλειστές για 4 ημέρες οι τράπεζες - Πώς θα επηρεαστούν μισθοδοσίες και συναλλαγές

Αναστάτωση φέρνει στην αγορά αλλά και στους καταναλωτές το Πάσχα των Καθολικών καθώς οι τράπεζες θα κατεβάσουν... ρολά για τέσσερις ημέρες στο τέλος Μαρτίου. Ιδιαίτερα προσεκτικ...

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Περισσότεροι από 44.000 έχουν κάνει δήλωση της απασχόλησής τους

Περίπου 44.000 είναι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που έχουν υποβάλλει δήλωση της απασχόλησής τους, από τα τέλη Φεβρουαρίου που ενεργοποιήθηκε η σχετική πλατφόρμα από το υπουργείο Ερ...

Φόρτωση άρθρων...