Η μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων που συμφώνησαν 200 χώρες στη σύνοδο κορυφής στο Ντουμπάι για το κλίμα, συνιστά ιστορικό γεγονός, το οποίο θα αρχίσει να αλλάζει τα δεδομένα παγκοσμίως, προσαρμόζοντας αναλόγως και τις εθνικές πολιτικές.

Η απειλή κατάρρευσης του πλανήτη, οδηγεί σε αποφάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να επιφέρουν όμως και χαοτικές αλλαγές σε χώρες που εξαρτώνται από την εξόρυξη και πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το μέλλον μετατοπίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο υδρογόνο και στις... αντλίες θερμότητας. Τα ψέματα τελείωσαν και σε μερικά χρόνια νικητής πρέπει να είναι ο πλανήτης και όχι ο... κακός μας ο καιρός!

Η διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Ντουμπάι, υιοθέτησε την πρόταση που είχαν προετοιμάσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο πρόεδρος της διάσκεψης Σουλτάν αλ Τζάμπερ, δήλωσε ότι "οφείλουμε να είμαστε υπερήφανοι γι' αυτήν την ιστορική επιτυχία". Η φράση του τα λέει όλα και όλοι έχουν αρχίσει να κάνουν τους λογαριασμούς τους. Βέβαια, τα ορυκτά καύσιμα θα παραμείνουν ακόμη ως βασικό αγαθό για... κάμποσα χρόνια, αλλά οι χώρες που είχαν στηρίξει την ευημερία τους και την επιρροή τους σ΄ αυτά, πρέπει να αρχίσουν να διαμορφώνουν νέα πλάνα. Σε αυτές τις χώρες περιλαμβάνεται κυρίως η Ρωσία, η οποία δεν θα μπορεί να επηρεάσει γεωπολιτικά τις καταστάσεις, μέσω του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Το ίδιο ισχύει και για χώρες όπως το Ιράν, η Βενεζουέλα και άλλες.

Ο πλανήτης αποφάσισε ότι δεν πάει άλλο με την κλιματική αλλαγή και πρέπει να παρθούν ιστορικές αποφάσεις. Η διάσκεψη COP28 αποτελεί σταθμό, καθώς είναι η πρώτη συμφωνία που ενώνει ολόκληρο τον κόσμο. Γιατί πολύ απλά, η κλιματική αλλαγή δεν γνωρίζει από έθνος, χώρα, χρώμα, θρήσκευμα κλπ. Όλοι μαζί θα σωθούμε ή όλοι μαζί θα αφανιστούμε. Χρειάστηκαν δύο εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων για να γραφτεί κάτι ελπιδοφόρο για το μέλλον των σημερινών αλλά και των επόμενων γενεών. Το "ζουμί" είναι ένα: ο κόσμος είναι ενωμένος για να σταματήσει η χρήση ορυκτών καυσίμων και να προχωρήσουμε στη διαδικασία μετάβασης από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σε άλλες μορφές ενέργειας. Τώρα, το... μπαλάκι περνάει σε όλες τις χώρες του πλανήτη, οι οποίες αναλαμβάνουν την ευθύνη για την τήρηση της συμφωνίας μέσω εθνικών πολιτικών και επενδύσεων. Επιπλέον, έως το 2030 θα πρέπει να τριπλασιαστούν οι δυνατότητες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εν ολίγοις, ακόμη και αυτά τα "καρκινώματα" που βγαίνουν και διαδηλώνουν κατά των ανεμογεννητριών, θα κλειστούν στο καβούκι τους πλέον, καθώς δεν θα υπάρχει λόγος να... πατρονάρονται από τις κυβερνήσεις χωρών που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ο διαιτητής σφύριξε και το ματς έληξε...