Δευτέρα
22 Ιουλίου 2024

Δροσιά στο σώμα και στην... τσέπη - Τα μυστικά για σωστή χρήση των κλιματιστικών με το χαμηλότερο κόστος

Οικονομία

Η κατάλληλη ρύθμιση της θερμοκρασίας του aircondition και η σωστή λειτουργία του, μπορούν να συμβάλλουν ώστε να ανακουφιστούν οι καταναλωτές από την κατανάλωση ενέργειας, περιορίζοντας το ύψος των λογαριασμών ρεύματος.

Ειδικότερα, οι καταναλωτές, πρέπει να έχουν υπόψη τους τα εξής:

 1. Το κλιματιστικό πρέπει να είναι inverter, δηλαδή υψηλής ενεργειακής κλάσης και απόδοσης και να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Η εκτίναξη των δαπανών του ηλεκτρικού ρεύματος, απαιτεί πλέον περισσότερη... εκπαίδευση σε ολόκληρη την οικογένεια για τον όσο γίνεται μεγαλύτερο περιορισμό και τη σωστή χρήση του. Εννοείται ότι υπάρχουν περιπτώσεις με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, τα οποία πρέπει να συνεννοούνται με τους γιατρούς, ώστε να λάβουν πιο ειδικές οδηγίες και αναλόγως να προσαρμόζουν τη χρήση των κλιματιστικών. Εξυπακούεται ότι, όταν η θερμοκρασία είναι ανεκτή, τότε αυτό αποτελεί μια καλή ευκαιρία για πολύ περιορισμένη ή και μηδενική χρήση. Κάποιες φορές όμως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, θα χρειαστεί ένα συνδυασμός κινήσεων, όπως η ρύθμιση λειτουργίας του κλιματιστικού με το κατέβασμα της τέντας, που δεν λείπει σχεδόν από κανένα σπίτι.
 2. Η χρήση του κλιματιστικού δεν είναι απαραίτητη καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Χιλιάδες νοικοκυριά χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου, επιβαρύνοντας τις συσκευές ολόκληρο το 24ωρο, κάτι που μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για την τσέπη, αλλά πρωτίστως για την υγεία. Άρα, εδώ υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψουν και έκτακτα έξοδα για... γιατρούς, πέρα από την επιβάρυνση του λογαριασμού ρεύματος!
 3. Όταν δεν υπάρχει κανείς στο σπίτι, τότε το aircondition πρέπει να είναι κλειστό, καθώς επικρατεί η λάθος αντίληψη ότι επιστρέφοντας από την εργασία, θα... βρούμε έτοιμη τη δροσιά.
 4. Οι πόρτες και τα παράθυρα πρέπει να ερμητικά κλειστά από τη στιγμή που θα ανάψετε το κλιματιστικό. Έτσι, ο χώρος παραμείνει δροσερός και μάλιστα αν το σπίτι έχει σχετικά καλή μόνωση, για αρκετές ώρες μπορεί να μη χρειαστεί να ενεργοποιήσετε και πάλι τη συσκευή. Αυτός είναι ένας από τους πιο κλασσικούς τρόπους για τη μείωση του λογαριασμού.
 5. Το επόμενο καθοριστικό βήμα είναι η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας, έτσι ώστε να μην υπάρχει ούτε υπερβολική ζέστη, αλλά ούτε και κρύο. Η μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας επιτυγχάνεται όταν η θερμοκρασία βρίσκεται μεταξύ των 24-28 βαθμών το καλοκαίρι. Το... μυστικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, γι αυτήν την περίπτωση, είναι η θερμοκρασία να είναι 10 βαθμούς πάνω από την εξωτερική τον χειμώνα και 10 βαθμούς κάτω το καλοκαίρι. Δηλαδή, αν τον χειμώνα η εξωτερική θερμοκρασία είναι 9 βαθμοί, τότε η ιδανική θερμοκρασία πρέπει να ρυθμιστεί στους 19 βαθμούς, ενώ το καλοκαίρι, αν η θερμοκρασία είναι 36 βαθμοί, τότε ο χρονοδιακόπτης πρέπει να είναι ρυθμισμένος στους 26 βαθμούς. Το μεγάλο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι καταναλωτές έχει να κάνει με τη συνήθεια να βάζουν τον χειμώνα τη θερμοκρασία στο 24 βαθμούς Κελσίου, ενώ η εξωτερική είναι στους 5 βαθμούς, κάτι που σημαίνει τεράστια κατανάλωση ενέργειας, καθώς δύσκολα θα πιάσει το σπίτι αυτήν τη θερμοκρασία. Αντίστοιχα, το καλοκαίρι, πολλοί ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του κλιματιστικού στους 18, ενώ έξω... βράζει το πελεκούδι, κάτι που σημαίνει ότι ο μετρητής... τρελαίνεται και γράφει φουλ κιλοβατώρες!
 6. Η επίτευξη κατάλληλης θερμοκρασίας, σημαίνει ότι θα λειτουργεί μόνο η εσωτερική μονάδα και θα σταματήσει η εξωτερική ή θα λειτουργεί ως ανεμιστήρας, οπότε θα έχει μηδενική κατανάλωση. Οι ειδικοί συστήνουν θερμοκρασία πάνω από τους 23 βαθμούς το καλοκαίρι και κάτω από 24 τον χειμώνα, γιατί, αλλιώς, πονάει η... τσέπη!
 7. Το σπίτι πρέπει να είναι καλά αερισμένο, ενώ δεν πρέπει να καπνίζουν οι ένοικοι στο εσωτερικό, καθώς η σκόνη και ο καπνός μειώνουν την απόδοση του κλιματιστικού και αυξάνουν το κόστος συντήρησης, λόγω συχνών βλαβών που απαιτούν επισκευή.
 8. Πρέπει να καθαρίζονται μία φορά το μήνα τα φίλτρα του αέρα με ένα απλό πλύσιμο τους στην μπανιέρα, όπως και οι γρίλιες και τα πτερύγια του εσωτερικού μηχανήματος.
Δροσιά που «καίει»

Επιλογή κλιματιστικού

Η σωστή επιλογή κλιματιστικού με αξιολόγηση Α+++ μπορεί να είναι δαπανηρή, ωστόσο, σε βάθος ετών ισοδυναμεί με την εξοικονόμηση χιλιάδων ευρώ.

Ειδικότερα:

 1. Όσοι σκοπεύουν να αγοράσουν κλιματιστικό, πρέπει να επιλέξουν το ποιοτικό και όχι το φθηνό, γιατί μπορεί να τους περιμένουν... δυσάρεστες εκπλήξεις.
 2. Η σωστή και έξυπνη τοποθέτηση της εσωτερικής και εξωτερικής μονάδας του κλιματιστικού ώστε να είναι πιο αποδοτικό, προϋποθέτει την επιλογή της κατάλληλης θέσης, με βάση και τη διαρρύθμιση του χώρου, ώστε να είναι όσο πιο οικονομική γίνεται η κατανάλωση ενέργειας.
 3. Πρέπει να αποφεύγονται θέσεις τοποθέτησης κοντά σε συσκευές με έντονη θερμότητα ή που ωθούν τον αέρα να χτυπά απευθείας τους ενοίκους.
 4. Η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού πρέπει να είναι τοποθετημένη σε μέρος που να μην μειώνει την απόδοση της εσωτερικής μονάδας. Γι αυτό θα χρειαστεί ένας άνετος εξωτερικός χώρος που να αερίζεται και να μην είναι περιορισμένος από οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο.
 5. Πρέπει να σημειωθεί ότι η αγορά συσκευών υψηλής ενεργειακής κλάσης, μπορεί να επιφέρει ετήσια εξοικονόμηση χρημάτων έως και 300 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος. Άρα μέσα σε 3-4 χρόνια, γίνεται απόσβεση των χρημάτων για μια πολύ καλή συσκευή υψηλών προδιαγραφών.
 6. Επιπλέον, μέσω του προγράμματος αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών, η επιδότηση μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 500 ευρώ, άρα η απόσβεση να γίνει ακόμη και σε 2 χρόνια!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Προς νέο ρεκόρ αφίξεων το 2024: Στην 4η θέση η Ελλάδα ως προορισμός διακοπών των Ευρωπαίων

Το 2024 οδεύει ολοταχώς προς νέα ρεκόρ όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για γειτονικούς τουριστικούς προορισμούς. Το 2019 φαίνεται πως ήδη έχει ξεπεραστεί ως έτος-ορόσημο για την...

Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Επιδότηση ενοικίου και εξασφάλιση στέγης για ευάλωτες ομάδες

Στο πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ» αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Αιτήσεις για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ» μπορούν...

Φόρτωση άρθρων...