Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

Το Δημόσιο αξιοποιεί τα κατασχεμένα - Στο σφυρί ακίνητα, έργα τέχνης, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής

Οικονομία

«Πωλητήρια», «ενοικιαστήρια», αλλά και παραχώρηση έναντι ανταλλάγματος προβλέπει το νέο πλαίσιο που ενεργοποιεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τη διαχείριση και αξιοποίηση των δεσμευμένων κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τα οποία προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες.

Το δημόσιο θα έχει τη δυνατότητα να προχωρά στη πώληση κινητών περιουσιακών στοιχείων αξίας άνω των 300.000 ευρώ που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες και δεσμεύονται, κατάσχονται ή δημεύονται στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας, όπως έργα τέχνης και άυλοι τίτλοι. Την ίδια ώρα δίνεται η δυνατότητα στην ΕΤΑΔ να διαχειρίζεται τα δεσμευμένα ακίνητα, αποκλειστικά μέσω της εκμίσθωσης ή παραχώρησης της χρήσης τους έναντι ανταλλάγματος.

Την άνοιξη αναμένεται να λειτουργήσει το ηλεκτρονικό μητρώο Διαχείρισης Δεσμευμένων, κατασχεμένων και Δημευμένων Περιουσιακών Στοιχείων χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα του υπόπτου ή κατηγορουμένου. Για κάθε περιουσιακό στοιχείο καταρτίζεται και τηρείται φάκελος όπου καταχωρίζονται από την αρμόδια αρχή διαχείρισης το είδος των δεσμευμένων ή κατασχεμένων ή δημευμένων περιουσιακών στοιχείων, ανά κατηγορία (ακίνητο, όχημα, μηχάνημα, σκάφος, μετρητά, τραπεζικός λογαριασμός, θυρίδα).

Το σχέδιο της αξιοποίησης δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων προβλέπει τα εξής:

1. Χρηματικά ποσά που δεσμεύονται ή κατάσχονται μεταφέρονται σε δεσμευμένο έντοκο καταθετικό λογαριασμό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π.Δ.) με ξεχωριστό υπολογαριασμό ανά δικαιούχο, ύποπτο, κατηγορούμενο ή υπόθεση.

2. Χρυσός, συνάλλαγμα και οποιοδήποτε άλλο είδος εντάσσεται στο δελτίο ισοτιμιών της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία δεσμεύονται ή κατάσχονται, κατατίθενται Τ.Π.Δ. Η ρευστοποίησή τους γίνεται από τον Φορέα Διαχείρισης και η κατάθεση του αντιτίμου στον έντοκο δεσμευμένο καταθετικό λογαριασμό του Τ.Π.Δ..

3. Τιμαλφή και συνάλλαγμα μη περιλαμβανόμενο στο δελτίο ισοτιμιών της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία δεσμεύονται ή κατάσχονται κατατίθενται στο στο Τ.Π.Δ. και στη συνέχεια αξιοποιούνται μετά την έκδοση της αμετάκλητης απόφασης περί της δήμευσής τους.

4. Τα δεσμευμένα κινητά περιουσιακά στοιχεία μπορούν να διατίθενται, είτε δωρεάν, είτε έναντι ανταλλάγματος σε φορείς του δημόσιου τομέα σώματα ασφαλείας, Οργανώσεις Κοινωνίας των Πολιτών και Κοινωφελείς Φορείς για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους.

5. Ο Φορέας Διαχείρισης θα μπορεί να εκποιεί ή να διαθέτει δεσμευμένα κινητά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης οικονομικής αξίας. Στα κινητά περιλαμβάνονται πλην των χρηματικών ποσών χερσαία, πλωτά ή εναέρια μέσα, έργα τέχνης, άυλοι τίτλοι ή αντικείμενα που αποτελούν πολιτιστικά αγαθά, για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι προέρχονται, άμεσα ή έμμεσα, από την τέλεση ποινικών αδικημάτων ή χρησιμοποιήθηκαν ως όργανα για τη διάπραξη αυτών και ενόψει πιθανής δήμευσής τους. Ως κινητά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης οικονομικής αξίας θεωρούνται αυτά των οποίων η εκτιμηθείσα αξία υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ. Η εκποίηση διενεργείται μόνο εάν επιτευχθεί πλειστηρίασμα ίσο ή μεγαλύτερο του 85% της εκτιμηθείσας αξίας. Αν δεν επιτευχθεί πλειστηρίασμα τουλάχιστον ίσο με το 85%)της αξίας ύστερα από 3 δημοπρασίες, είναι δυνατή η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων με αναπροσαρμογή του κατώτατου τιμήματος.

6. Για τα δεσμευμένα ή κατασχεμένα ακίνητα προβλέπεται αποκλειστικά η εκμίσθωση ή παραχώρηση της χρήσης τους σε τρίτους με αντάλλαγμα, για την εξυπηρέτηση δημοσίου σκοπού, αποκλειομένης της εκποίησής τους. Αν πρόκειται για ακίνητο μεγάλης οικονομικής αξίας, η διαχείρισή του δύναται να ανατεθεί στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ.). Το μίσθωμα ή το χρηματικό αντάλλαγμα κατατίθεται στον δεσμευμένο υπολογαριασμό του δικαιούχου, που τηρείται στο Τ.Π.Δ..

7. Τα δημευμένα ακίνητα περιέρχονται στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου. Όταν στην απόφαση περί δήμευσης ορίζεται ότι το ακίνητο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το δημόσιο συμφέρον, κοινωνικούς σκοπούς ή την ικανοποίηση του θύματος, ο Φορέας Διαχείρισης προβαίνει στις δέουσες ενέργειες. Σε αντίθετη περίπτωση, το ακίνητο καταγράφεται στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας (Μ.Α.Π.), ως ακίνητο που ανήκει στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου και η διαχείριση και η αξιοποίησή του ανατίθεται στην ΕΤΑΔ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...