Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Συντάξεις: Πληρώνονται από σήμερα τα αναδρομικά – Για ποιους θα ξεπεράσουν ακόμη και τα 16.000 ευρώ

Οικονομία

Στο ταμείο πάνε σήμερα το απόγευμα (ή το αργότερο αύριο) 6.700 συνταξιούχοι της πρώην Ολυμπιακής, για αναδρομικά 54 μηνών. Το μέσο ποσό που θα εισπράξουν οι εν λόγω συνταξιούχοι φτάνει στα 4.700 ευρώ και αφορά στον επανυπολογισμό της σύνταξής τους με τα ενισχυμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση, ενώ τους οφειλόταν και η προσαύξηση του νόμου Κατρούγκαλου λόγω υψηλών εισφορών που κατέβαλλαν στην διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Αφού πληρωθούν οι 6.700 συνταξιούχοι της πρ. Ολυμπιακής Αεροπορίας, η σκυτάλη των αναδρομικών περνά σε περίπου 1.000 συνταξιούχους Δημοσίου, πρώην υπαλλήλους ΝΠΔΔ, οι οποίοι θα πληρωθούν τον Απρίλιο τα αναδρομικά που τους οφείλονται από τον ΕΦΚΑ.

Οι τραπεζοϋπάλληλοι

Τον Μάιο σειρά παίρνουν 10.000 πρώην τραπεζοϋπάλληλοι, στους οποίους επίσης οφείλονται αναδρομικά και μάλιστα σημαντικού ύψους από τους επανυπολογισμούς των συντάξεων τους. Και σε αυτή την ομάδα τα ποσά που θα πληρωθούν είναι υψηλά και σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 16.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν τα 50.000 ευρώ.

Ηδη πληρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες αναδρομικά πολλών χιλιάδων ευρώ στην πρώτη ομάδα 1.085 παλαιών συνταξιούχων του ΗΣΑΠ με εκκρεμείς επανυπολογισμούς. Κατά μέσο όρο εισέπραξαν 12.900 ευρώ, με το ελάχιστο ποσό στα 600 ευρώ και το μέγιστο στα 63.705 ευρώ.

«Μέχρι το τέλος Μαρτίου αρκετοί συνταξιούχοι θα δουν στον λογαριασμό τους περισσότερα αναδρομικά. Αυτό συμβαίνει γιατί συνταξιούχοι όπως αυτοί του ΗΣΑΠ, της Ολυμπιακής, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αλλά και τραπεζών δεν είχαν δει τον επαναϋπολογισμό των συντάξεών τους, τόσο από το νόμο Κατρούγκαλου όσο και από το νόμο Βρούτση» έχει δηλώσει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου. «Οπότε, στο τέλος του μήνα, οι συνταξιούχοι θα δουν τις προς τα πάνω αναθεωρημένες συντάξεις τους στον τραπεζικό τους λογαριασμό».

Ποιοι θα πάρουν τα περισσότερα

Η διακύμανση των αναδρομικών οφείλεται στις συντάξεις και στο αν και πόση προσωπική διαφορά έχουν οι συνταξιούχοι που πρέπει να μηδενιστεί για να δουν την αύξηση στην τσέπη. Τα περισσότερα αναδρομικά θα τα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 35, 38 και 40 έτη ασφάλισης, καθώς σε αυτά τα έτη τα ποσοστά αναπλήρωσης ενισχύθηκαν σημαντικά με τον νόμο Βρούτση.

Οι επανυπολογισμοί αυτοί ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά. Δηλαδή, όσοι περιμένουν αυξήσεις από τον επανυπολογισμό θα τις πάρουν με αναδρομικά άνω των τεσσάρων ετών, 54 μηνών έως τον Απρίλιο (Οκτώβριος 2019 – Απρίλιος 2024).

Στην «ουρά» των επανυπολογσμών παραμένουν συνταξιούχοι από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και το Δημόσιο με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση, οι οποίοι δεν έχουν λάβει τις αυξήσεις που δικαιούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 30 έτη ασφάλισης. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Reuters: Το 2024 η ελληνική οικονομία «θα εκτοξευτεί» - Η ηρεμία έχει αποκατασταθεί στη χώρα

Στα εντυπωσιακά οικονομικά επιτεύγματα της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια αναφέρεται το πρακτορείο Reuters, σε σημερινό άρθρο του. Το 2024 θα είναι η χρονιά που η ελληνική οικονομί...

Μιχαηλίδου: Ξεκινά η καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες

Άνοιξε σήμερα, 18/4, η πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας και σε μη μισθωτές, δηλαδή σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες. Πλέον και α...

Φόρτωση άρθρων...