Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Τα πέντε «αγκάθια» για το κλείσιμο της αξιολόγησης και οι «σκληρές» απαιτήσεις των δανειστών

Οικονομία

Η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια που έχει αναχθεί σε νούμερο ένα στόχο της κυβέρνησης περνά μέσα από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.

Ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης όμως δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά με αγκάθια.

Η κυβέρνηση πρέπει να επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου 15 ημερών για να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν. Το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα πιεστικό.

Όπως αναφέρει η Real News έως τις 16 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Τα πέντε «αγκάθια» της συμφωνίας

Πέντε επώδυνα μέτρα με ευρεία κοινωνική επίπτωση φέρνει το πολυνομοσχέδιο με 70 εκκρεμή προαπαιτούμενα που θα ψηφιστεί στη Βουλή μετά τις γιορτές.

Πρόκειται για τα εξής:

1 Θέσπιση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι πλειστηριασμοί θα γίνονται με βάση την εμπορική αξία.

2 Διάταξη βάσει της οποίας θα γίνει πιο δύσκολη η προκήρυξη απεργίας, καθώς για τη λήψη απόφασης κήρυξης θα απαιτείτε η παρουσία του 50+1% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών στα πρωτοβάθμια σωματεία.

3 Μαχαίρι στα οικογενειακά επιδόματα τριτεκτων και πολυτέκνων. Η μείωση θα εφαρμοστεί από 1η Ιανουαρίου και θα προκύψει από τη θέσπιση νέων αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων. Με τα νέα κριτήρια εκτιμάται ότι θα μείνουν χωρίς επίδομα 70-80 χιλιάδες οικογένειες.

Ενδεικτικά, οικογένεια με 3 παιδιά και εισόδημα 25.000 ευρώ θα παίρνει 112 ευρώ το μήνα ενώ με το παλιό καθεστώς έπαιρνε 165 ευρώ. Θα υποστεί μείωση της τάξης του 33%.

4 Η κυβέρνηση θα δεσμευτεί με νομοθετική ρήτρα ότι τον Μάιο του 2018 θα φέρει – εφόσον χρειαστεί με βάση την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος – τη μείωση του αφορολόγητου και συντάξεων από το 2019 αντί για το 2020.

5 Η Βουλή πρέπει να ψηφίσει στο πολυνομοσχέδιο την ανάγκη άμεσης αλλαγής στο νόμο Κατσέλη και πως οι αλλαγές θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο.

Οι αλλαγές στοχεύουν στο κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών εξ ου και θα ζητηθεί σε όσους έχουν ενταχθεί στο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό να υπογράψουν την άρση του απορρήτου των καταθέσεων τους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...