Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Το σήμα της Λαγκάρντ, η τοξική Ιταλία, το... φοβερό 2023, το deal στο ACTION24, η επιτυχία της CPP και οι υποσχέσεις Καραβία για τη Eurobank

Οικονομία

Μετά από 11 χρόνια μπήκε τέλος στο περιβάλλον τον αρνητικών ή μηδενικών επιτοκίων και η Κριστίν Λαγκάρντ προανήγγειλε την κάλυψη όλων των ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης, για να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Η αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο 0,50%, δηλαδή κατά μισή εκατοστιαία μονάδα μπορεί να συνιστά μια επιθετική κίνηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ωστόσο, είναι και το μοναδικό "όπλο", για να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές τάσεις. Η Λαγκάρντ περιμένει δύσκολες καταστάσεις, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. 

Το πρόβλημα της ανοδικής πορείας των επιτοκίων θα σχετίζεται στο εξής, με τις πιθανές ζημιές που μπορεί να προκληθούν στις αγορές ομολόγων. Είναι απόλυτα λογικός ο φόβος των επενδυτών για την εξυπηρέτηση του χρέους των προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης. Ο πόλεμος μαίνεται, τα παιχνίδια της Ρωσίας κλιμακώνονται, ο πληθωρισμός, θα δείχνει τα... δόντια του για πολύ μεγάλο διάστημα και όλοι πρέπει να κάνουν το κουμάντο τους...

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η Ιταλία, όπου δυστυχώς, φαίνεται ότι οι γείτονες, μάλλον δεν έχουν... μυαλό ή τους αρέσει να μπλέξουν 
σε άσχημες περιπέτειες και με αντίστοιχους... Τσιπροκαμμένους! 

Ο Πρόεδρος Ματαρέλα διέλυσε τη Βουλή και προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 25 Σεπτεμβρίου. Με τη σημερινή σύνθεση, δεν υπάρχει βιώσιμη πολιτική προοπτική. Είναι μια τοξική κατάσταση που το κύρος του Μάριο Ντράγκι, δεν μπορεί να σηκώσει.

Πάντως, το επιτόκιο του Ιταλικού δεκαετούς ομολόγου κινήθηκε χθες στο 3,70%, ενώ του Ελληνικού στο 3,50%. Δηλαδή, οι αγορές τιμολογούν με υψηλότερο ρίσκο την Ιταλική οικονομία από την Ελληνική. 

Όσο ήταν ο Ντράγκι, υπήρχε η εγγύηση, ότι η οικονομία δεν απειλείται ιδιαίτερα. Δυστυχώς, ο Ντράγκι δεν είναι πρωθυπουργός και η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο 2 μηνών, μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες. Η Ιταλία σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο καμπής για την πορεία της Ευρώπης, μένει ακυβέρνητη και κινδυνεύει να γίνει έρμαιο των ανοησιών κάποιων πολιτικών τύπων, οι οποίοι φυσικά εκλέγονται από τον λαό, που με τη σειρά του έχεις τις δικές του ευθύνες.

Κατά τα λοιπά, χθες είχαμε τη μερική αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μετά το τέλος της διαδικασίας συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1. Βέβαια, δεν επιβεβαιώθηκαν οι "Κασσάνδρες", αλλά ούτε και οι σπεκουλαδόροι, που πίστευαν ότι φυσικό αέριο... γιοκ! Ωστόσο, δεν επιβεβαιώθηκαν και όσοι ανέμεναν την αποκατάσταση της κανονικότητας στην προμήθεια αερίου από την Gazprom. 

Πάντως, η επανεκκίνηση της τροφοδοσίας, συνοδεύτηκε με πτώση της τιμής του, κατά σχεδόν 6%. Σίγουρα, οι εκπλήξεις αναμένεται να είναι πολλές και θα τις δούμε τους προσεχείς μήνες. Ο χειμώνας, προσφέρεται για παιχνίδια κυριαρχίας, ιδίως, αν είναι βαρύς. 

Γι αυτό και η Γερμανική Καγκελαρία προετοιμάζει τους πολίτες της χώρας, λέγοντας ότι το 2023 θα είναι ένα φοβερό έτος, λόγω ελλείψεων στην ενέργεια. Και ο Θεός να βάλει το χέρι του...

Πάντως, στα χρηματιστήρια διαπιστώνουμε την τελευταία περίοδο μια τάση ανόδου, καθώς έχουν προεξοφληθεί μέχρι στιγμής, οι επιπτώσεις των σεναρίων που εξελίσσονται. Τουλάχιστον επί του παρόντος, γιατί δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Καλή η κίνηση στη Wall Street, οι αποφάσεις της ΕΚΤ και η διαβεβαίωση της Λαγκάρντ για την «ομπρέλα» προστασίας στο ομόλογα, συνέβαλαν ώστε να υπάρξει τραπεζικό ράλι στην Αθήνα, με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά το κρίσιμο τεχνικό σημείο των 820 μονάδων. Σαν «κερασάκι στην τούρτα» των χθεσινών εξελίξεων ήρθε η ενίσχυση του ευρώ, το οποίο κινείται στην περιοχή των 1,025 δολαρίων. 

Σήμα για... Action 24

Η υπογραφή σύμβασης μεταβίβασης του 100% των μετοχών της εταιρείας που έχει το Action 24, σε εταιρεία συμφερόντων των κ.κ. Δ. Μπάκο, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου, αποτέλεσε αναμφίβολα μια σημαντική είδηση της χθεσινής ημέρας, με εξόχως επιχειρηματικές, πολιτικές και μιντιακές προεκτάσεις.

Τον Σεπτέμβριο θα κλείσει και επίσημα η συμφωνία με τη μεταβίβαση των μετοχών και το κλείσιμο της συναλλαγής. Μια λεπτομέρεια της συμφωνίας είναι ότι ο μέχρι σήμερα ιδιοκτήτης Διονύσης Παναγιωτάκης, θα παραμείνει στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου μέχρι και τις προσεχείς εθνικές εκλογές, δηλαδή έως τον Μάιο, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά και... ακραία! 

Οι νέοι ιδιοκτήτες είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν από την πρώτη στιγμή στον τηλεοπτικό σταθμό, καθώς το ενημερωτικό πρόγραμμα θα είναι δωδεκάωρο και συνεπώς μέσα στο καλοκαίρι θα γίνουν οι αντίστοιχες προσλήψεις και μεταγραφές. Γενικά, περιμένουμε πολλές μιντιακές εξελίξεις...

Απόλυτη επιτυχία για το ομόλογο της CPP

Απλά και... χαλαρά καλύφθηκε η δημόσια προσφορά για το ομόλογο των 100 εκατ. ευρώ της Capital Product Partners

Είναι η δεύτερη έκδοση της ναυτιλιακής εταιρείας συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την πρώτη έκδοση τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία σημείωσε υπερκάλυψη κατά 5,3 φορές. 

Η συγκυρία χαρακτηρίζεται από τους παράγοντες της αγοράς ως ιδιαιτέρως ευνοϊκή για την έκδοση του συγκεκριμένου ομολόγου, καθώς συνδέεται με τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος που αφορά τη μεταφορά υγροποιημένιου φυσικού αερίου. Η  Capital Product Partners μπήκε εγκαίρως στη θαλάσσια μεταφορά φορτίων LNG, με την αγορά 6 νεότευκτων LNG carriers.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί τη χρυσή ευκαιρία για την ενίσχυση του ρόλου του υγροποιημένου φυσικού αερίου στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα, λόγω της εξαιρετικής σημασίας του καυσίμου. 

Γι αυτό και δικαιολογείται απόλυτα η έκρηξη του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την τοποθέτηση σε τέτοιες εκδόσεις. Το LNG είναι αυτήν την περίοδο, όλα τα λεφτά!

Η γενική συνέλευση της Eurobank

Η Eurobank αναμένει φέτος κέρδη και για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια θα μοιράσει μέρισμα στους μετόχους.

Ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας μιλώντας χθες στη γενική συνέλευση των μετόχων δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες στους μετόχους, εμπνέοντας αισιοδοξία και εμπιστοσύνη για την επίτευξη των στόχων που έχουν περιληφθεί στο τριετές πλάνο της περιόδου 2022-2024. 

Επιπλέον, έκανε λόγο για εκμετάλλευση των ευκαιριών που θα  εμφανιστούν στην αγορά. Σημειώνεται ότι η θυγατρική Postbank είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στη Βουλγαρία, η Eurobank Cyprus είναι η πιο εύρωστη τράπεζα στη μαρτυρική Μεγαλόνησο, ενώ πέρυσι, ενισχύθηκε η θέση στη Σερβία μέσω της συγχώνευσης της Direktna Bank με την Eurobank Serbia, κατέχοντας πλέον μερίδιο 70% στη νέα τράπεζα. Επιπλέον, η Eurobank έχει αποκτήσει το 12,6% των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα στην Κύπρο.

Η Eurobank έχει καταφέρει να επιτύχει κεφαλαιακή επάρκεια 16,8%, ενώ ο δείκτης βασικών κεφαλαίων με βάση τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ, έχει διαμορφωθεί στο 13,6%. Με δεδομένο ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό, το μόνο σίγουρο είναι ότι η τράπεζα είναι καλά πλασαρισμένη στην τραπεζική αγορά και ανά πάσα στιγμή μπορεί να κάνει πολλές και ηχηρές κινήσεις. 

Η διοίκηση Ζαννιά-Καραβία, υπό την καθοδήγηση του βασικού μετόχου της Fairfax, Prem Watsa, μπορούν να κάνουν απίστευτα πράγματα. Ας κρατήσουμε και τους ύμνους του Watsa στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την προ ενός έτους δήλωση ότι "η Ελλάδα έχει μακράν την καλύτερη κυβέρνηση στην Ευρώπη"!

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τι αλλάζει από φέτος στις φορολογικές δηλώσεις - Οι 10 νέοι κωδικοί SOS για τους επαγγελματίες

Από μέρα σε μέρα (αν όχι από ώρα σε ώρα) αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων για περίπου 9 εκατομμύρια υπόχρεους, αν και οι περισσότε...

Φόρτωση άρθρων...