Κυριακή
03 Μαρτίου 2024

Συντάξεις: Πόσο και ποιες αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου (παραδείγματα)

Το 2024 φέρνει νέες αυξήσεις στις συντάξεις. Η αύξηση που θα δοθεί από 1/1/2024 στους συνταξιούχους, προκύπτει είπε από την πρόσθεση του της αύξησης του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος με τον πληθωρισμό και το σύνολο διαιρείται δια δύο. 

Για τον χάρτη των αυξήσεων στις συντάξεις για το νέο έτος μίλησε στην ΕΡΤ ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας.

Έτσι λοιπόν, εφόσον έχουμε αύξηση 3%, σημαίνει ότι εφέτος ο πληθωρισμός έχει πέσει σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ μικρότερη αύξηση από ότι πέρυσι.

Αναφορικά με το επίδομα προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους, είπε ότι σε 750.000 συνταξιούχους θα δοθεί ένα επίδομα 200 ευρώ, αν η σύνταξή τους είναι μικρότερη των 700 ευρώ. Το επίδομα πάει στα 150 ευρώ, αν η σύνταξη είναι μεταξύ 700 ευρώ και 1.100 ευρώ και αν η σύνταξη είναι μεταξύ 1.100 και 1.600, το επίδομα γίνεται 100 ευρώ. Άνω των 1.600 ευρώ δεν υπάρχει πλέον αυτό το επίδομα.

Υπάρχει μία έκτακτη επιδότηση 150 ευρώ για τους συνταξιούχους, οι οποίοι είτε δεν έχουν προσωπική διαφορά ή η προσωπική τους διαφορά είναι μέχρι 10 ευρώ. Εδώ λοιπόν θα πάρουν 150 ευρώ και μαζί με αυτούς τους συνταξιούχους θα είναι και οι 33.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Σχετικά με την αύξηση του αφορολογήτου, είπε ότι προβλέπεται αύξηση του αφορολόγητου επιπλέον 1.000 ευρώ για κάθε κατηγορία. Τι σημαίνει αυτό. Όταν κάποιος συνταξιούχος έχει ανήλικο τέκνο το οποίο σπουδάζει, θα έχει αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ, που σημαίνει ένα κέρδος είτε 90 ευρώ, είτε 220 ευρώ, ανάλογα με τη φορολογική του κλίμακα.

Όσον αφορά με τους εργαζόμενους συνταξιούχους είπε ότι ένας εργαζόμενος συνταξιούχος που μέχρι τώρα έχανε το 30% της σύνταξης του θα παίρνει πλέον όλη τη σύνταξη του στο σύνολό της αλλά θα υπάρχουν δύο διαχωρισμοί:

Αν ο εργαζόμενος συνταξιούχος είναι μισθωτός, ο εργοδότης θα παρακρατά το 10% από το μισθό του και θα το αποδίδει στον ΕΦΚΑ. Αν ο εργαζόμενος συνταξιούχος είναι ελεύθερος επαγγελματίας θα πληρώνει επιπλέον 50% στο ασφάλιστρο του.

Υπάρχουν και δύο κόφτες που είναι πρώτα από όλα τα 413 ευρώ. Αυτή η επιβάρυνση δεν μπορεί να υπερβεί τα 413 ευρώ που είναι η εθνική σύνταξη ή αν κάποιος έχει πολλές αποδοχές, αυτές δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μειώνουν 30% το εισόδημα του.

Σχετικά με την δυνατότητα σύνταξης που δίνεται σε αυτούς οι οποίοι είναι εν δυνάμει συνταξιούχοι αλλά χρωστούν σε Ταμεία, ενώ νόμος έλεγε ότι στον ΟΑΕΕ π.χ. αν έχεις χρέος πάνω από 20.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλεις όλα τα χρήματα, ή στους αγρότες πάνω από 6.000 ευρώ, εδώ πλέον μεγαλώνει αυτό το όριο.

Από τις 20.000 πάμε στις 30.000 και από τις 6.000 στις 10.000 αντίστοιχα. Αν σε περίπτωση φυσικά δώσει ο συνταξιούχος το δικαίωμα να ανοιχτεί λογαριασμός, τότε αν έχει καταθέσει πάνω από 12.000 ευρώ και το διάστημα μεταξύ 20.000 έως 30.000 που είναι το νέο αυτό όριο θα παίρνει το 40% της σύνταξης του. Μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να φτάσουμε στα 20 χιλιάρικα που ήταν το προηγούμενο όριο και όταν φτάσουμε στο προηγούμενο όριο θα υπάρχουν 60 μηνιαίες δόσεις για να αποπληρωθεί πλέον το σύνολο του χρέους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ηλεκτρικό ρεύμα: Χαμηλότερες χρεώσεις στα τιμολόγια ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για το Μάρτιο

Σημαντικά μειωμένες χρεώσεις που ξεκινούν από τα 8,1 σεντς ανά κιλοβατώρα ανακοίνωσαν οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος για τα «πράσινα» τιμολόγια του Μαρτίου. Οι μειώσεις είνα...

Πρεμιέρα στις 13 Μαρτίου αναμένεται να κάνει το Καλάθι της Σαρακοστής - Τι θα περιλαμβάνει

Πλησιάζουν τις 4.000 τα προϊόντα στα οποία από χθες καταγράφονται μειώσεις στις αρχικές τιμές στο πλαίσιο των νέων κυβερνητικών μέτρων για την καταπολέμηση της ακρίβειας. Το επόμεν...

Σπανάκης: Το πρώτο νούμερο στον κατώτατο μισθό θα ξεκινάει από 8 - Τι ισχύει για τις τριετίες

Στο θέμα του κατώτατου μισθού, των τριετιών, της εργασίας των συνταξιούχων και σε άλλα εργασιακά ζητήματα, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης, μιλώντας σε τηλεοπτικ...

Φόρτωση άρθρων...