Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Θεσσαλία: Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών ΕΛΓΑ για τις αγροτικές αποζημιώσεις για τις πλημμύρες

Στις 2 Νοεμβρίου πρόκειται να ψηφισθεί η τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, με την οποία ρυθμίζεται η διαδικασία για την άμεση πληρωμή προκαταβολών στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας. 

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία διασφαλίζεται ο τρόπος χρηματοδότησης των αποζημιώσεων ζωικού κεφαλαίου και φυτικής παραγωγής προς τους πληγέντες παραγωγούς της Θεσσαλίας, καθώς και το ακατάσχετο των ποσών που θα λάβουν οι δικαιούχοι.

Συνολικά κατετέθησαν 30.088 δηλώσεις για ζημιές που αφορούν στη φυτική παραγωγή και 2.366 δηλώσεις που αφορούν σε απώλεια ζωικού κεφαλαίου.

Η τροπολογία, η οποία έχει κατατεθεί στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα», αφορά κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και γεωργούς της Θεσσαλίας και των λοιπών περιοχών που επλήγησαν από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, αυθημερόν θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη και του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνου Πετραλιά, η οποία έχει ήδη προετοιμασθεί και είναι σύμφωνη με την κοινοτική νομοθεσία.

Στη συνέχεια, θα γίνει η μεταφορά από το υπουργείο Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδας 150 εκατομμύρια ευρώ, κατ' αρχάς, για την πληρωμή προκαταβολών αποζημιώσεων τις οποίες ο ΕΛΓΑ θα πιστώσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων κτηνοτρόφων- μελισσοκόμων, εντός τριών εργασίμων ημερών.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι προκαταβολές για τη φυτική παραγωγή θα καταβληθούν πριν από το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Μέχρι σήμερα έχουν πιστωθεί, σε 8.489 επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας από την Κρατική Αρωγή, που διαχειρίζεται ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, συνολικά 19,8 εκατομμύρια ευρώ

Σε νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο την προσεχή Τρίτη, 31 Οκτωβρίου, ο Λευτέρης Αυγενάκης, περιλαμβάνονται σειρά διατάξεων που αφορούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας και υποδομές στην περιοχή, καθώς και μια σειρά ακόμα ρυθμίσεων που αφορούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Λήγει η προθεσμία και ξεκινά η επιβολή των προστίμων

Λίγες ημέρες έχουν ακόμα οι ελάχιστες επιχειρήσεις, περίπου το 5% - 6% του συνόλου, που δεν έχουν διασυνδέσει τα POS τους με τις ταμειακές τους μηχανές για να προχωρήσουν στη διασύ...

Φόρτωση άρθρων...