Κυριακή
19 Μαΐου 2024

Tι αποκαλύπτουν οι κυλιόμενες μετρήσεις για την ΝΔ, ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ ντέρμπι η δεύτερη θέση μετά τον ιδεολογικό αχταρμά Κασσελάκη, ποιοι «πράσινοι» υποψήφιοι ευρωβουλευτές προηγούνται   

Μετά από την προγραμματισμένη ανάπαυλα των Πασχαλινών εορτών, το σύνολο των κομματικών μηχανισμών μπαίνει στην τελική ευθεία για την μάχη των 30 ημέρων για τις Ευρωεκλογές. Το ίδιο διάστημα οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να τα δώσουν όλα, με πιο ενδιαφέρουσα μάχη αυτή ανάμεσα αυτή στον Ανδρουλάκη και τον Κασσελάκη που θα παίξουν  τις επόμενες τέσσερις βδομάδες τα ρέστα τους, καθώς διακυβεύεται το «κεφάλι» τους…

@ Σε επίπεδο των πιο «φρέσκων» κυλιόμενων μετρήσεων είναι ξεκάθαρο πως η Νέα Δημοκρατία έχει «κλειδώσει» το 30% + και τα στοιχήματα πλέον αφορούν το εάν η κυβερνώσα παράταξη υπερβεί το 33%. Στόχος που μπορεί να επιτευχθεί εφόσον αυξηθεί περαιτέρω η συσπείρωση, γεγονός πολύ πιθανό στην πορεία προς τις κάλπες. Και με ένα ποσοστό άνω του 33% δεν θα τολμήσει κανείς να βγάλει «κιχ» από το εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης, ειδικά όταν ο Μητσοτάκης θα έχει μπροστά του και τρία «καθαρά» χρόνια για να κυβερνήσει.   
 
@ Την ίδια στιγμή πάντως η μάχη για την δεύτερη θέση δείχνει πλέον αμφίρροπη αφού τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα Κασσελάκη και η υπεπροβολή του μέσα από τα Instangram και τα Tik Tok, σε συνδυασμό με τον ιδεολογικό αχταρμά που χαρακτηρίζει τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ (Εθνικά Θέματα, Εκκλησία, Πανεπιστήμια κλπ) αρχίζει πλέον να λειτουργεί παντελώς ΑΡΝΗΤΙΚΑ για μεγάλη μερίδα Κεντροαριστερών ψηφοφόρων που ψήφιζαν μέχρι πρότινος ΣΥΡΙΖΑ. 

@ Ήδη πολλοί δημοσκόποι, αρχίζουν να είναι πιο επιφυλακτικοί στις εκτιμήσεις τους για την δεύτερη θέση, αφού είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί μέσα από τα μαθηματικά μοντέλα των γκάλοπ, η ΣΥΝΘΕΣΗ του εκλογικού σώματος που τελικά στις 9 Ιουνίου θα προσέλθει στις κάλπες. Πλέον κάποιοι από τους εκλογολόγους προβλέπουν μάχη σώμα με σώμα μεταξύ ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ για την δεύτερη θέση.
Με το ΠΑΣΟΚ να έχει πιθανότητες επικράτησης εάν τελικά κυριαρχήσουν στις κάλπες οι «παραδοσιακοί» ψηφοφόροι, ήτοι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, συνταξιούχοι, αγρότες κλπ.

@ Αντίστροφα μετράει λοιπόν μετρά ο χρόνος για τις ευρωεκλογές και τα προγνωστικά το ΠΑΣΟΚ δίνουν και παίρνουν. Όχι μόνο για το ποιο κόμμα θα έρθει δεύτερο ή τρίτο, αλλά και το ποιοι υποψήφιοι θα πάρουν το πολυπόθητο εισιτήριο για τις Βρυξέλλες. 
Βασικό θέμα συζήτησης στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη είναι ποιοι υποψήφιοι προηγούνται, αλλά και το ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα. Με βάση τις δημοσκοπήσεις, αλλά και το κλίμα που επικρατεί στην κομματική και εκλογική βάση, οι επικρατέστεροι για την πρωτιά είναι δύο. Ο νυν ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου και ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, που προσελκύουν ακροατήρια από πολλές και διαφορετικές δεξαμενές ψηφοφόρων. 

@ Υπάρχουν, όµως, άλλοι δύο που δίνουν µάχη µε σοβαρές πιθανότητες να πλασαριστούν σε µια από τις τρεις πρώτες θέσεις που πιθανότατα οδηγούν στην κατάκτηση έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο: Ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ενώ πάντα εκ των φαβορί θεωρείται και ο Ανδρέας Σπυρόπουλος που έχει γερά ερείσματα στο κόμμα και οργώνει όπως όλοι τη χώρα. Φυσικά, δυναμικά στη μάχη για ένα καλό πλασάρισμα είναι όλα τα νέα στελέχη που δίνουν δύναμη και φρεσκάδα στο ευρωψηφοδέλτιο του Κινήματος.

@ Έναν συνομιλητή «έκοψε» ο Αλέξης Τσίπρας πριν μερικές ημέρες, καθώς όταν τού είπε ότι «παίζει» μόνο για κάποιο σενάριο κόμματος από 30% και πάνω, ο εν λόγω είχε το θράσος να τού πει την άποψή του: ότι μία μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων που ανήκουν στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη και Κεντροαριστερά συνεχίζουν να τον αντιμετωπίζουν με μένος και ουδέποτε θα τον στήριζαν για την πολιτική του επαναφορά. Τού είπε, μ’ άλλα λόγια, ότι πλέον έχει «καεί» για να συγκεντρώνει ποσοστά της τάξης του 30%. Και έτσι, ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε να τον αποκλείσει από τον κύκλο των στενών συνομιλητών του –άλλωστε, εδώ και αρκετά χρόνια, όποιος τού λέει κάτι που δεν τού αρέσει, εξέρχεται του εν λόγω κύκλου. Βέβαια, κάπως έτσι ο Τσίπρας έφτασε από το 32% στο 17,8%, αλλά προφανώς αυτό είναι κάτι ακόμη που δεν θέλει ούτε να δει, ούτε να παραδεχθεί. 

@ Η πρόταση του Κώστα Ζαχαριάδη για ενιαίο ψηφοδέλτιο με στήριξη κοινών υποψηφίων στις περιφέρειες που θα χηρεύσουν οι έδρες των Σπαρτιατών, αν το Εκλογοδικείο αποφασίσει την ακύρωση της εκλογής τους και τη διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών, δεν βρήκε τους πάντες στον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνους. Κι  αυτό διότι στελέχη που βρίσκονται στον κύκλο του Στέφανου Κασσελάκη επιμένουν στην γραμμή ότι η προοδευτική παράταξη είναι... μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και πως ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιχειρήσει να μεγαλώσει το κόμμα του –όχι να μπει σε διάλογο με τις λοιπές δυνάμεις του προοδευτικού χώρου.…

@ Η ενεργοποίηση τριών προγραμμάτων χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του InvestEU, βάζει δυνατά στο παιχνίδι την Εθνική Τράπεζα, η οποία θέλει να αξιοποιήσει μία ακόμη μεγάλη ευκαιρία, συμβάλλοντας στην υποστήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης. Η διοίκηση υπέγραψε επιχειρησιακή συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και μέσω του Ταμείου InvestEU, θα διαθέσει πόρους του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς τις επιχειρήσεις. Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα παρέχει δάνεια έως 15 εκατ. ευρώ με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, προκειμένου να υλοποιηθούν επιχειρηματικά και επενδυτικά σχέδια, τα οποία θα βασίζονται στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πράσινη οικονομία, με έμφαση στις επιχειρήσεις που προωθούν την έρευνα και καινοτομία.

@ Το ισχυρό δίπολο Ενέργειας και Μεταλλουργίας αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για νέα αύξηση των μεγεθών του ομίλου Mytilineos κατά τη φετινή χρήση. Πέρυσι, ο όμιλος πέτυχε ιστορικό υψηλό κερδοφορίας, παρά τη μείωση του τζίρου, ο οποίος είχε εκτιναχθεί το 2022, λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας. Τα φετινά αποτελέσματα α΄ τριμήνου που ανακοίνωσε προ ημερών ο όμιλος δείχνουν σημαντική αύξηση καθαρών κερδών κατά 10% και λειτουργικών κερδών 12%. Πιο συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα 158 εκατ. ευρώ έναντι 143 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 252 εκατ. ευρώ έναντι 225 εκατ. ευρώ το περυσινό α΄ τρίμηνο, ενώ o τζίρος ήταν μειωμένος κατά 16%, καθώς διαμορφώθηκε στα 1,143 δισ. ευρώ έναντι 1,358 δισ. ευρώ. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,141 ευρώ, ενώ ο όμιλος σε συνέχεια των ιστορικά υψηλών επιδόσεων της περυσινής χρονιάς, στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς παραμένει σταθερά σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης. Μάλιστα, οι επιδόσεις του κλάδου ενέργειας, με την αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας κατά 22%, επιβεβαιώνουν το ισχυρό momentum του ομίλου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αυτιάς – Μεϊμαράκης: Μαζί στον προεκλογικό αγώνα για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στη Λαμία στην οποία περιοδεύουν συναντήθηκαν ο Γιώργος Αυτιάς και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Με μια θερμή χειραψία Βαγγέλης και Γιώργος βρέθηκαν στη Λαμία για τα 50 χρόνια της ΝΔ. Και...

Φόρτωση άρθρων...