Πέμπτη
22 Φεβρουαρίου 2024

Στενεύει ο κλοιός για τους ελεύθερους επαγγελματίες - «Κόφτης» στα επιδόματα

Με 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους να δηλώνουν στην εφορία ετήσια εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει νέες ρυθμίσεις και ενεργοποιεί νέα ψηφιακά εργαλεία που θα υποχρεώσουν τους επαγγελματίες να δηλώνουν υψηλότερα εισοδήματα. Με την αύξηση των εισοδημάτων χιλιάδες επαγγελματίες θα χάσουν κοινωνικά επιδόματα και βοηθήματα που λαμβάνουν σήμερα επειδή εμφανίζονται στην εφορία με εισοδήματα «φτώχειας».

Η αρχή έγινε ήδη με το επίδομα θέρμανσης το οποίο θα δοθεί τη νέα χειμερινή σεζόν 2023-2024 με την προσθήκη ενός ακόμα κριτηρίου που αφορά τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια καθιερώθηκε κριτήριο τζίρου, με όριο έως 80.000 ευρώ ετησίως, μέτρο το οποίο αναμένεται να αποκλείσει από το επίδομα θέρμανσης πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης «δεν είναι δυνατόν να έχουμε εισοδήματα σε ελεύθερους επαγγελματίες των χιλίων ευρώ ή των μείον χιλίων ευρώ, των δυο ή τριών χιλιάδων ευρώ και οι φορολογούμενοι αυτοί είναι οι πρώτοι που λαμβάνουν όλα τα επιδόματα».

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς και τα νέα ψηφιακά εργαλεία οι επαγγελματίες θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να δηλώνουν υψηλότερα ετήσια εισοδήματα σε σχέση με τα σημερινά με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός να υπερβεί τα εισοδηματικά όρια για τα επιδόματα και να τα χάσει. Σήμερα πολλά επιδόματα χορηγούνται με κριτήριο το ύψος του εισοδήματος (στεγαστικό επίδομα, επίδομα θέρμανσης, κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ κ.α.).

Όσον αφορά στις προωθούμενες αλλαγές στο μοντέλο φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών ο Χάρης Θεοχάρης διευκρίνισε ότι θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2024 σπεύδοντας να δηλώσει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση καθώς τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι πολλά και εξετάζονται και κοστολογούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών αλλά και η καθιέρωση νέου τρόπου εντοπισμού της φορολογητέας ύλης μέσω πλέγματος κριτηρίων. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών έως 10.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 9%. Ένα από τα σενάρια προβλέπει την αύξηση του συντελεστή στο 15% ή και στο 20%. Επίσης μια πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει το συνδυασμό του φορολογητέου εισοδήματος με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις το 2025 θα μειωθεί κατά 20%, το 2026 κατά 30% και το 2027 θα καταργηθεί πλήρως με κόστος για τα κρατικά ταμεία 89 εκατ. ευρώ το 2025, 222 εκατ. ευρώ το 2026 και 443 εκατ. ευρώ το 2027. Ένα από τα σενάρια είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος να συνδέεται με τον φόρο που θα κληθεί να πληρώσει ένας επαγγελματίας και πάνω. Για παράδειγμα εάν πληρώνει φόρο 650 ευρώ να μην καταβάλλει τέλος επιτηδεύματος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Εξοικονομώ 2023»: Συνεχίζονται οι αιτήσεις για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά

Αιτήσεις για υπαγωγή στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ 2023» μπορούν να υποβάλλουν τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο...

Η ΔΕΗ υλοποιεί την «πράσινη» μετάβασή της με δύο νέα έργα ΑΠΕ στην Δυτική Μακεδονία

Η ΔΕΗ προχωρά δυναμικά την υλοποίηση του σχεδίου της στην «πράσινη» μετάβαση, με δύο νέα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Δυτική Μακεδονία, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν...

Φόρτωση άρθρων...