Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Τι αλλάζει με τις προσυμπληρωμένες φοροδηλώσεις – Ξεπερνούν τις 1.700.000

Οικονομία

Πάνω από 1.700.000 φορολογούμενοι θα βρουν φέτος έτοιμες τις φορολογικές τους δηλώσεις και οι περισσότερες από αυτές θα μπορούν να υποβληθούν αυτόματα χωρίς καμία παρέμβαση από τους ίδιους ή τους λογιστές τους.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ετοιμάζεται να αποστείλει e-mail σε 1.000.000 μισθωτούς και συνταξιούχους για τις «προκάτ» δηλώσεις και σε περίπου 700.000 επαγγελματίες, που φέτος θα φορολογηθούν για πρώτη φορά με βάση το τεκμαρτό εισόδημα που θα το προσδιορίζει η Εφορία και το myDATA.

Ο αρχικός προγραμματισμός είναι να ανοίξει μέσα στην επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων, ώστε να υποβληθούν μέχρι 30 Ιουνίου 2024 και ο φόρος να πληρωθεί σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2025. Αν η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων παραταθεί πέρα από τις 30 Ιουνίου, τότε οι δύο πρώτες δόσεις θα μπορούν να πληρωθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Οσοι φορολογούμενοι επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, θα κερδίσουν έκπτωση 3%. Για πρώτη φορά φέτος, ακόμα και στην περίπτωση που δοθεί παράταση στην υποβολή των δηλώσεων θα ισχύσει η έκπτωση 3% για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος.

Δηλώσεις επαγγελματιών: Από φέτος περίπου 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα δουν προσυμπληρωμένο στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης με τον φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν να υπολογίζεται με βάση το υψηλότερο τεκμαρτό εισόδημα. Επίσης, για πρώτη φορά, χιλιάδες επαγγελματίες θα πληρώσουν το μισό τέλος επιτηδεύματος ή θα απαλλαγούν από την πληρωμή του.

Τα ποσά των τεκμαρτών εισοδημάτων θα είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση. Ο συγκεκριμένος κωδικός θα είναι «κλειδωμένος». Δηλαδή, οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να παρέμβουν και να τον αλλάξουν.

Οι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν μικρότερο φορολογητέο εισόδημα, αλλά ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα υπολογιστεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα. Οσοι επαγγελματίες θεωρούν ότι αδικούνται από το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης θα μπορούν να υποβάλουν ένσταση σε μια νέα πλατφόρμα που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ ζητώντας τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου προκειμένου να αποδείξουν ότι το πραγματικό εισόδημά τους είναι μικρότερο από το τεκμαρτό εισόδημα.

Δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων: Οι κωδικοί που θα προσυμπληρωθούν στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης είναι:

■ Εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις. Ο πίνακας 4Α του εντύπου θα είναι συμπληρωμένος με το καθαρό ποσό των φορολογητέων αποδοχών του προηγούμενου έτους.

■ Φόροι που παρακρατήθηκαν. Επίσης, στον πίνακα 4Α θα έχουν συμπληρωθεί οι κωδικοί με τα ποσά των φόρων εισοδήματος που παρακρατήθηκαν από τις φορολογητέες αποδοχές του προηγούμενου έτους.

■ Τόκοι καταθέσεων. Ο πίνακας 4Δ1 θα είναι προσυμπληρωμένος με τους τόκους των καταθέσεων που πιστώθηκαν το προηγούμενο έτος από τις τράπεζες. Δηλαδή, δεν χρειάζεται να τις ανασύρει από το αναδυόμενο παράθυρο και να τις προσθέσει στους κωδικούς ο υπόχρεος.

■ Φόροι από τόκους. Θα προσυμπληρωθούν οι φόροι που παρακρατήθηκαν από τους τόκους καταθέσεων (στον ίδιο πίνακα).

■ Ακίνητα. Στον πίνακα 5 που προσυμπληρώνονται τα στοιχεία για τις κατοικίες στις οποίες διέμειναν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους οι φορολογούμενοι, ώστε να προσδιοριστεί η ετήσια αντικειμενική δαπάνη (τεκμήρια διαβίωσης), θα είναι όλα προσυμπληρωμένα (κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας του φορολογούμενου και της συζύγου του).

■ Οχήματα και περιουσιακά στοιχεία. Επίσης, στον πίνακα 5 θα είναι προσυμπληρωμένα όλα τα περιουσιακά στοιχεία που αφορούν Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, πισίνες, που είχαν οι φορολογούμενοι κατά το 2023, προκειμένου να συνυπολογιστούν στα τεκμήρια διαβίωσης.

■ Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων. Θα προσυμπληρωθούν και τα ποσά που καταβλήθηκαν το 2023 για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.

■ Αποπληρωμή δανείων. Στον πίνακα 5.2, όπου αναγράφονται τα ποσά των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, θα είναι προσυμπληρωμένα τα ποσά που καταβλήθηκαν το 2023 για την αποπληρωμή δόσεων στεγαστικών, προσωπικών ή καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών.

■ Καταναλωτικές δαπάνες. Στον πίνακα 7 και στους κωδικούς 049-050 θα είναι προσυμπληρωμένο, για κάθε υπόχρεο, το άθροισμα από τα ποσά που κατέβαλε το 2023 για την εξόφληση, μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών διάφορων συναλλαγών.

■ Τεκμήρια. Ο πίνακας 6 στον οποίο συμπληρώνονται τα ποσά που καλύπτουν τεκμήρια θα είναι προσυμπληρωμένος. Συγκεκριμένα, θα συμπληρωθούν οι κωδικοί που αφορούν τα ποσά των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων που ελήφθησαν το 2023, καθώς και τα ποσά εισοδημάτων που είτε φορολογούνται αυτοτελώς είτε απαλλάσσονται του φόρου, όπως επιδόματα τέκνων, μισθοί-συντάξεις αναπήρων, τόκοι ομολόγων ή εντόκων γραμματίων κ.λπ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...