Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία επιχειρήσεων που κερδοσκοπούν - Κατατέθηκε η τροπολογία

Οικονομία

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία που νομιμοποιεί την αποκάλυψη της επωνυμίας επιχειρήσεων που κερδοσκοπούν εν μέσω κρίσης και παράλληλα επιβάλλει πλαφόν 3% στις αυξήσεις εμπορικών και επαγγελματικών μισθωμάτων.

Η τροπολογία - προσθήκη κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και άλλες διατάξεις».

Με τις διατάξεις της τροπολογίας επιτρέπεται, από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022, αναπροσαρμογή του μισθώματος που ανέρχεται σε 3%, κατά ανώτατο όριο, σε σχέση με το μίσθωμα του έτους 2021, για τις εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις ακινήτων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην συνοπτική ανάλυση των συνεπειών της ρύθμισης, ο συνδυασμός της πανδημίας του κορωνοϊού και της γεωπολιτικής κρίσης της Ουκρανίας, προκάλεσε μία παγκόσμια οικονομική κρίση αύξησης των τιμών του διεθνούς εμπορίου, που με τη σειρά της οδήγησε σε μία κρίση υψηλού πληθωρισμού και μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Τα μισθώματα των εμπορικών και επαγγελματικών μισθώσεων αναπροσαρμόζονται καταρχήν βάσει του τρέχοντος πληθωρισμού.

Ωστόσο, οι αναπροσαρμογές αυτές σε μία κατάσταση έκτακτου πληθωρισμού, ύψους μη αναμενόμενου για τη νομισματική περιοχή του ευρώ, μπορούν να οδηγήσουν σε μία βίαιη αναπροσαρμογή της αγοράς ακινήτων που, με τη σειρά της, αναμένεται να προκαλέσει δευτερογενείς πληθωριστικές πιέσεις και αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, με Ιδιαίτερα δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα στις μεσαίες, στις μικρές και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις που ειδικώς επιχειρείται να προστατευθούν με την προτεινόμενη ρύθμιση.

Επιπλέον, με την ίδια τροπολογία επιβάλλεται πλαφόν κέρδους και στην πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου και φυτικών ελαίων.

Δείτε ΕΔΩ την τροπολογία

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...