Τρίτη
23 Απριλίου 2024

Το σχέδιο για φθηνή στέγη: Άτοκα δάνεια και επιδοτήσεις στους νέους – Τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς

Οικονομία

Το πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής που θα «αποκαλύψει» ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ θα δίνει λύση στο μείζον πρόβλημα των ακριβών ενοικίων που ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά και ειδικά τα νέα ζευγάρια.

Στρατηγικό σχέδιο με πολυεπίπεδες δράσεις περιλαμβάνει το κυβερνητικό πλάνο για την παροχή φθηνής στέγης. Βασική στόχευση του σχεδίου είναι οι κρατικές ενισχύσεις να φθάσουν άμεσα στους δικαιούχους, ώστε να αποδώσουν καρπούς το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής που θα «αποκαλύψει» ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ θα περιλαμβάνει άτοκα δάνεια και επιδοτήσεις που θα δίνουν λύση στο μείζον πρόβλημα των ακριβών ενοικίων που ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά και ειδικά τα νέα ζευγάρια.

Οι πληροφορίες θέτουν ως χρονικό ορόσημο εφαρμογής το επόμενο έτος και η Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το αποθεματικό ύψους 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ). 

Η ειδική ομάδα η οποία έχει συσταθεί σε συνεργασία με στελέχη σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο έχουν επεξεργαστεί διάφορες προτάσεις για την υλοποίηση πολιτικών που στοχεύουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας σε φθηνότερα ακίνητα.

Στόχος των επικείμενων εξαγγελιών θα είναι οι νέοι χαμηλού αλλά και μεσαίου εισοδήματος, οι άνεργοι, αλλά και οι φοιτητές οι οποίοι βρίσκονται εκτός του τόπου κατοικίας και πληρώνουν ενοίκιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δικαιούχοι θα είναι νέοι έως 29 ετών και νέα ζευγάρια, ενώ θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

Για τους όρους στήριξης των δικαιούχων θα είναι πιο ευνοϊκοί όταν πρόκειται για ζευγάρι όπου εργάζονται και οι δύο, ενώ θα υπάρχουν ακόμη ευνοϊκότερες πρόνοιες για ειδικές κατηγορίες όπως ζευγάρι ανέργων ή μονογονεϊκή οικογένεια.

Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης κατασκευή, ανακατασκευή και παραχώρηση-ενοικίαση κοινωνικών με ΣΔΙΤ, την επιδότηση ενοικίου και την επιχορήγηση δανείου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες ή οι ενοικιαστές θα λάβουν χρηματικά ποσά για ανακαινίσεις παλαιών ακινήτων, τα οποία δεν μπορούν να κατοικηθούν ή και θα λάβουν επιδότηση ενοικίου. Στις προτάσεις που έχουν επεξεργαστεί τα αρμόδια στελέχη είναι οι εν λόγω ενισχύσεις να έχουν διπλή μορφή. Δηλαδή, είτε θα χορηγηθούν ως κρατική επιχορήγηση, είτε ως άτοκα δάνεια ύψους 25.000-30.000 ευρώ, με προσαύξηση περίπου 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Η διάρκεια αποπληρωμής μπορεί να φτάσει τα 10-15 έτη. Πηγές αναφέρουν ότι οι δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος θα είναι οι νέοι κάτω των 30 ετών και νέα ζευγάρια, ενώ θα προβλέπονται και εισοδηματικά κριτήρια.

Θα αφορά:

Νέους έως 29 ετών (με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα)

Νέα ζευγάρια

Ανέργους

Φοιτητές

Θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια

Θα προσφέρει:

Επιδότηση ενοικίου

Χορήγηση επιδοτούμενων δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας

Προγράμματα rent to own (παραχώρηση σπιτιών σε ανέργους ή νέους με χαμηλό εισόδημα, πληρώνοντας χαμηλό ενοίκιο ή και δυνατότητα αγοράς στο μέλλον)

Δυνατότητα ανακαίνισης κατοικιών

Τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας

Η δικηγόρος Σουζάνα Κλημεντίνη, μίλησε στο MEGA για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

«Ήδη βλέπουμε μία πιο επιθετική πολιτική όσον αφορά στους πλειστηριασμούς, τόσο από τις τράπεζες όσο και από τα funds που έχουν αποκτήσει τα δάνεια του κόσμου. Δεν υπάρχει πλέον προστασία πρώτης κατοικίας. Υπάρχει προσωρινή προστασία αλλά δεν καλύπτει σχεδόν τίποτα», είπε αρχικά.

Κάθε βδομάδα έχουμε 1000- 1300 πλειστηριασμούς και αφορούν και στην πρώτη κατοικία. Μπορεί να γίνει πλειστηριασμός ακόμα και για το ποσό των 50.000 ευρώ. Δεν υπάρχει όριο», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Μόνο το 25% των προσφυγών δικαιώνεται

Μόνο το 25% των προσφυγών φορολογουμένων προς την ΑΑΔΕ δικαιώνεται, σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΡΤ, από την επεξεργασία των στοιχείων ...

Φόρτωση άρθρων...