Πέμπτη
08 Δεκεμβρίου 2022

Στουρνάρας στο Bloomberg: Το νέο εργαλείο στήριξης για τις χώρες του Νότου μπορεί να μείνει στο ράφι

Το νέο εργαλείο που προωθείται, προκειμένου να θωρακίσει τις χώρες του Νότου καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, μπορεί «να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί εάν είναι αρκετά ισχυρό για να πείσει τους επενδυτές να μην το δοκιμάσουν». Αυτό αναφέρει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Bloomberg.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι υπάρχει μια «πολύ καλή συζήτηση» σε εξέλιξη για το μέσο αυτό και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα επιτευχθεί μια «συναινετική, αποτελεσματική λύση», η οποία -όπως εκτιμά- θα εκπλήξει τις αγορές ευχάριστα.

«Πιστεύω ότι υπάρχει πολλή αλήθεια στην ιδέα ότι αν πείσουμε τις αγορές ότι αυτό θα είναι ένα ισχυρό εργαλείο, μπορεί να μην το χρειαστούμε», είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρόσθεσε: «Θα το έχουμε στο ράφι. Και αυτό είναι το καλό σενάριο».

Θυμίζοντας τον… Mάριο
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τα σχόλια του Γιάννη Στουρνάρα θυμίζουν το πρόγραμμα «Outright Monetary Transactions» της ΕΚΤ, που ακολούθησε τη διάσημη δέσμευση του πρώην προέδρου της Μάριο Ντράγκι να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να διατηρήσει τη ζώνη του Ευρώ ενωμένη εν μέσω κρίσης δημόσιου χρέους. Σε εκείνη την περίπτωση, τα λόγια του ήταν αρκετά πειστικά και το OMT δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ.

Κι ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι το νέο αυτό μέσο θα είναι έτοιμο ώστε να κλειδώσει στις 21 Ιουλίου, ο Έλληνας Τραπεζίτης είναι πιο αισιόδοξος, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους που μπορεί να χρειαστεί να πληρούν τα μέλη της ευρωζώνης για να είναι επιλέξιμα για βοήθεια.

«Μπορεί να έχουμε επεισόδια κατακερματισμού όχι λόγω πολιτικών, αλλά απλώς επειδή είμαστε μια ατελής οικονομική και νομισματική ένωση», είπε ο Στουρνάρας. «Θα πρέπει να το διορθώσουμε αυτό, αλλά μέχρι τη στιγμή που αυτό επιτευχθεί, η ΕΚΤ πρέπει να λάβει υπόψη του τον μηχανισμό μετάδοσης».

Αναφερόμενος στην αύξηση των επιτοκίων ο κ. Στουρνάρας θεώρησε ως πολύ πιθανό το σενάριο της αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείει ακόμα πιο επιθετική αντίδραση τον Σεπτέμβριο, όταν «θα δούμε τι θα πουν τα στοιχεία τόσο στο μέτωπο του πληθωρισμού όσο και στο μέτωπο της δραστηριότητας».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Eπίδομα Χριστουγέννων: Ποιοι πολίτες θα πάρουν τα 500 ευρώ – Ποιες είναι οι έξι κατηγορίες

Εντός του Δεκεμβρίου θα γίνει η πληρωμή όλων των συντάξεων, δώρων Χριστουγέννων, επιδομάτων, αλλά και οι ενισχυτικές φορολοταρίες. Η επιταγή ακρίβειας, είναι το έκτακτο ποσό ενό...

Φόρτωση άρθρων...