Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Το τριπλό «μπόνους» στο ελληνικό success story

Οικονομία

Έκπληξη πρώτου μεγέθους αποτέλεσε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023, καθώς κινήθηκε πολύ υψηλότερα και από τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις.

Χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο μέγεθος διαμορφώθηκε στο 1,86% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος, έναντι στόχου 1,15% και αρχικού στόχου 0,7%. Πρόκειται για ένα ακόμη μπόνους στο ελληνικό success story. το οποίο είναι αποτέλεσμα της νέας υπερ-υπέρβασης κατά 939 εκατ. ευρώ και της συγκράτησης των δαπανών κατά 602 εκατ. ευρώ. Ούτε λίγο, ούτε πολύ πήγαμε καλύτερα κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο. Χονδρικά, πιάσαμε τα 4 δισ. ευρώ και κάτι, που αποτελούν "κουμπαρά" για τα δύσκολα, ενώ ένα πολύ μικρό μέρος θα πάει για παροχές, καθώς η κυβέρνηση κρατάει "πολεμοφόδια".

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει η επενδυτική βαθμίδα, ούτε κατάλαβαν τι έχει συμβεί από το 2019 και μετά. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν αν και όλοι γνωρίζουμε πόσο... αλλεργικοί είναι στην αλήθεια, την οποία γνωρίζουν πολύ καλά, αλλά, "όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια". Από την άλλη, έχουμε καταλάβει και με το παραπάνω τι συνέβη την περίοδο 2015-2019, οπότε ελάχιστα μας απασχολεί τι θα πουν ο Κασσελάκης, η Φαραντούρης, η Αυγέρη και ο Αρβανίτης!

Η θεαματική υπέρβαση του περυσινού στόχου πρακτικά σημαίνει χαμηλότερο δημόσιο χρέος, το οποίο πέρυσι μειώθηκε στο 161,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου 162,8% και επίδοσης 172,7% το 2022. Φαίνεται ότι μια τέτοια μείωση είναι σχεδόν αδύνατο να τη συλλάβουν οι Συριζαίοι και οι... λοιποί γιατί δεν... τρώγεται. Υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει επίσης καλύτερη αφετηρία για τη φετινή χρονιά, η οποία, χαρακτηρίζεται από διεθνείς αναταράξεις και επιβράδυνση των διεθνών και ευρωπαϊκών ρυθμών ανάπτυξης, Αλλά και αυτό κάνουν ότι δεν το γνωρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν... τρώγεται με τίποτα!

Επιπλέον, το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα συνεπάγεται μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας αναφορικά με τον τετραετή δημοσιονομικό προγραμματισμό της χώρας λόγω της συγκράτησης του χρέους.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, το τελικό αποτέλεσμα στέλνει ένα ισχυρό σήμα στις διεθνείς αγορές ότι η ελληνική οικονομία ισχυροποιείται και αναπτύσσεται πέραν των στόχων, παρά τις δυσκολίες και τα έκτακτα γεγονότα που αντιμετώπισε η χώρα (φυσικές καταστροφές, διεθνείς κρίσεις, διπλές εθνικές εκλογές κ.λπ.) κατά το προηγούμενο έτος. Οι παραπάνω επισημάνσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν είναι "ρουλεμάν", αλλά αυτό που θα έλεγε και ένας μαθητής Γ΄ Λυκείου, στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.

Χθες γράφαμε για τα θερμά λόγια που απέσπασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, από τους αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας με τους οποίους συναντήθηκε στις ΗΠΑ. Επιπλέον, είχε σημαντικότατες συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τις "κεφαλές" των Goldman Sachs και Citigroup. Το δείπνο που του παρέθεσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και τα θετικά λόγια και σχόλια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δείχνουν ότι έχουμε αλλάξει επίπεδο.

Μετά τα πολύ θετικά νέα από την ΕΛΣΤΑΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα και τα αποτελέσματα των επαφών Χατζηδάκη στις ΗΠΑ, η Ελλάδα έχει ένα διπλό μπόνους, που ενισχύει ακόμη περισσότερο την αίγλη του success story.

Το τρίτο "δώρο" ήρθε από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, ο οποίος αναβάθμισε τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές και ουσιαστικά έστειλε το μήνυμα στις αγορές ότι η επόμενη αξιολόγηση θα μας ανεβάσει ακόμη κατά μία βαθμίδα. Όλα τα παραπάνω αποτυπώθηκαν χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έκλεισε με άνοδο 1,99% και επανήλθε στα επίπεδα των 1.420 μονάδων.

Για την αντιπολίτευση αυτά είναι... ψιλά γράμματα, καθώς δεν... τρώγονται! Και όντως δεν "τρώγονται", καθώς έχει φροντίσει η κυβέρνηση να τους πέφτουν βαριά στο... στομάχι!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...