Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Στις κάλπες με το ελληνικό ομόλογο κάτω του 4% – Μόλις στις 150 μονάδες τα spreads

Οικονομία

Σταθερά κάτω του ψυχολογικού ορίου του 4% βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου, με τους επενδυτές να προεξοφλούν ότι η Ελλάδα θα έχει μια σταθερή κυβέρνηση, ακόμη κι αν χρειαστεί μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Είναι ενδεικτικό ότι το κόστος δανεισμού στη 10ετία ανέρχεται στο 3,98%, παραμένοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022. Από την πλευρά τους, τα spreads, δηλαδή η απόκλιση από τη γερμανική απόδοση, καθορίζονται μόλις στις 150 μονάδες βάσης.

Η πορεία του ελληνικού 10ετούς ομολόγου
Την ίδια στιγμή, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας, η οποία απολαμβάνει τα οφέλη της «επενδυτικής βαθμίδας» με βάση και τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, κινείται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την Ελλάδα, καθώς διαμορφώνεται στο 4,25% (spreads 180 μονάδες βάσης).

news

Η πορεία του ιταλικού 10ετούς ομολόγου
Ο ούριος άνεμος στα ελληνικά ομόλογα, όπως προαναφέρθηκε, σχετίζεται άμεσα με την αποκλιμάκωση του πολιτικού ρίσκου, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η χώρα δεν θα παρεκκλίνει από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις βουλευτικές κάλπες.

news

Αυτή η παραδοχή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του φετινού προγράμματος δανειοδότησης (6,7 από τα συνολικά 7 δισ. ευρώ), εύλογα αποτυπώνεται και στο κόστος δανεισμού, το οποίο βαίνει μειούμενο παρά τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ώθηση παρέχεται κι από τις ισχυρές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με την Κομισιόν, στο εαρινό της report, να αναθεωρεί στο 2,4% την εκτίμηση για τη φετινή ανάπτυξη. Ένα επίπεδο αισθητά μεγαλύτερο σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία θα επαναφέρει τα ελληνικά assets στο επίκεντρο της προσοχής πολλών ξένων funds.

Με βάση τις αξιολογήσεις των DBRS, Fitch και Standard & Poor’s (ο Moody’s μάς έχει σε χαμηλότερη αξιολόγηση), η Ελλάδα αυτήν την στιγμή βρίσκεται ένα σκαλί κάτω του investment grade και περιμένει μία αναβάθμιση από έναν μόλις ξένο οίκο, προκειμένου να αποκτήσει εκ νέου ό,τι έχασε την περίοδο της ελληνικής κρίσης.

Μάλιστα, στις 9 Ιουνίου είναι η πρώτη ευκαιρία, με τον Fitch να αναμένεται να επικαιροποιήσει την αξιολόγησή της για τη χώρα. Βέβαια, έχοντας κατά νου το ενδεχόμενο των δεύτερων εκλογών, είναι πιθανό ο αμερικανικός οίκος να μην βιαστεί, περιμένοντας έως τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι η επαναφορά στην επενδυτική βαθμίδα θα καταστεί πραγματικότητα είτε μέσα στο β’ εξάμηνο του 2023 είτε μέσα στο α’ εξάμηνο του 2024.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Λήγει η προθεσμία και ξεκινά η επιβολή των προστίμων

Λίγες ημέρες έχουν ακόμα οι ελάχιστες επιχειρήσεις, περίπου το 5% - 6% του συνόλου, που δεν έχουν διασυνδέσει τα POS τους με τις ταμειακές τους μηχανές για να προχωρήσουν στη διασύ...

Πάσχα: «Μάχη» για την τιμή του οβελία – Tσιμπημένη η τιμή λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα

Δεν έχει ακόμα «ζεσταθεί» η κίνηση στα συνοικιακά κρεοπωλεία με τις παραγγελίες για το πασχαλινό τραπέζι να είναι περιορισμένες. Η τάση είναι Πάσχα στο χωριό και η οικονομική λύση,...

Φόρτωση άρθρων...