Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Tράπεζες: «Παγώνουν» τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

«Πάγωμα» των επιτοκίων των ενήμερων στεγαστικών δανείων σχεδιάζουν οι τράπεζες για την ελάφρυνση των δανειοληπτών από τις συνεχείς αυξήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

H λύση που προτείνεται μοιάζει σαν να μετατρέπονται τα επιτόκια όλων των δανείων σε σταθερά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λύση θα αφορά όλα τα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, είτε αυτά είναι παλαιά δάνεια σε άλλο νόμισμα π.χ. ελβετικό φράγκο, είτε υπολογίζονταν με libor, είτε υπολογίζονται με euribor ενός ή τριών μηνών.

Για όλα τα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, θα συμφωνηθεί μία ημερομηνία μέχρι την οποία έχουν περάσει οι αυξήσεις της ΕΚΤ στο euribor (το euribor τριμήνου κινείται τώρα στο 3,05% και η μέση μηνιαία τιμή του είναι περίπου στο 2,85% και στο euribor μηνός είναι στο 2,899%) και στα επίπεδα αυτά θα κλειδώσει ανεξάρτητα από νέες αυξήσεις.

Κάτι που σημαίνει ότι στο εξής δεν θα περάσουν άλλες αυξήσεις στις δόσεις των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, ανεξάρτητα αν η ΕΚΤ έρθει ξανά με νέα αύξηση 0,25% ή 0,50% ή με νέες αυξήσεις αργότερα. Όλα τα επιτόκια βάσης για στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια που έχουν υποστεί τις συνεχεία αυξήσεις, θα «παγώσουν» στο συμφωνηθέν επίπεδο για συγκεκριμένο διάστημα.

Βεβαίως η απόφαση των τραπεζών να απορροφήσουν το κόστος των δανειοληπτών σε περαιτέρω αυξήσεις θα έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια που μπορεί να είναι για παράδειγμα ένα έτος.  Το κόστος για τις τράπεζες που θα απορροφήσουν τις επιβαρύνσεις από την αύξηση επιτοκίων, υπολογίζεται σε πρώτη φάση σε κάποιες δεκάδες εκατ. ευρώ, αλλά περισσότερες λεπτομέρειες και συγκεκριμένα στοιχεία θα δοθούν όταν το σχέδιο οριστικοποιηθεί και ανακοινωθεί από τις τράπεζες.

Το euribor κινείται έντονα ανοδικά επί ένα χρόνο παρακολουθώντας με το δικό του ημερήσιο ρυθμό τις αυξήσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το euribor που είναι το επιτόκιο που καθορίζεται από την αγορά και χρησιμοποιείται ως βάση στις διατραπεζικές συναλλαγές, παρακολουθεί τα επιτόκια της ΕΚΤ και όσον αφορά στο euribor τριμήνου, επί του οποίου υπολογίζονται τα περισσότερα στεγαστικά στην Ελλάδα, προηγείται ελαφρώς με ένα οριακό ποσοστό το οποίο αυτή τη στιγμή είναι στο 0,05%. Το euribor του μήνα ακολουθεί με κάποια απόσταση και υπολείπεται οριακά του 3% της ΕΚΤ.

Ο Μάρτιος ήταν ο πρώτος μήνας εδώ και περίπου ένα χρόνο που το επιτόκιο euribor ανέκοψε, έστω βραχυχρόνια, την πορεία του μετά την κρίση της Credit Suisse και τα προβλήματα στις μικρές αμερικανικές τράπεζες, καθώς και τη ρευστότητα με swaps που έσπευσαν να παρέχουν οι Κεντρικές Τράπεζες.

Στο μεταξύ οι Κεντρικές Τράπεζες μέσα σε λίγες μήνες έχουν εκτοξεύσει το κόστος του χρήματος με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται όλοι οι δανειολήπτες, απειλώντας έτσι και τις τράπεζες διεθνώς που βλέπουν ότι το πρόβλημα με καθυστερήσεις δανείων θα επιδεινωθεί αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ειδικότερα, μέσα σε λιγότερο από 10 μήνες έχει αυξήσει τα επιτόκιά της από αρνητικά -0,50% κατά 3,50 ποσοστιαίες μονάδες (350 μονάδες βάσης) και τώρα είναι στο 3%. Άλλες Κεντρικές Τράπεζες έχουν αυξήσει περισσότερο τα επιτόκιά της όπως η Fed που ξεκίνησε νωρίτερα από την ΕΚΤ.

Ο παρακάτω πίνακας με τα επιτόκια των μεγαλύτερων Κεντρικών Τραπεζών διεθνώς, δημοσιεύτηκε στο Reuters και δείχνει την πορεία των επιτοκίων με τη Νέα Ζηλανδία να έχει οδηγήσει το επιτόκιο στο 5,25% και τη Fed να ακολουθεί με 5%. 

Οι αυξήσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2022.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Πώς θα κουρέψετε τα πρόστιμα έως και 75%

Εκπτώσεις στα πρόστιμα που έχει επιβάλλει η Εφορία μπορούν να επιτύχουν φορολογούμενοι επιλέγοντας την εξωδικαστική επίλυση διαφορών. Η πρώτη ρύθμιση «τρέχει» ήδη, λήγει στις 30...

Περιορισμός φοροδιαφυγής και αυξήσεις μισθών -Οι δυο κύριες πηγές αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού το 2024

Ιδιαίτερο βάρος αποδίδεται στον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσα από τις παρεμβάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη βελτίωση της διαφάνειας και της α...

Φόρτωση άρθρων...