Παρασκευή
21 Ιουνίου 2024

Τί αλλάζει στο Airbnb - Ποια καταλύματα θα πληρώνουν ΦΠΑ και τέλη από 1 Ιανουαρίου 2024

Ο στόχος είναι μέσα από ένα φορολογικό πρέσινγκ να διαχωριστούν οι ιδιώτες από τους «ξενοδόχους βραχυχρόνιων μισθώσεων» και να υπάρξει σωστή και αναλογική φορολόγηση των μισθώσεων ανάλογα με την περίπτωση

Οικονομία
Tags: Airbnb

Από την Πρωτοχρονιά του 2024 όσοι νοικιάζουν πάνω από τρία ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb) θα θεωρούνται επαγγελματίες και θα καλούνται να πληρώσουν Φ.Π.Α. για τα εισοδήματα που εισπράττουν αλλά και όλα τα υπόλοιπα τέλη που επιβάλλονται σήμερα σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Αυτό ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για την ανάγκη να στηριχθεί με ο θεσμός των βραχυχρόνιων μισθώσεων αλλά να υπάρξουν μέτρα για την “ασυδοσία” σε ορισμένους νόμους και νησιά έχουν δημιουργήσει προβλήματα και έχουν εκτοξευτεί στα ύψη τα ενοίκια.

«Τα εισοδήματα από τρία ή περισσότερα ακίνητα από Airbnb θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και τα υπόλοιπα τέλη που επιβάλλονται σε επαγγελματίες του κλάδου», είπε ο πρωθυπουργός.

Σήμερα, βάσει της νομοθεσίας το εισόδημα που αποκτάται, από φυσικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου της οικονομίας διαµοιρασµού, είναι εισόδημα από ακίνητη περιουσία και εφαρμόζονται οι εξής συντελεστές:

  • 15% για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ,
  • 35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ
  • 45% για μισθώματα άνω των 35.000 ευρώ

Ο στόχος είναι μέσα από ένα φορολογικό πρέσινγκ να διαχωριστούν οι ιδιώτες από τους «ξενοδόχους βραχυχρόνιων μισθώσεων» και να υπάρξει σωστή και αναλογική φορολόγηση των μισθώσεων ανάλογα με την περίπτωση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Λουκέτο σε άλλα τέσσερα καταστήματα γνωστής αλυσίδας ρούχων - Δεν διαβίβαζαν αποδείξεις

Ακόμη τέσσερα καταστήματα της γνωστής πολυεθνικής αλυσίδας ρούχων έκλεισαν για δύο ημέρες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς δεν διαβίβαζαν αποδείξεις στην ΑΑΔΕ. Συγ...

Πότε θα δοθεί το έκτακτο επίδομα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης - Ποιοι οι δικαιούχοι

Σε συνταξιούχους, άτομα με αναπηρία και σε άλλες ευάλωτες ομάδες σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση το επίδομα που θα χρηματοδοτηθεί από την έκτακτη εισφορά 33% στα υπερκέρδη των διυλι...

Φόρτωση άρθρων...