Τετάρτη
01 Μαΐου 2024

Την άνοιξη η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης - Έμμεση αύξηση 750.000 συντάξεων

Οικονομία

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε ελάφρυνση της παρακράτησης που έχουν 750.000 συντάξεις από την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ), η οποία και επιβάλλεται κλιμακωτά (3%-14%) σε ποσά άνω των 1.400 ευρώ, είναι η κυβέρνηση.

Πρόκειται για έμμεση αύξηση των συντάξεων, καθώς η επιτροπή που επεξεργάζεται τον νέο τρόπο κρατήσεων αναμένεται να έχει παραδώσει τις οριστικές της προτάσεις στην κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου μέσα στην άνοιξη, οπότε και θα κατατεθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη εισφορά-φόρος είχε κριθεί από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αντισυνταγματική με τις αποφάσεις 244/2017 και 504/2021, ενώ με νεότερη απόφασή της, 1477/2021, την έκρινε συνταγματική από την 1/1/2019.

Τι προβλέπει το σχέδιο για νέους συντελεστές

Ειδικότερα, οι νέοι συντελεστές ΕΑΣ, τους οποίους προβλέπει το εν λόγω σενάριο για τα πρώτα 4 κλιμάκια, είναι οι εξής:

  • 1.400-1.700 ευρώ: 3%.
  • 1.701-2.000 ευρώ: 4% (από 6% σήμερα).
  • 2.001-2.300 ευρώ: 5% (από 7%).

Πώς επιβάλλεται η κράτηση

Η εισφορά επιβάλλεται σε συνταξιούχους που προέρχονται από Δημόσιο, ΙΚΑ, Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, το πρώην ΕΤΑΑ (αυτοαπασχολούμενοι) και το ΝΑΤ. Σύμφωνα με τα εξεταζόμενα σενάρια, η κράτηση δεν θα επιβάλλεται από το συνολικό ποσό, αλλά μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιμακίου, όπως δηλαδή ακριβώς συμβαίνει και με τους φορολογικούς συντελεστές στη φορολογία εισοδήματος.

Για παράδειγμα, σύνταξη 1.500 ευρώ έχει σήμερα ΕΑΣ 3%, η οποία επιβάλλεται σε όλο το ποσό και είναι 45 ευρώ. Αν όμως επιβάλλεται μόνο στο ποσό που υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ, δηλαδή στα 100 ευρώ, με έναν κάπως αυξημένο συντελεστή 10% ή 20%, τότε το ποσό της εισφοράς μειώνεται, για παράδειγμα, στα 10-20 ευρώ. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει αναλογικότερο τρόπο μετάβασης από κλιμάκιο σε κλιμάκιο, ώστε η περικοπή να είναι πιο ομαλή και πιο δίκαιη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Έλεγχοι, πρόστιμα και πλατφόρμες στη μάχη κατά της ακρίβειας - Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι

Με αυξημένους ελέγχους στην αγορά από κλιμάκια υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης (ΔΙΜΕΑ κτλ), των Περιφερειών και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και υπό την απειλή εξοντωτικών...

ΑΑΔΕ: Παράταση όλων των δηλωτικών φορολογικών υποχρεώσεων, βεβαιωμένων οφειλών, ΦΠΑ και τελών

Παράταση των προθεσμιών εκπλήρωσης όλων των δηλωτικών φορολογικών υποχρεώσεων, παρακρατούμενων φόρων, φορολογιών κεφαλαίου, ΦΠΑ, τελών και λοιπών έμμεσων φόρων και καταβολής βεβαιω...

Φόρτωση άρθρων...