Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

UBS: Ανάπτυξη 2,5% στην Ελλάδα το 2024 - Οι κινητήριες δυνάμεις και ο ρόλος του πληθωρισμού

Στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ελληνική οικονομία προχωρά η UBS, προβλέποντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,5% φέτος (από 3% προηγουμένως). 

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, παρότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας φαίνονται οριακά ασθενέστερες από ό,τι περίμεναν προηγουμένως, εντούτοις τα βασικά χαρακτηριστικά της βελτίωσής της εξακολουθούν να ισχύουν.

Ειδικότερα, ο οίκος ποντάρει:

  • Στην ικανότητα της Ελλάδας να αξιοποιεί τα κοινοτικά κεφάλαια (σχεδόν 40 δισ. ευρώ ή 18% του ΑΕΠ).
  • Στον ισχυρό τουρισμό.
  • Στον χαμηλό πληθωρισμό, με τον πληθωρισμό των τροφίμων να σημειώνει επίσης μείωση.
  • Στην πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική.
  • Στην ικανότητα των τραπεζών να ενισχύσουν τον δανεισμό με τη βοήθεια των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η UBS σημειώνει ότι οι παράγοντες αυτοί έχουν ήδη συμβάλει στην επιτυχία της Ελλάδας στις πρόσφατες επιχειρηματικές συναλλαγές (IPO του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών και placement ύψους 1,4 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς) αλλά και στην άντληση 4 δισ. ευρώ από την έκδοση 10ετούς ομολόγου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι νέες προβλέψεις τους για την ελληνική οικονομία ευθυγραμμίζονται με εκείνες της Τράπεζας της Ελλάδος και παραμένουν αισθητά πιο αισιόδοξες από το consensus, το οποίο περιμένει ανάπτυξη 1,5% φέτος.

Διαβάστε περισσότερα στο moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Παράταση όλων των δηλωτικών φορολογικών υποχρεώσεων, βεβαιωμένων οφειλών, ΦΠΑ και τελών

Παράταση των προθεσμιών εκπλήρωσης όλων των δηλωτικών φορολογικών υποχρεώσεων, παρακρατούμενων φόρων, φορολογιών κεφαλαίου, ΦΠΑ, τελών και λοιπών έμμεσων φόρων και καταβολής βεβαιω...

Ο μισός πληθωρισμός προέρχεται από το λάδι

Σχεδόν το μισό ποσοστό από τον πληθωρισμό στα τρόφιμα προέρχεται από την τιμή του ελαιόλαδου, η οποία έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 70% σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελ...

Φόρτωση άρθρων...