Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Το τέλος των μνημονίων, το σοκ των ...αρκούδων στις αγορές και το ομόλογο του ΟΤΕ

Η μία μετά την άλλη οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια, ενώ οδηγός των εξελίξεων είναι η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα. Προχθές ανακοίνωσε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,75% από 1% και στη Wall Street έγινε... πάρτι!

Χθες όμως, οι επενδυτές το... ξανασκέφτηκαν και κατάλαβαν ότι ο στασιμοπληθωρισμός μπορεί να μας οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και ύφεση. Έτσι εκδηλώθηκαν ισχυρές ρευστοποιήσεις με αποτέλεσμα ο Dow Jones να βρίσκεται στις 30.000 μονάδες, εισερχόμενες σε ζώνη "αρκούδων"! Οι πωλητές βλέποντας τις ζημιές να διευρύνονται και τα margins να πηγαίνουν... αδιάβαστα, προχωρούν σε επιθετικές κινήσεις. Πιο άσχημα είναι τα πράγματα για τον δείκτη των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας NASDAQ, ο οποίος μετά τα προχθεσινά ισχυρά κέρδη, χθες έκλεισε με κάθετη πτώση 4%, λόγω των επιθετικών πωλήσεων, με αποτέλεσμα να βυθιστεί ακόμη πιο βαθιά στη ζώνη του bear market ("αρκούδες").

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Το ίδιο σκηνικό επικράτησε και στην Ευρώπη, όπου οι δείκτες υποχώρησαν σε νέα χαμηλά και τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια πουλάνε σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς... αύριο, με στόχο να αυξήσουν τα μετρητά. Στο ίδιο μήκος κύματος και το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου μετά το προχθεσινό... ξεπέταγμα λόγω και των ευχάριστων νέων για τη στήριξη των Ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χθες έφαγε... ξύλο, με αποτέλεσμα να βρίσκεται λίγο πάνω από τις 800 μονάδες.

Το περιβάλλον γίνεται ολοένα και πιο εχθρικό, ενώ το πετρέλαιο κρατάει γερά στα 120-121 δολάρια και ο χρυσός με τη χθεσινή άνοδο άνω του 2%, μας δείχνει τον... δρόμο, σε σχέση με τις πληθωριστικές προσδοκίες και τον κίνδυνο ύφεσης, σε περιβάλλον συνεχούς ανόδου των επιτοκίων. Και μέσα σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και νέος μπελάς στο μέτωπο του φυσικού αερίου, καθώς πήρε φωτιά αγωγός στο μεγαλύτερο κοίτασμα της Ρωσίας! Όλα τα στραβά της... μοίρας μας δηλαδή!

Ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος στην Ευρώπη. Μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά. Και στις δύο περιπτώσεις, θα βλέπουμε εφιάλτες, καθώς θα ενισχυθεί η ασυμμετρία στην οικονομία και στις κοινωνίες. Με βαρύ χειμώνα και το κόστος θέρμανσης στα ύψη, πολλοί θα χάσουν τον ύπνο τους. Όλα δείχνουν ότι το 2023, θα είναι έτος, όπου την Πρωτοχρονιά θα ευχόμαστε "Καλή Χρονιά", αλλά από μέσα μας θα ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο, μάλλον θα είναι ανέφικτο.

Πριν φτάσουμε στο... αμήν, η επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου Σολτς, του Γάλλου Προέδρου Μακρόν και του Ιταλού Πρωθυπουργού Ντράγκι στο Κίεβο, προκειμένου να συναντηθούν στα... κρυφά με τον Ζελένσκι, δείχνει ότι κάτι γίνεται στο παρασκήνιο, ώστε να τελειώσει το δράμα του πολέμου ή, έστω, να δοθεί το μήνυμα ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις προς την κατεύθυνση αυτή. Η Ευρώπη θέλει να δείξει στους Ουκρανούς έναν πιο... συνετό δρόμο, ώστε να κάνουν πίσω σε ορισμένα ζητήματα, σε σχέση με τη Ρωσία, έτσι ώστε και ο Πούτιν να φανεί ότι κάτι πήρε και κυρίως ότι είναι αυτός που έβαλε τέλος στον πόλεμο, τον οποίο προκάλεσε!

Δεν ξέρουμε αν βρισκόμαστε κοντά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμη και αύριο να σταματήσουν ως δια... μαγείας οι εχθροπραξίες, θα χρειαστούμε κάμποσα χρόνια για να συνέλθουμε. Και αυτό είναι λογικό, από τη στιγμή που υπάρχει η αδιαπραγμάτευτη πολιτική επιλογή της Δύσης και ειδικότερα των Ευρωπαίων, για πλήρη απεξάρτηση από τις ρωσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές. Η όλη διαδικασία δεν είναι εύκολη και φυσικά έχει ισχυρό πόνο και μεγάλο κόστος...

Άσπρο... πρόβατο

Αν δεν συνέβαιναν όσα... τρελά συμβαίνουν, η ομόφωνη έγκριση από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για το οριστικό τέλος της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας στην Ελλάδα, θα ισοδυναμούσε με κήρυξη... εθνικής αργίας ή εθνικής εορτής!

Ξέρουμε εδώ και καιρό ότι απομένουν τα τυπικά για να μπουν οι τίτλοι τέλους στην εποχή των... σκληρών μνημονίων, οπότε τώρα, πρέπει να τα δώσουμε όλα, προκειμένου να ανακτήσουμε το συντομότερο δυνατό την επενδυτική βαθμίδα. Ο στόχος αυτός είναι περισσότερο από ποτέ... γαργαλιστικός και ουσιαστικός, από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δημιουργεί ένα δίχτυ προστασίας για τα Ελληνικά ομόλογα, όταν θα δανειζόμαστε όπως όλες οι χώρες, από τις αγορές. Επιπλέον, η κίνηση της ΕΚΤ έχει ως στόχο, μέσω της Ελλάδος, να υπάρξει η αναγκαία θωράκιση των ομολόγων της Ιταλίας, η οποία αποτελεί μια ανοικτή πληγή σε σχέση με το χρέος της Ευρωζώνης.

Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το "μαύρο πρόβατο" για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εκ του αποτελέσματος, μαζί με τον Χρήστο Σταϊκούρα, δίνουν ρεσιτάλ συνέπειας και αξιοπιστίας. Όπως και συνολικά η Ελληνική κυβέρνηση, για να πούμε τα πράγματα ως έχουν. Έχουμε γίνει πλέον "άσπρο πρόβατο" και η χώρα μπορεί να μετατραπεί σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων και όχι σε έναν αξιολύπητο παρία, που δεν προλαβαίνει να μετράει... φάπες! Πάντως, η πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η ολοκλήρωση του κύκλου των αξιολογήσεων της μεταμνημονακής εποπτείας (θα φέρει και ένα... δωράκι 748 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών επί των Ελληνικών ομολόγων) και η υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού, είναι αρκετά προκειμένου να προκαλέσουν... αϋπνίες στον πολιτικό αντίπαλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξη Τσίπρα. Όχι για το τι θα... παραλάβει όταν γίνει... κυβέρνηση (αυτό είναι ανέκδοτο...), αλλά για το τι ρεαλιστικό και ορθό θα αντιπροτείνει, ώστε η χώρα να πάει παραπέρα, μέσα στις σκληρές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα.

Η επιτυχημένη πορεία εξόδου της Ελλάδος από τον ασφυκτικό "κορσέ" των μνημονίων, αυξάνει την ευθύνη για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο οποίο πρέπει να αποδοθούν τα εύσημα για τη μεθοδικότητα, την αποτελεσματικότητα, τη συνέπεια και την αξιοπιστία στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, τα τελευταία 3 χρόνια. Από δω και πέρα όμως, κριτής μας είναι οι αγορές. Και αυτές δεν συγχωρούν λάθη. Ούτε στην οικονομική πολιτική, αλλά ούτε και στην κάλπη...

Ο ΟΤΕ δανείστηκε με μηδενικό επιτόκιο!

Η χθεσινή μέρα ήταν ιστορική για τη χώρα και μέσα στο θετικό κλίμα της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία (όταν όλα τα άλλα είναι μαύρα...), ήρθε και "κούμπωσε" η ιστορική έκδοση ομολόγου από τον ΟΤΕ.

Ο Οργανισμός έχοντας ως σήμα κατατεθέν το ισχυρό όνομα της Deutsche Telekom, εξέδωσε ομολογιακό τίτλο, και παρά το μικρό μέγεθος της έκδοσης (150 εκατ. ευρώ), το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,666%. Μιλάμε για σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, μέσα σε... εμπόλεμες συνθήκες ως προς το κόστος του χρήματος. Μπορεί το σύνολο της έκδοσης να ήταν... ευκολάκι, καθώς αναλήφθηκε από τον βασικό μέτοχο του ΟΤΕ (η Deutsche Telekom κατέχει το 50% των μετοχών), ωστόσο, πρόκειται για μία ακόμη επιτυχημένη κίνηση, που βοηθάει προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του αξιόχρεου της χώρας και εν τέλει προς την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Το νέο ομόλογο εκδόθηκε από την OTE plc με την εγγύηση της ΟΤΕ Α.Ε., στο πλαίσιο του υφισταμένου προγράμματος έκδοσης μεσομακροπρόθεσμων ομολόγων, που συνδέεται με το αγγλικό δίκαιο και δεν είναι εισηγμένο προς διαπραγμάτευση. Τα έσοδα από το νέο ομόλογο θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση μέρους του ομολόγου των 375 εκατ. ευρώ της OTE plc, που λήγει τον επόμενο μήνα. Έξυπνη κίνηση, στο κατάλληλο timing.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...