Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

Στουρνάρας: Έρχεται αύξηση «κόκκινων δανείων» και μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Aύξηση των «κόκκινων» δανείων προέβλεψε ότι θα έχουμε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Όπως ανέφερε η αύξηση των «κόκκινων» δανείων θα γίνει εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει σε μικρότερη αύξηση του επιτοκίου της σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες φορές, όταν η ΕΚΤ τα είχε αυξήσει κατά 0,75%.

Μιλώντας σε live podcast του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ο Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε ότι «αύξηση των «κόκκινων» δανείων θα έχουμε όταν έχεις συνδυασμό αύξησης των δόσεων λόγω αύξησης των επιτοκίων, δηλαδή θα ανέβει και η δόση του στεγαστικού, θα ανέβουν και οι δόσεις στις επιχειρήσεις που χρωστάνε χρήματα στις τράπεζες. 

Έχεις και την αύξηση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία δεν είναι μεγάλη βέβαια, γιατί το κράτος, ειδικά στην Ελλάδα, έχει δώσει πολύ μεγάλη βοήθεια, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον. Ελπίζουμε δηλαδή όταν σταματήσει, να έχει σταματήσει και ο πόλεμος» .

Ακόμα, συμπλήρωσε ότι «σε ορισμένα «κόκκινα» δάνεια θα έχουμε αύξηση». Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος η αύξηση αυτή δεν θα είναι δραματική. 

«Πιστεύω ότι γύρω στο 2024 θα συγκλίνουν τα «κόκκινα» δάνεια τα ελληνικά ως ποσοστό με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Από το '24. Ακόμα είμαστε αρκετά πάνω», ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Για το θέμα των επιτοκίων επισήμανε ότι «ότι θα πάμε σε πιο λογικές αυξήσεις». Όσον αφορά δε τα επιτόκια των καταθέσεων, εκτίμησε ότι παρόλο που η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει αρμοδιότητα να πιέσει τις τράπεζες, «σιγά σιγά» θα τα αυξήσουν.

Σχετικά με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, ανέφερε ότι ενώ έχουμε μόνο τέσσερις συστημικές τράπεζες , γεγονός που προσδίδει υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, εντούτοις «έχουμε αρκετούτσικες μη συστημικές, συνεταιριστικές, την Attica, εκεί θα μπορέσουν να γίνουν συγχωνεύσεις, αφού όμως πρώτα ενδυναμωθούν κεφαλαιακά». 

Ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι υπάρχει συμφωνία με τον Ευρωπαίο Επόπτη (SSM) όταν τελειώσει ο κορωνοϊός όλες οι μη συστημικές Τράπεζες στην Ευρώπη να προχωρήσουν και αυτές σε αυξήσεις κεφαλαίου, προκειμένου να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Έρχεται νέο πακέτο στήριξης - Επιταγή ακρίβειας, μείωση ασφαλιστικών εισφορών και καλάθι αγορών

Νέο πακέτο στήριξης ετοιμάζει η Κυβέρνηση προκειμένου να βοηθηθούν οικονομικά οι πολίτες. Ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από το κλείσιμο του προϋπολογισμού στο τέλος του Φε...

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Πότε ξεκινά η χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων και ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση για τη στήριξη της ιδιοκτησίας και την αύξηση της προσφοράς στέγης και τη νέα στεγαστική πολιτική παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός ...

Φόρτωση άρθρων...