Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Στον... αέρα το φυσικό αέριο, απογοητευτικό σκηνικό σε ΗΠΑ και αγορές, ενώ η Ελληνική Κυβέρνηση... τρίβει τα χέρια της!

Οικονομία

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom το έχει ρίξει στο... κλέφτικο και με εντολή του Κρεμλίνου δοκιμάζει τα νεύρα της Δύσης, για την παροχή του πολύτιμου καυσίμου.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Η... θυγατρική του Πούτιν, επικαλείται λόγους ανωτέρας βίας και βάζει εκ νέου... φωτιά στον σχεδιασμό της Ευρώπης, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το κλείσιμο της στρόφιγγας, θα μπορούσε να περιορίσει το ΑΕΠ κατά 1,5%. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ένωση τρέχει να κλείσει συμφωνίες με το Αζερμπαϊτζάν, ώστε να παρακάμψει τη Ρωσία, ενώ η Διεθνής Επιτροπής Ενέργειας ζητεί από τις ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν τώρα σε δραστικές περικοπές της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, έτσι ώστε να αποθεματοποιηθούν περισσότερες ποσότητες, πριν έρθει ο χειμώνας και γίνει το... έλα να δεις! Μέσα στο... μπάχαλο αυτό, ας προσθέσουμε και την αύξηση του χρέους των ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών, στα 1,7 τρισ ευρώ! Ομορφιές!

Τα ρωσικά... κόλπα, ήταν αρκετά για να ανακόψουν την πτωτική πορεία του πετρελαίου, το οποίο χθες επανήλθε στα 100 δολάρια το βαρέλι, κάτι που σημαίνει ότι τα επόμενα 24ωρα θα δούμε τις χαμηλότερες τιμές καυσίμων στα πρατήρια και ακολούθως θα αρχίσουν να... τσιμπάνε και πάλι. Από την άλλη, έχουμε τον καύσωνα που... χτυπάει αλύπητα χώρες όπως οι Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, προκαλώντας τεράστια ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, λόγω χρήσης των κλιματιστικών.

Μέσα σε όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μάλλον θα ενεργοποιήσει νωρίτερα τον μηχανισμό στήριξης των κρατικών ομολόγων, καθώς φοβάται μεγάλη... ανακατωσούρα. Μάλιστα, η JP Morgan προειδοποίησε χθες με τριπλό σοκ για τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, επισημαίνοντας το πολιτικό πρόβλημα στην Ιταλία, αλλά και την αδυναμία των οικονομιών του Νότου, να πείσουν τους επενδυτές, ότι δεν αποτελούν αδύναμους κρίκους. Πάλι καλά που για την Ελλάδα, ο αμερικανικός οίκος, δεν βλέπει τα πράγματα πολύ... μαύρα.

Εξάλλου, το πληθωριστικό περιβάλλον στο οποίο βαδίζει η παγκόσμια οικονομία, καθιστά τον επικεφαλής της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, πολύ απαισιόδοξο, καθώς διαπιστώνει ότι ο πληθωρισμός είναι πλέον "βαθιά εδραιωμένος" στην παγκόσμια οικονομία και ως εκ τούτου, όλες οι χώρες πρέπει να επεξεργαστούν σενάρια έκτακτης ανάγκης, από τη στιγμή που η συνεχής άνοδος των επιτοκίων, μπορεί να βάλει... τρικλοποδιές στις χώρες που έχουν υψηλό δημόσιο χρέος. Ο φαύλος κύκλος του στασιμοπληθωρισμού και των υψηλών επιτοκίων, κάνει τον Πούτιν να τρίβει τα χέρια του, επιδιώκοντας να προκαλέσει ανατροπές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Μπορεί να μην είναι τόσο εύκολα τα πράγματα για τους Ευρωπαίους, ωστόσο, δεν είναι και τόσο απλά όλα αυτά που πιστεύει και επιδιώκει ο σφαγέας Πούτιν...

Τα χρηματιστήρια χθες δεν παρουσίασαν κάποιες... ανώμαλες συμπεριφορές, ωστόσο, κρατάμε τη διόρθωση της Wall Street, η οποία μετά τα αρχικά κέρδη πιέστηκε σημαντικά, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Apple ότι θα προχωρήσει σε μειωμένες προσλήψεις, ενώ οι επενδυτές ανησυχούν πολύ για τα εταιρικά αποτελέσματα α΄ εξαμήνου. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η μείωση των εταιρικών μεγεθών της Bank of America το β΄ τρίμηνο, καθώς υστέρησε σημαντικά η επενδυτική τραπεζική. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές ήταν λιγότεροι και το ενδιαφέρον ακόμη πιο περιορισμένο. Τα αποτελέσματα της Bank of America, ήρθαν σε συνέχεια της μείωσης των κερδών κατά 27%, που κατέγραψε η Citigroup (την έσωσαν τα έσοδα από το trading).

Μέσα στο περιβάλλον αυτό, μάλλον θα λέγαμε ότι άντεξαν τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, παρά την... τουφεκιά της Gazprom, ωστόσο, η εβδομάδα που διανύουμε είναι κομβική, σε σχέση με τη μετέπειτα πορεία των ομολόγων. Επιπλέον, ας κρατήσουμε στα υπόψιν και τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ και πρώην επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, Τζάνετ Γιέλεν, η οποία καλεί τους συμμάχους να μην επιτρέψουν την κυριαρχία της Κίνας στις τεχνολογίες και στις πρώτες ύλες! Πολλές οι... φωτιές και ο πλανήτης μάλλον θα θυμίζει... πυριτιδαποθήκη το 2023. Δεν φαίνεται να είναι και τόσο.,.. ευτυχισμένο το νέο έτος, όπως παραδοσιακά εύχονται όλοι με την αλλαγή κάθε χρονιάς...

Η Ελλάδα στον... όμορφο κόσμο της!

Μπορεί η Gazprom να κάνει παιχνίδια και να απειλεί με κλείσιμο της στρόφιγγας του αερίου, μπορεί οι μεγάλοι οίκοι να βλέπουν... καταιγίδες ή... τυφώνες, ωστόσο, εμείς εδώ στην Ελλάδα, μάλλον κινούμαστε σε άλλο μοτίβο.

Στην κυβέρνηση πανηγυρίζουν γιατί ο τουρισμός θα σώσει την παρτίδα, αυξάνοντας το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας και συμβάλλοντας στην τόνωση των δημοσίων εσόδων. Δεν μας απασχολεί το γεγονός ότι το Μάιο αυξήθηκαν οι εισαγωγές από τη Ρωσία κατά 94%, προφανώς λόγω των υψηλών τιμών που πληρώνουμε για την προμήθεια ενέργειας. Από τα 321 εκατ. ευρώ που πληρώσαμε τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, φέτος "απογειωθήκαμε" στα 625 εκατ. ευρώ. Κακό μαντάτο αυτό...

Ωστόσο, δεν μας πτοεί τίποτα, γιατί ακόμη δεν έχουμε δει τα καλύτερα στον τουρισμό, αλλά ούτε και στον προϋπολογισμό. Χθες, δημοσιοποιήθηκαν τα προσωρινά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το α΄ εξάμηνο. Τα μαθήματα οικονομικής θεωρίας και πρακτικής πολιτικής από τους Σταϊκούρα-Σκυλακάκη, σε συνδυασμό με τον αγώνα δρόμου από τους Γεωργιάδη, Παπαθανάση, Σκρέκα και λοιπούς για επενδύσεις στους τομείς αιχμής, αποδίδουν καρπούς. Το κλίμα στην οικονομία παραμένει... πεισματικά έως αναπάντεχα θετικό και το υπουργείο Οικονομικών "χτίζει" διπλή ζώνη προστασίας, για να αντιμετωπιστούν οι απώλειες που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Το α΄ εξάμηνο έκλεισε με μικρότερο έλλειμμα κατά 1,4 δισ. ευρώ, αυξημένα καθαρά έσοδα άνω των 2,075 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο και με επιπλέον φορολογικά έσοδα 3,642 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, μπορούν να στέλνουν κάθε μέρα... e-mail στο γραφείο του Κυριάκου, έτσι ώστε ο τελευταίος να αποφασίσει για τις παροχές, με βάση την ελευθερία κινήσεων που δίνει η εκτέλεση του προϋπολογισμού. Επιπλέον, εκτός από την "προίκα" των παροχών, τα αυξημένα έσοδα επιτρέπουν την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε το δημόσιο χρέος, χωρίς να πιεστούμε για να βγούμε στις αγορές με ακριβές εκδόσεις. Και ακόμη δεν έχουμε κλείσει τον πρώτο μήνα του τρίτου τριμήνου και δεν μπορούμε να φανταστούμε πόσο... φανταστική θα είναι η εικόνα των τουριστικών αφίξεων και εισπράξεων έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ας κρατήσουμε και ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο από την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο εξάμηνο, καθώς η Εφορία επέστρεψε φόρους με... συνοπτικές διαδικασίες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ύψους 2,695 δισ. ευρώ! Μάλιστα, φέτος η ΑΑΔΕ επέστρεψε επιπλέον 799 εκατ. ευρώ στους φορολογούμενους, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Να είστε σίγουρο, ότι αν υπήρχε πρόβλημα στα δημοσιονομικά, αυτά τα λεφτά θα καθυστερούσαν να πάνε στους αποδέκτες τους. Άρα, έχουμε κάποιους λόγους να είμαστε σχετικά αισιόδοξοι, μέσα στη γενική... μαυρίλα.

Η CPLP τολμάει

Μέσα στο κλίμα... αγριότητας που έχει διαμορφωθεί παγκοσμίως, έχουν ιδιαίτερη σημασία οι κινήσεις των εταιρειών που βγαίνουν στις αγορές για να συνάψουν ομολογιακές εκδόσεις.

Η CPLP SHIPPING HOLDINGS PLC, μέλος του ομίλου Capital Product Partners L.P., του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, ξεκινά αύριο τη διαδικασία της δημόσιας προσφοράς για έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, μέσω του οποίου επιδιώκει να αντλήσει κεφάλαια, ύψους 100 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία ολοκληρώνεται την Παρασκευή και η επιτυχία της έκδοσης θεωρείται σίγουρη, καθώς έχει γίνει καλή δουλειά για την προσέλκυση ποιοτικών επενδυτικών κεφαλαίων. Οι συντονιστές κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank, καθώς και η χρηματιστηριακή εταιρεία Euroxx.

Τα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν για τη ναυπήγηση νέων πλοίων, υψηλών προδιαγραφών. Η CPLP αριθμεί σε 19 πλοία και με την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος ύψους 597,5 εκατ. δολαρίων μεταξύ Οκτωβρίου 2022 και Μαΐου 2023, ο στόλος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 23 πλοία αποτελούμενος από 7 πλοία τελευταίας γενιάς μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (‘LNG'), 15 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (containers) και 1 πλοίο ξηρού φορτίου.

Το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου έχει στόχο την συνεχή ανανέωση και ενίσχυση του στόλου του, καθώς και την καθιέρωσή του στη διεθνή αγορά θαλάσσιας μεταφοράς LNG, μία αγορά υψηλής ανάπτυξης με θετικά μακροπρόθεσμα θεμελιώδη μεγέθη, καθώς το υγροποιημένο φυσικό αέριο αναμένεται να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση του πλανήτη σε καθαρές μηδενικές εκπομπές (net zero) και στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης. Τα πλοία τελευταίας γενιάς LNG του ομίλου της Capital Product Partners LP διανέμουν υγροποιημένο φυσικό αέριο μεταξύ 26 χωρών σε όλο τον κόσμο. Σημειώνεται ότι η εταιρεία του Ομίλου είναι εισηγμένη εδώ και 15 χρόνια στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ διαθέτει 2,1 δισ. δολάρια σε συμβολαιοποιημένα έσοδα και εναπομείναντα χρόνο χρονοναυλώσεων μέχρι και 10,1 έτη.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κλειστές για 4 ημέρες οι τράπεζες - Πώς θα επηρεαστούν μισθοδοσίες και συναλλαγές

Αναστάτωση φέρνει στην αγορά αλλά και στους καταναλωτές το Πάσχα των Καθολικών καθώς οι τράπεζες θα κατεβάσουν... ρολά για τέσσερις ημέρες στο τέλος Μαρτίου. Ιδιαίτερα προσεκτικ...

Νέα ρύθμιση στο φορολογικό νομοσχέδιο - Εξώδικη επίλυση με έκπτωση 20% έως 80% στις προσαυξήσεις

Νέου τύπου ρύθμιση που θα διευκολύνει το Δημόσιο να εισπράττει ταχύτερα τα ποσά που καταλογίζουν οι φορολογικοί έλεγχοι, αλλά και να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια από μαζικές προσφυ...

Φόρτωση άρθρων...