Κυριακή
28 Απριλίου 2024

WSJ: Πρότυπο για Ευρώπη και Αμερική η Ελλάδα, ο πρώην αδύναμος κρίκος της Γηραιάς Ηπείρου

Την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας εξαίρει η Wall Street Journal, μετά και την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, δέκα χρόνια μετά τη οικονομική κρίση.
Η Ευρώπη και η Αμερική θα μπορούσαν να διδαχθούν από τον πρώην αδύναμο κρίκο της Γηραιάς Ηπείρου, γράφει η Wall Street Journal.

Η αμερικανική οικονομική εφημερίδα κάνει λόγο για ένα «πρότυπο δημοσιονομικής πολιτικής».

Το αμερικανικό μέσο εστιάζει και στο κλίμα αισιοδοξίας που απορρέει από το γεγονός ότι η οικονομία αναμένεται να «αναπτυχθεί φέτος κατά περίπου 2,5%, η S&P αναμένει ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 146% του ΑΕΠ από 189% το 2020 και οι επενδύσεις πληθαίνουν. Όλα αυτά συνέβησαν παρά την πανδημία, τη μεταναστευτική κρίση και αρκετές φυσικές καταστροφές».

Στο άρθρο με τίτλο, «η μεγάλη επιστροφή της Ελλάδας», γίνεται σύγκριση ανάμεσα στις κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Τσίπρα, ενώ αναλύονται τα θετικά εκείνα στοιχεία που οδήγησαν τον πρώτο στην επανεκλογή. 

«Πριν από σχεδόν μια δεκαετία, η Ελλάδα φαινόταν ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να ανακάμψει από τα οικονομικά και πολιτικά της τραύματα. Την Παρασκευή, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στα ελληνικά ομόλογα», σημειώνεται το άρθρο, όπου γίνεται λόγος για επίτευξη του στόχου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, αυτό που διαφοροποιεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον προκάτοχό του, είναι ότι επικεντρώθηκε στην οικονομική ανάπτυξη. 
«Ο κ. Μητσοτάκης από τότε που διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία τον κ. Τσίπρα και επανέφερε το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία το 2019, μείωσε τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 22% από 29%, εργάστηκε για τον εξορθολογισμό των κρατικών λειτουργιών και τώρα προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις», αναφέρει το δημοσίευμα.

Για τον Αλέξη Τσίπρα σημειώνει: «Παραλίγο να τινάξει στον αέρα την ευρωζώνη, αρνούμενος να τηρήσει τους όρους διάσωσης και φτάνοντας στο σημείο να οργανώσει ένα αποτυχημένο δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Στη συνέχεια υπέγραψε μια συμφωνία διάσωσης με αυστηρούς δημοσιονομικούς όρους».

Στο άρθρο αναφέρεται ότι παρότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, «ο κ. Μητσοτάκης έχει καταλάβει ότι μια ατζέντα οικονομικής ανάπτυξης είναι το βασικό συστατικό για να εξασφαλίσει την υποστήριξη για τις μεταρρυθμίσεις και για τη δημοσιονομική ισορροπία».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πάσχα: «Μάχη» για την τιμή του οβελία – Tσιμπημένη η τιμή λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα

Δεν έχει ακόμα «ζεσταθεί» η κίνηση στα συνοικιακά κρεοπωλεία με τις παραγγελίες για το πασχαλινό τραπέζι να είναι περιορισμένες. Η τάση είναι Πάσχα στο χωριό και η οικονομική λύση,...

Φόρτωση άρθρων...