Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

To αέριο... καίει, η επενδυτική βαθμίδα έρχεται, ΕΛΠΕ και RWE στήνουν «μπίζνα» και η Alpha κάνει deal μεγατόνων

Οικονομία

Η νέα "πτήση" της τιμής του φυσικού αερίου στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ίσως αποτελεί τα προεόρτια για έναν πάρα πολύ σκληρό χειμώνα για τη Δύση, η οποία προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει τρόπους για να... ζεσταθεί και να μην υποστεί πλήγμα στην οικονομία, καθώς αυτός είναι ο στόχος του Πούτιν, για να εκδικηθεί την ανάμειξη της στο θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Ουσιαστικά τα νέα δεδομένα θα τιμολογηθούν σήμερα, καθώς χθες παρέμειναν κλειστές οι αγορές στις ΗΠΑ, λόγω της Ημέρας της Ανεξαρτησίας. Έτσι, οι ευρωπαϊκές αγορές βρήκαν ευκαιρία για μια... χαλαρή διόρθωση, αλλά οι εξελίξεις στο φυσικό αέριο, μάλλον ανησυχία προκαλούν, παρά συγκρατημένη... απαισιοδοξία!

Το πετρέλαιο ξαναπαίρνει την ανηφόρα και βρίσκεται πάλι μια ανάσα πριν τα 120 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι χρηματιστηριακές αγορές δείχνουν αδύναμες για να συνεχίσουν προς υψηλότερα επίπεδα, έχοντας ως "βαρίδια" τις εκτιμήσεις για ύφεση και για διατήρηση των ισχυρών πληθωριστικών τάσεων, οι οποίες φέρνουν αναπόφευκτα συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, είναι προφανές ότι οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη πρέπει να μεριμνήσουν από τώρα για τη λήψη ακόμη και... ακραίων μέτρων, αν χρειαστεί, τα οποία ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότατες και πρωτοφανείς οικονομικές και κοινωνικές μεταβολές.

Χθες, η Ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρόγραμμα για... δελτίο στην ψύξη και τη θέρμανση τους προσεχείς μήνες, έτσι ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση και κατ΄ επέκταση να μειωθούν οι ποσότητες φυσικού αερίου που προορίζονται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τέτοιες παρεμβάσεις δείχνουν και το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο όταν βρίσκεσαι σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, δεν θέλεις να το βρεις μπροστά σου...

Η "φυτιλιά" της Morgan Stanley

Μέσα στο εξαιρετικά προβληματικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε, είναι φυσικό και επόμενο να προσπαθούμε να πιαστούμε από κάποιες θετικές εξελίξεις, προκειμένου να δώσουμε μια νότα... αισιοδοξίας.

Για παράδειγμα χθες, άνοιξε για πρώτη φορά το θέμα της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα, με τη... "φυτιλιά" της Morgan Stanley, ότι ίσως την Παρασκευή, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, να μας αναβαθμίσει. Φυσικά, όλα αυτά δεν αναφέρονται τυχαία, αν δεν υπάρχει και κάποια αξιόπιστη πληροφόρηση.

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος εστιάζει στα σημαντικά οφέλη που θα έχουν για την Ελληνική οικονομία, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Θεωρεί δε ότι ότι η προώθηση των επενδυτικών σχεδίων σε συνδυασμό με την εμπιστοσύνη που υπάρχει στις κυβερνητικές αποφάσεις, μπορούν να φέρουν πολύ γρηγορότερα, τα αποτελέσματα που όλοι θέλουμε και περιμένουμε. Αυτό που κρατάμε, είναι ότι το κλειδί των εξελίξεων για την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας και την ολική επαναφορά της Ελλάδας στις αγορές, είναι τα σίγουρα λεφτά από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Αισιοδοξούμε και αναμένουμε...

Ο γερμανικός κολοσσός RWE μετά τη ΔΕΗ κάνει "μπίζνες" και με τα ΕΛΠΕ!

Σαν... κεραυνός έπεσε χθες η είδηση ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια, μέσω της θυγατρικής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προχώρησε σε συμφωνία με τον γερμανικό ενεργειακό κολοσσό της RWE, για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Η θυγατρική της RWE στις ΑΠΕ, υπέγραψε με τα ΕΛΠΕ ΑΠΕ συμφωνία ανάπτυξης, λειτουργίας και διαχείρισης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, κατέχοντας ποσοστά 50% και 50% αντίστοιχα, ενώ θα συμμετέχουν από κοινού και σε διαγωνιστικές διαδικασίες που θα εκκινήσει το Ελληνικό Δημόσιο.

Είναι δεδομένο ότι οι Γερμανοί ψάχνονται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς η διαδικασία απεξάρτησης από τις ρωσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές, μετά από αρκετές δεκαετίες πλήρους εξάρτησης, αναγκάζει τη γερμανική κυβέρνηση, σε ριζική στροφή. Δεν μπορεί να γίνει άλλωστε και διαφορετικά.

Θυμίζουμε ότι το 2007-2008, η γερμανική εταιρεία βρισκόταν μια ανάσα από την ανάληψη του στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ, αλλά τα πράγματα, δυστυχώς, εξελίχθηκαν διαφορετικά. Επιπλέον, η RWE, μέσω της θυγατρικής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επιπλέον, η RWE μέσω της θυγατρικής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει ήδη συνάψει συμφωνία με τη ΔΕΗ ΑΠΕ, για το μεγάλο "πράσινο" φωτοβολταίκό πάρκο στη Δυτική Μακεδονία. Άρα, οι Γερμανοί έχουν ήδη ανοίξει δουλειές με τους δύο κατ΄ εξοχήν κορυφαίους ενεργειακούς ομίλους της χώρας και αυτό κάτι λέει για τις μελλοντικές εξελίξεις. Ιδίως τώρα, που έχουν πάρει φωτιά τα... μπατζάκια όλων μας!

Deal μεγατόνων της Alpha με την ιταλική Nexi

Άλλη μία θετική είδηση της χθεσινής ημέρας αποτέλεσε η σπουδαία συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στην Alpha Bank και τον ιταλικό κολοσσό της Nexi, για την από κοινού συνεργασία στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Μιλάμε για μια "πίτα" τουλάχιστον 45 δισ. ευρώ, όπου το μερίδιο της Alpha διαμορφώνεται στο 25% και αυτό από μόνο του αποτελεί ισχυρό δέλεαρ για τους Ιταλούς, έτσι ώστε να διεισδύσουν στην εγχώρια αγορά. Από τη συνεργασία των δύο, θα προκύψει η εταιρεία Nexi Payment, η οποία θα επιδιώξει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά των ηλεκτρονικών πληρωμών, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση τουλάχιστον 11%, κατά το τρέχον έτος, ενώ λίγο πριν την πανδημία, αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής, η ανάπτυξη της "έτρεχε" με 25%.

"Η Alpha Bank βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας στον τομέα των ψηφιακών συναλλαγών", όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης στο πλαίσιο παρουσίασης της συνεργασίας, προσθέτοντας ότι η Alpha αποτελεί την πρώτη τράπεζα που έβαλε το ψηφιακό πορτοφόλι στην καθημερινότητα των Ελλήνων με τη μεγαλύτερη γκάμα ψηφιακών wallets.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...