Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Τα μηνύματα Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ, τα ...μεγάλα κόλπα που έρχονται η εμπιστοσύνη της Helicon στην ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και ο γάμος Wind - NOVA

Οι εικόνες από την Ουάσινγκτον, η παρουσία Μητσοτάκη και η ομιλία του στο Κογκρέσο, καθώς και οι προετοιμασίες εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων για να κάνουν μπίζνες με Αμερικανικούς, αν μη τι άλλο αποτελούν μια όαση, μέσα στην προβληματική ειδησεογραφία λόγω Ουκρανίας, ακρίβειας κλπ.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Το σκηνικό από την Ουάσινγκτον παραπέμπει σε μεγάλα... κόλπα προσεχώς. Τα μηνύματα για την Κύπρο αλλά και την Τουρκία δόθηκαν φόρα παρτίδα μέσα στον Λευκό Οίκο και μέσα στο Κογκρέσο από τον Μητσοτάκη, ωστόσο, όπως μαθαίνουμε όλα τα υπόλοιπα και κυρίως το νέο επίπεδο οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, δουλεύεται μεθοδικά στο παρασκήνιο. 

Η ανάληψη από τον τέως πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, του χαρτοφυλακίου ενέργειας στο Στέιτ Ντιπάρτεμεντ και η τοποθέτηση του Νίκου Τσιάφου, ως συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη σε θέματα ενέργειας μέσα από έναν συνδετικό ρόλο μεταξύ Αθήνας-Ουάσιγκτον, δείχνει πώς ανοίγει το παιχνίδι, ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η διαδικασία απεξάρτησης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, θα πάρει χρόνο, αλλά οι κινήσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών έχουν τον χαρακτήρα τους κατεπείγοντος. 

Ο νέος ειδικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού θα μιλάει απευθείας με τον ομόλογο του στον Λευκό Οίκο, Ερικ Χοκστάιν και στη συνέχεια θα μπαίνουν στο παιχνίδι οι Ευρωπαίοι για να φτιαχτεί ο νέος ενεργειακός χάρτης των επόμενων δεκαετιών στην περιοχή μας. Αφήστε δε τη δουλειά που έγινε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, κατά το πρόσφατο ταξίδι τους στις ΗΠΑ. 

Μέσα στους επόμενους μήνες, θα υπάρξουν θεαματικές εξελίξεις σε επίπεδο επιχειρηματικών συμφωνιών, πέρα από τα ήδη γνωστά εγχειρήματα με την παρουσία στη χώρας μας της Pfizer, της Cisco, της Microsoft, της Amazon και πάει λέγοντας. 

Η... οικογενειακή ατμόσφαιρα στον Λευκό Οίκο και τα χειροκροτήματα στο Κογκρέσο, αξίζουν πολλά... δισεκατομμύρια! Οι μάχες εντός Ελλάδος αναμένεται να είναι... ομηρικές ανάμεσα στους μεγάλους διεθνείς ενεργειακούς "παίκτες", αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει... ψωμί για όλους!

Η Helicon αγοράζει περισσότερη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ!

Το ιταλικό fund μετά τη ΔΕΗ, αυξάνει το ποσοστό του και στη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, αποδεικνύοντας στην πράξη, ότι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες "χτίζουν" επίκαιρες θέσεις στην Ελληνική ενεργειακή αγορά, βλέποντας πολύ μακριά!

Η εταιρεία του Ομίλου Περιστέρη ανακοίνωσε ότι της έγινε γνωστό από την εταιρεία Helikon Investments Limited, υπό την ιδιότητα της ως διαχειριστή επενδύσεων για τον πελάτη της Helikon Long Short Equity Fund Master ICAV, ότι στις 12/05/2022, αύξησε το ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο, πάνω από το 5% και συγκεκριμένα στο 5,01%. 

Το ίδιο fund έχει σχεδόν το ίδιο ποσοστό και στη ΔΕΗ, καθώς εγκαίρως έπιασε τα... μηνύματα για το μέλλον της μεγαλύτερης εταιρείας ενέργειας στη χώρα, υπό το επιτυχημένο μάνατζμεντ του Γιώργου Στάσση. 

Η δεσπόζουσα θέση του Ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποτελεί... πρόκληση για τη Helicon και για πολλούς άλλους "παίκτες" ενώ τέτοιες κινήσεις μας προίδεάζουν για μεγάλες συγκινήσεις! Το μόνο σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή μιας πραγματικότητας, η οποία θα διαμορφωθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία και θα θέσει την Ελλάδα στο επίκεντρο των εξελίξεων...

Εις σάρκα μία Wind και NOVA!

Συνωστισμό κολοσσών δεν θα έχουμε μόνο στον κλάδο της ενέργειας, αλλά και σε πολλούς άλλους. Χαρακτηριστική περίπτωση έντασης του ανταγωνισμού αποτελεί η επικείμενη συγχώνευσης της Wind με τη NOVA, υπό την "ομπρέλα" του κολοσσού της United Group, η οποία αποτελεί μητρική της δεύτερης.

Ο ολλανδικός κολοσσός της UG αποτελεί τον κυρίαρχο "παίκτη" στην αγορά των τηλεπικοινωνιών και της ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μέσα από την πλατφόρμα της συνδρομητικής τηλεόρασης ΕΟΝ TV, ουσιαστικά φέρνει εις... γάμου κοινωνίαν, τη WIND με τη NOVA! 

Μάλιστα, πρόθεση της United Group αποτελεί η ταχύτατη ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δύο εταιρειών έως το τέλος του έτους, δημιουργώντας ένα πανίσχυρο "παίκτη" στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και περιεχομένου, δηλαδή σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, Ίντερνετ και συνδρομητική τηλεόραση.

Μια τέτοια κίνηση θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον ανταγωνισμό, ιδίως στη συνδρομητική τηλεόραση, όπου μέχρι στιγμής κυριαρχεί ο ΟΤΕ με μερίδιο αγοράς κοντά στο 50% και ακολουθούν η ΝΟVA με σχεδόν 30%, η Vodafone με 12% και η Wind με το υπόλοιπο 8%. 

Άρα, μετά τη συγχώνευση του... δεύτερου με τον τέταρτο, θα μιλάμε για ένα μερίδιο αγοράς της τάξης του 40% και οι μέχρι σήμερα τέσσερις "παίκτες" θα γίνουν τρεις!  Όμως, το μεγάλο στοίχημα είναι στη σταθερή τηλεφωνία, καθώς η WIND-NOVA αναμένεται να ξεπεράσει τη δεύτερη Vodadone, έχοντας στραμμένο το βλέμμα προς τον ΟΤΕ, ο οποίος αποτελεί τον κυρίαρχο "παίκτη" με ποσοστό πάνω από 60%. 

Ενέργεια και Τηλεπικοινωνίες αποτελούν απλά τους σηματωρούς για όσα έρχονται και θα επηρεάσουν και πολλούς άλλους κλάδους της οικονομίας, προς όφελος της χώρας. Αμήν...

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΓΣΕΕ: Τι ισχύει για τις αργίες του Πάσχα

Διευκρινίσεις για τις αργίες του Πάσχα δίνει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ). Συγκεκριμένα, η Συνομοσπονδία αναφέρει σε ανακοίνωσή της τα εξής: «Η Μεγάλη Παρασκ...

Χατζηδάκης: Από 1η Μαΐου οι αιτήσεις επαγγελματιών τουρισμού που επλήγησαν από κακοκαιρίες

«Από την Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου, ανοίγει σχετική πλατφόρμα αναφορικά με αιτήσεις που θα μπορούν να κάνουν επαγγελματίες του τουρισμού που επλήγησαν κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου 2...

Φόρτωση άρθρων...