Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος - Οι αλλαγές σε Golden Visa και Airbnb

Οικονομία

Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στην Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

Στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού βρίσκεται ο περιορισμός της Golden Visa με τις πληροφορίες να αναφέρουν την αύξηση του ορίου των 250.000 ευρώ που ισχύει για ακίνητα στον Πειραιά και τα δυτικά προάστια της Αττικής στα επίπεδα των 500.000 ευρώ, όπως ισχύει για την απόκτηση Golden Visa με αγορά σπιτιού στο κέντρο της Αθήνας τα νότια και βόρεια προάστια της Αττικής αλλά και σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Σημειώνεται ότι το όριο των 500.000 ευρώ για την αγορά κατοικίας με το πρόγραμμα της Golden Visa αφορά περιοχές του Βόρειου Τομέα της Αττικής και συγκεκριμένα Πεντέλη, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Χολαργό, Παπάγου, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι. Στο Νότιο Τομέα αντίστοιχα, τους δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου και στον Κεντρικό Τομέα τους Δήμους Αθηναίων, Φιλαδέλφειας -Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνας, Ηλιούπολης, Δάφνης Υμηττού. Στους υπόλοιπους Δήμους της Αττικής, ισχύει το όριο των 250.000 ευρώ και για πολλούς από αυτούς αναμένεται η αύξησή του.

Πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ είχε προαναγγείλει μέτρα περιορισμού της Golden Visa και, ειδικότερα, ότι θα αυξηθούν τα όρια για να γίνονται ουσιαστικότερες επενδύσεις, ενώ θα υπάρξει μία εξαίρεση για τα διατηρητέα ακίνητα για τα οποία θα ισχύει χαμηλότερο ελάχιστο όριο επένδυσης.

Ποιοι αγοράζουν με Golden Visa

Οι καλύτεροι πελάτες της Golden Visa, είναι οι Κινέζοι. Σε σύνολο 14.875 αιτημάτων την τελευταία τριετία (2021-2023), οι 8.404 αιτήσεις για Golden Visa αφορούν Κινέζους. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν οι Τούρκοι με 1.432 αιτήσεις και την τρίτη οι Λιβανέζοι με 775 αιτήσεις.

Το σχέδιο της στεγαστικής πολιτικής προβλέπει ακόμη:

  • Την ενεργοποίηση του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», μέσω του οποίου θα δοθεί επιδότηση σε ιδιοκτήτες για να ανακαινίσουν κατοικίες που σήμερα είναι κενές, με τη δέσμευση ότι θα τις εκμισθώσουν τουλάχιστον για μια τριετία. Απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθεί η επιδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση θα είναι οι κατοικίες να μην έχουν εμβαδόν μεγαλύτερο από 100 τετραγωνικά μέτρα και να βρίσκονται σε οικιστική περιοχή. Επίσης δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, ή ως μισθωμένη αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών. Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα επιδοτούνται για δαπάνες επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ.
  • Εντός του έτους θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα της κοινωνικής αντιπαροχής. Στόχος του προγράμματος είναι η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί για να περιοριστεί η αλόγιστη επέκταση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb και για να αυξηθεί έτσι η διαθεσιμότητα κατοικιών προς ενοικίαση. Από 1η Ιανουαρίου, τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία και πάνω ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας (με ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο), ενώ επεκτείνεται το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων (0,5% επί των εσόδων) υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ανεξαρτήτως πλήθους ακινήτων.

Υπό σκέψη είναι επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η λήψη μέτρων άμεσης ή έμμεσης ενίσχυσης των δημοσίων υπαλλήλων (γιατροί, δάσκαλοι, κλπ.) που υπηρετούν σε κορεσμένες τουριστικά περιοχές, όπου το κόστος της ενοικίασης σπιτιού είναι στα ύψη. Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες προτάσεις και αναζητάται το πλέον κατάλληλο σχήμα, που θα βοηθήσει πραγματικά στην εύρεση οικονομικής στέγης.

Κάτι στο οποίο αναμένεται να σταθεί ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός στη σημερινή του τοποθέτηση είναι το γεγονός η κυβέρνηση εφαρμόζει μια δέσμη μέτρων για τη στεγαστική πολιτική με συνολικό προϋπολογισμό 2,2 δισ. ευρώ, μέσα από προγράμματα, που υλοποιούνται ήδη όπως είναι τα «Σπίτι μου», «Κάλυψη», «Στέγαση και εργασία» και νέα που σχεδιάζεται να ξεκινήσουν, όπως «Ανακαινίζω Νοικιάζω» και «Κοινωνική Αντιπαροχή». Επιπρόσθετα, για το 2024 αυξάνεται ο προϋπολογισμός για το επίδομα στέγασης κατά 4.000.000 ευρώ (από 396 σε 400 εκατ.), καθώς και ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» κατά 5.000.000 ευρώ.

Η αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου είναι μια ακόμα ιδέα που θα προστεθεί στο παζλ των λύσεων για το πρόβλημα της στέγης. «Θα προχωρήσουμε και στην οικοδόμηση νέων κατοικιών αξιοποιώντας ακίνητη περιουσία, θα προσφέρουμε δηλαδή εμείς τη γη ουσιαστικά. Θα πάμε σε developers, κατασκευαστές, να πούμε “φτιάξτε, κρατήστε ένα κομμάτι”, ένα είδος αντιπαροχής ουσιαστικά, όπου εμείς θα βάλουμε τη γη και θα κρατήσουμε για κοινωνική κατοικία, ουσιαστικά κατοικία με καλύτερους όρους, το υπόλοιπο κομμάτι», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας τη λογική πίσω από το νέο πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...