Σαββάτο
02 Μαρτίου 2024

Bloomberg: Τι σημαίνει η αναβάθμιση της Moody’s για την Ελλάδα

Κατά δύο βαθμίδες αναβαθμίστηκε την Παρασκευή το βράδυ η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από τη Moody’s.

Το Bloomberg αναφέρει ότι η αξιολόγηση σηματοδοτεί ότι η οικονομία της χώρας οδεύει προς καλύτερες ημέρες αφήνοντας πίσω της την κρίση χρέους της προηγούμενης δεκαετίας.

Συγκεκριμένα, η κίνηση αυτή θέτει την αξιολόγηση της Ελλάδας στο Ba1 με σταθερές προοπτικές, μόλις ένα βήμα μακριά από τη ζώνη της επενδυτικής βαθμίδας που έχασε η χώρα πριν από 13 χρόνια. Άλλοι οίκοι, όπως η ιαπωνική Rating and Investment Information., η γερμανική Scope Ratings και η καναδική DBRS Morningstar, έδωσαν προσφτάτως ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.

«Η αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες αντανακλά την άποψη της Moody’s ότι η ελληνική οικονομία, τα δημόσια οικονομικά, οι θεσμοί και το τραπεζικό σύστημα βιώνουν βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές που θα υποστηρίξουν μια συνεχή ουσιαστική βελτίωση των πιστωτικών μεγεθών και την ανθεκτικότητα σε μελλοντικά πιθανά σοκ», αναφέρει ο οίκος στη χθεσινή του ανακοίνωση.

Η απόφαση ακολουθεί την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο που δείχνει επέκταση της οικονομίας κατά 1,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο με κινητήρια δύναμη την κατανάλωση και τις επενδύσεις. 

Υπενθυμίζεται προς η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε επίσης προς το καλύτερο τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου.

Οι ανησυχίες των επενδυτών για τις φυσικές καταστροφές

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές μπορεί να εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό, αλλά ο πρωθυπουργός έχει ήδη διαβεβαιώσει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν θα αλλάξουν και ότι η κυβέρνησή του θα επιτύχει τους στόχους παρά τη στήριξη που θα παράσχει το κράτος στους πληγέντες από τις πλημμύρες και τις επιχειρήσεις. Με αυτήν τη διπλή αναβάθμιση, πέρασε η Ελλάδα και το πρώτο τεστ για τη δημοσιονομική κυρίως πορεία της μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας.

«Οι σταθερές προοπτικές εξισορροπούν αυτές τις θετικές τάσεις έναντι των διαρθρωτικών προκλήσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας περισσότερο από ό,τι υποθέτει επί του παρόντος η Moody’s», ανέφερε η Moody’s, αναφερόμενη στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το ακόμη μεγάλο βάρος του δημόσιου χρέους και τις πρόσθετες οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις από τη γήρανση του πληθυσμού και την κλιματική αλλαγή.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Ξεκινά άμεσα το πρόγραμμα για σχεδόν 12.500 κλειστές κατοικίες

Την άμεση έναρξη του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» για την ανακαίνιση σχεδόν 12.500 κλειστών κατοικιών ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οι...

Ακίνητα: Ποια κτίρια πρέπει να εκδώσουν ηλεκτρονική ταυτότητα – Ποιο είναι το πρόστιμο

Με πρόστιμο έως και 10% της αντικειμενικής αξίας τους κινδυνεύουν δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες κτιρίων άλλων χρήσεων πλην κατοικίας εάν δεν εκδώσουν 31.1.2026 Ηλεκτρονική Ταυτότητα ...

Φόρτωση άρθρων...