Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Τα σενάρια της EBA για τα Stress Tests στις ελληνικές τράπεζες

Το βασικό και το δυσμενές σενάριο για ΑΕΠ, πληθωρισμό, ανεργία και ακίνητα.

Οικονομία

Τα μακροοικονομικά σενάρια βάσει των οποίων θα γίνει το stress test στις ευρωπαϊκές τράπεζες ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority, ΕΒΑ), με τα αποτελέσματα για τους εγχώριους συστημικούς Ομίλους να δημοσιεύονται για πρώτη φορά αναλυτικά στα τέλη του Ιουλίου.

Το δυσμενές σενάριο βασίζεται σ' ένα αφήγημα υποθετικών αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων, με υψηλό πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια να έχουν ισχυρές αρνητικές επιπτώσεις στην ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις, τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όσον αφορά στη μείωση του ΑΕΠ, το δυσμενές σενάριο του 2023 είναι το πιο αρνητικό που έχει χρησιμοποιηθεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τώρα. Ο χαρακτήρας του αντανακλά μια σκόπιμη επιλογή και αντικατοπτρίζει τον σκοπό των ασκήσεων προσομοίωσης με τεστ αντοχής, που είναι να αξιολογήσει την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος σε ένα υποθετικά σοβαρά επιδεινωμένο μακρο-περιβάλλον.

Η ΕΒΑ αναμένεται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της άσκησης στα τέλη Ιουλίου 2023.

Τα βασικά στοιχεία των σεναρίων

Το τεστ αποτυπώνει ένα δυσμενές σενάριο που σχετίζεται με μια υποθετική σοβαρή επιδείνωση των γεωπολιτικών εξελίξεων, που συνοδεύεται από αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και αναζωπύρωση της μετάδοσης της Covid-19. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα υψηλό πληθωρισμό και δυσμενείς επιπτώσεις στην ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις, σε συνδυασμό με μια παγκόσμια οικονομική συρρίκνωση. Η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών αντανακλάται σε μια σημαντική παγκόσμια αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, τη διαρκή πτώση του ΑΕΠ και την αύξηση της ανεργίας.

Το δυσμενές σενάριο, αν και είναι απίθανο να εκτυλιχθεί, υποθέτει πιο σοβαρούς κραδασμούς για αρκετές μακροοικονομικές μεταβλητές απ' ό,τι σε προηγούμενα stress tests.

Στο δυσμενές σενάριο, το πραγματικό ΑΕΠ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώνεται κατά 6% σωρευτικά σε ορίζοντα τριών ετών, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται κατά 6,1 ποσοστιαίες μονάδες, αμφότερα σε σχέση με το σημείο εκκίνησης. Ο πληθωρισμός θα είναι πολύ πάνω από το βασικό επίπεδο σε ολόκληρο τον ορίζοντα του σεναρίου, κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες το 2023 και 1,5 ποσοστιαία μονάδα το 2025.

Διαβάστε περισσότερα στο moneypress.gr
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ισχυρή και ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης του Reuters στην ελληνική οικονομία και τον Μητσοτάκη

Το... "πετσωμένο" Reuters "χτύπησε" και πάλι χθες υπέρ της Ελλάδας, μέσω ενός διθυραμβικού άρθρου, το οποίο, συνιστά ηχηρή και ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης τόσο για την ελληνική οικονο...

Φόρτωση άρθρων...