Πέμπτη
18 Ιουλίου 2024

Στεγαστικά δάνεια: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση δόσης

Ανακοινώθηκε και επίσημα πότε ανοίγει η πλατφόρμα στις τράπεζες για την επιδότηση στεγαστικού δανείου, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ειδικότερα όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, «τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες θα ξεκινήσει η πλατφόρμα στο τραπεζικό σύστημα για να ενισχυθούν ευάλωτα ενήμερα νοικοκυριά με στεγαστικό δάνειο ή με ένα μικρό επιχειρηματικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη κατοικία, έτσι ώστε, η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους να επιβεβαιώσει ότι τα νοικοκυριά αυτά είναι ευάλωτα».

Η επιδότηση της δόσης των στεγαστικών δανείων των δικαιούχων θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο και θα έχει χρονικό ορίζοντα δώδεκα μηνών. Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι η επιδότηση της αύξησης των δόσεων κατά 50% θα γίνει «αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα, χωρίς να επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου».

Ποια τα κριτήρια για την επιδότηση δανείου

Το πρόγραμμα προβλέπει την επιδότηση του 50% της αύξησης στη δόση του δανείου η οποία οφείλεται στην αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ το τελευταίο εξάμηνο. Η επεξεργασία του σχεδίου επιδότησης δόσεων ευάλωτων έλαβε υπόψη το ισχύον εποπτικό πλαίσιο και εξετάστηκε από την ευρωπαϊκή εποπτική αρχή (SSM).

Δικαιούχοι οφειλέτες είναι όσοι αποπληρώνουν στεγαστικά ή μικρά επιχειρηματικά δάνεια με εξασφάλιση πρώτη κατοικία τα οποία είναι ενήμερα, δηλαδή δεν παρουσιάζουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

Η διάρκεια της στήριξης είναι 12 μήνες και η καταβολή των επιδοτήσεων θα ξεκινήσει μόλις τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα του προγράμματος «Γέφυρα» από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Ποιοι οι όροι ένταξης

Αναλυτικά οι όροι ένταξης στο πρόγραμμα:

Δικαιούχοι: Δανειολήπτες με στεγαστικό δάνειο ή και δάνειο μικρών επιχειρήσεων, που εξασφαλίζεται με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία.

Εισοδηματικά κριτήρια, όπως ορίζονται στο ν. 4472/2017 για την υπαγωγή σε καθεστώς ευαλώτου, δηλαδή:
ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ, ανά μέλος της οικογένειας, με όριο και μέγιστο ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ
μέγιστη αξία κύριας (πρώτης) κατοικίας 180.000 ευρώ (βάσει αξίας υπολογισμού ΕΝΦΙΑ)
συνολικές καταθέσεις έως 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενες κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας με όριο συνολικών καταθέσεων το ποσό 21.000 ευρώ.

Υπαγόμενες οφειλές: Οι υφιστάμενες ενήμερες οφειλές, δηλαδή δάνεια σε καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες, με σημείο αναφοράς (για το ενήμερο ή μη) την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος από τον πιστούχο. Δεν είναι επιλέξιμες οφειλές που θα προέρχονται από νέα δάνεια, τα οποία θα χορηγηθούν μετά από τη σημερινή ημερομηνία.

Ποσοστό επιδότησης: Το 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία υπολογισμού της αύξησης την 30.6.2022). Η επιδότηση θα διακόπτεται εάν ο οφειλέτης καταστεί υπερήμερος στην εξυπηρέτηση της δόσης του για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Σχήμα επιδότησης: Δημιουργία ταμείου εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με ισόποσες εισφορές των 4 συστημικών τραπεζών, το οποίο ωστόσο θα είναι στη διαχείριση τρίτου φορέα (ΕΓΔΙΧ) μέσω της πλατφόρμας ΓΕΦΥΡΑ, στην οποία θα υποβάλλεται και η αίτηση του δικαιούχου.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Έρχεται παρέμβαση για τις τιμές ρεύματος

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος συζητήθηκαν στη σύσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμο...

Ποιοι συνταξιούχοι και πότε θα δουν αυξήσεις

Αύξηση 2,5% έως 3% θα δουν από το 2025 περίπου 1,8 εκατομμύρια συνταξιούχοι. «Όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά θα δουν το ποσό της αύξησης να τους καταβάλλεται μαζί με τη σύνταξή τ...

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Πώς θα επιδοτηθούν οι καταναλωτές - Έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας

Σε «συναγερμό» βρίσκεται η κυβέρνηση και σε ηλεκτροσόκ τα νοικοκυριά. Το ανεξέλεγκτο ράλι ανατιμήσεων των τιμών χονδρικής του ρεύματος απειλεί να ανεβάσει κατακόρυφα τα ήδη αυξημέν...

Φόρτωση άρθρων...