Κυριακή
23 Ιουνίου 2024

Συντάξεις χηρείας: Το σχέδιο για «φρένο» στις περικοπές

Οικονομία

«Κούρεμα» των περικοπών που προβλέπει ο νόμος για τις συντάξεις χηρείας αν μετά την πρώτη τριετία καταβολής τους, οι δικαιούχοι εργάζονται ή λαμβάνουν και τη δική τους σύνταξη, εξετάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το ποσό της διαγραφής μέρους των οφειλών μπορεί να φτάνει ως και το 80% (αν πληρωθεί το 20% εφάπαξ) ενώ είναι πιθανό και το σενάριο για κούρεμα των αναδρομικών περικοπών στο 50% και πληρωμή του υπόλοιπου σε δόσεις. Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις συντάξεις χηρείας που έχουν απονεμηθεί από τον Μάιο του 2016 και μετά, είτε έγιναν μειώσεις μετά την πρώτη τριετία όπως συνέβη με τις συντάξεις χηρείας του Δημοσίου, είτε δεν έγιναν μειώσεις, όπως συνέβη με τις συντάξεις χηρείας από ταμεία του ιδιωτικού τομέα.

Στο τραπέζι, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, βρίσκεται και η επαναφορά της διάταξης που προβλέπει ότι σε περίπτωση που ο δικαιούχος σύνταξης χηρείας παίρνει και δική του σύνταξη, να έχει το δικαίωμα να επιλέξει τη μικρότερη σύνταξη που θα έχει την περικοπή μετά την τριετία.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βρεθεί λύση «που δεν θα αδικεί κανέναν», όπως τονίστηκε κατά τη συνάντηση που είχαν χθες οι χήρες του Συλλόγου «Αξία» με τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, Στέλιο Κουτνατζή. Σύμφωνα με τον Ε.Τ., συζητήθηκε χωρίς να απορριφθεί το ενδεχόμενο η ρύθμιση που θα έρθει να περιλαμβάνει και τη διαγραφή μέρους των περικοπών που θα αναζητηθούν αναδρομικά για τα προηγούμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μποναμάς για τους συνταξιούχους - Έρχεται έκτακτο βοήθημα, πόσα χρήματα θα πάρουν

Οι συνταξιούχοι είναι οι πλέον κερδισμένοι από το έκτακτο δώρο Χριστουγέννων 2024, από το κονδύλι των 300 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα εξασφαλιστεί από τη φορολόγηση των υπερκερδώ...

Φόρτωση άρθρων...