Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Τα SOS των λογαριασμών του ΕΝΦΙΑ – Παραδείγματα

Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο τι αναγράφεται στα εν λόγω σημειώματα ώστε αν προκύπτουν πρόσθετες επιβαρύνσεις να μπορέσουν να τις διορθώσουν χωρίς πρόστιμα έως τις 30 Ιουνίου.

Οικονομία

Στην αναζήτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ θα προχωρήσουν 7.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου στη συνέχεια να πληρώσουν σε 10 μηνιαίες δόσεις το φόρο που θα αναγράφεται.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΟΤ τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ αναμένεται να ανέβουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) από Κυριακή απόγευμα και μετά, εντός δηλαδή του χρονοδιαγράμματος που έχει αρχικώς καθοριστεί.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο τι αναγράφεται στα εν λόγω σημειώματα ώστε αν προκύπτουν πρόσθετες επιβαρύνσεις να μπορέσουν να τις διορθώσουν χωρίς πρόστιμα έως τις 30 Ιουνίου.

Το συνολικό ποσό που εκτιμά ότι θα εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών να είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή περίπου 2,4 δισ. ευρώ, με το φόρο να μπορεί να πληρωθεί σε δέκα μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Μαΐου και την τελευταία έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Αξίζει να τονιστεί ότι, σε αντίθεση με το φόρο εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ ακόμη και αν πληρωθεί εφάπαξ στην ημερομηνία καταβολής της 1ης δόσης δεν υπάρχει πρόβλεψη να τύχει κάποιας έκπτωσης ο φορολογούμενος.

Φοροαπαλλαγές για ΕΝΦΙΑ
Τα όρια των φοροαπαλλαγών που ισχύουν τόσο για την πλήρη απαλλαγή όσο και για έκπτωση ΕΝΦΙΑ κατά 50% θα ισχύσουν και για το 2023 αλλά θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του 2021, δηλαδή αυτά που έχουν προκύψει κατά την υποβολή των περυσινών φορολογικών δηλώσεων. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι και τα εφετινά εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ εκδίδονται πολύ νωρίτερα από την ολοκλήρωση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του τρέχοντος και κατά συνέπεια είναι αδύνατον να ληφθούν υπόψη τα περυσινά εισοδήματα. Κατά την περυσινή εκκαθάριση περίπου 1.200.000 νοικοκυριά είχαν μειωμένο φόρο κατά 50%, ενώ για περίπου 60.000 ιδιοκτήτες προέκυψε μηδενικός ΕΝΦΙΑ.

Με την έκδοση του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ, οι ιδιοκτήτες σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ελέγξουν μεταξύ άλλων τα τετραγωνικά ακινήτου, το έτος κατασκευής, τον όροφο, το ποσοστό συνιδιοκτησίας, οι κύριοι και οι βοηθητικοί χώροι, το είδος δικαιώματος (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία) καθώς και αν υπάρχει κτίσμα σε αγροτεμάχιο.

Σε περίπτωση διαπίστωση λάθους θα πρέπει να υποβληθεί εντός διμήνου τροποποιητικής δήλωση. Όσοι δεν προλάβουν να διορθώσουν τα λάθη έως 30 Ιουνίου θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ.

Όσοι δεν έχουν μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους σε σύγκριση με πέρυσι, κανονικά θα πρέπει να δουν να αναγράφεται στο εκκαθαριστικό το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ, ενώ όσοι επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό δεν θα έχουν καμία έκπτωση.

Επίσης, όσοι δεν μπορούν να εξοφλήσουν το φόρο σε 10 άτοκες μηνιαίες δόσεις και επιθυμούν περισσότερες δόσεις μπορούν μέσω της πάγιας ρύθμισης σε έως 24 δόσεις. Υπάρχουν όμως προϋποθέσεις: Το ποσό του ΕΝΦΙΑ να είναι πάνω από 300 ευρώ και η ελάχιστη δόση είναι 30 ευρώ. Όμως οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης δεν είναι άτοκες. Στην περίπτωση των 12 δόσεων το επιτόκιο ανέρχεται σε 4,37%, και για 24 δόσεις σε 5,87%, ενώ μείνει μία δόση απλήρωτη τότε αυτή προσαυξάνεται κατά 15%

Εισοδηματικά κριτήρια
Για μειωμένο ΕΝΦΙΑ 50% ισχύουν τα εξής εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

Ετήσιο Εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό):

– Εως 9.000 ευρώ ο άγαμος

– Εως 10.000 ευρώ ο έγγαμος, χωρίς παιδιά

– Εως 11.000 ευρώ ο έγγαμος, με 1 παιδί

– Εως 12.000 ευρώ ο έγγαμος, με 2 παιδιά

– Επιφάνεια κτισμάτων: Εως 150 τ.μ.

Αντικειμενική αξία ακινήτων:

– Εως 85.000 ευρώ ο άγαμος

– Εως 150.000 ευρώ ο έγγαμος, χωρίς παιδιά, ή μονογονεϊκή (1 παιδί)

– Εως 200.000 ευρώ ο έγγαμος, με έως 2 παιδιά, ή μονογονεϊκή (2 παιδιά)

Πλήρη απαλλαγή ΕΝΦΙΑ έχουν οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους (πραγματικό ή τεκμαρτό) είναι έως 12.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμους ή έως 15.000 ευρώ αν είναι έγγαμοι, με 2 παιδιά). Και στην περίπτωση της πλήρους απαλλαγής η συνολική επιφάνεια κτισμάτων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 150 τ.μ.

Τα SOS των λογαριασμών ΕΝΦΙΑ
Ελέγχουμε στο εκκαθαριστικό:

* Τετραγωνικά ακινήτου

* Έτος κατασκευής

* Όροφο

* Ποσοστό συνιδιοκτησίας

* Κύριους & βοηθητικούς χώρους

– Είδος δικαιώματος (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία)

– Κτίσμα σε αγροτεμάχιο

Διαπίστωση λάθους:

– Υποβολή: Τροποποιητικής δήλωση

– Προθεσμία χωρίς πρόστιμο: Έως 30/6

– Μετά τις 30/6: Πρόστιμο 100 €

Ο λογαριασμός

– Αμετάβλητη περιουσία: ΕΝΦΙΑ ίδιος με πέρυσι

– Συμψηφισμός ΕΝΦΙΑ:  Με επιστροφή φόρου

– Σύνολο δόσεων: 10 μηνιαίες (άτοκες)

– 1η δόση: Έως Τετάρτη 31 Μαΐου

– Τελευταία δόση (10η): Έως Πέμπτη 29/2/2024

– Εφάπαξ πληρωμή: Καμία έκπτωση

– Παραπάνω δόσεις: Έως 24 με πάγια ρύθμιση

Προϋποθέσεις:

* ΕΝΦΙΑ: Άνω 300 €

* Ελάχιστη δόση: 30 €

Παγίδες:

* Δόσεις με τόκο: Επιτόκιο 5,3% ή 6,8%

* Μία δόση απλήρωτη: Προσαύξηση 15%

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σούπερ Μάρκετ: Τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη πτώση και άνοδο τιμών τον Φεβρουάριο

Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά με πιο περιορισμένο ρυθμό, όπως συμπεραίνει το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ)...

Moody's και DBRS στηρίζουν το ελληνικό success story

Μία ακόμη ηχηρή απάντηση προς όλους αυτούς που κάνουν την... πάπια σε σχέση με το ελληνικό success story έστειλαν χθες οι οίκοι αξιολόγησης Moody's και DBRS. Η ανάλυση της Moody...

Φόρτωση άρθρων...