Πάνω από 10.000 νέοι και νέα ζευγάρια θα μπορέσουν, μέσα στο 2023, να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, με άτοκο ή χαμηλότοκο δάνειο που θα τους χορηγηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας.

Οι αιτήσεις στις τράπεζες μπορούν να υποβάλλονται από τη Δευτέρα 3 Απριλίου.

«Μετά από πολλά χρόνια η  στεγαστική πολιτική ξεκινάει στην Ελλάδα με επίκεντρο τα νέα ζευγάρια και με πέντε διαφορετικά προγράμματα. Το πρώτο ξεκινάει τώρα και αφορά τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στο επίκεντρο νέοι και ζευγάρια

Το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας απευθύνεται σε νέους και νέα ζευγάρια ηλικίας 25 – 39 ετών και αποτελεί μία από τις δεσμεύσεις που έκανε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το 75% των δανείων που θα χορηγηθούν θα είναι άτοκο και το υπόλοιπο 25% θα επιβαρύνεται με το επιτόκιο της τράπεζας όπου θα γίνει η αίτηση. Το δάνειο θα καλύπτει έως και το 90% της αξίας του ακινήτου, έως 150.000 ευρώ. Η έκταση του ακινήτου δε θα ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά, με έτος κατασκευής έως το 2007. Η μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής θα είναι τα 30 έτη.

Η δόση του δανείου θα είναι πιο προσιτή στα βαλάντια των νέων εργαζομένων.

Σε ποσό δανείου 100.000 ευρώ με αποπληρωμή τα 30 έτη, η μηνιαία δόση, κανονικά, καθορίζεται στα 587€. Με την χρήση του προγράμματος, η δόση δεν ξεπερνά τα 342€.  Έτσι, ο δανειολήπτης κερδίζει 245€ τον μήνα, ή 2.935 € κάθε χρόνο.

Οι δανειολήπτες θα πρέπει να μη διαθέτουν άλλη ιδιόκτητη κατοικία που να καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες, ενώ ο πωλητής του ακινήτου δεν μπορεί να είναι συγγενής α’ ή β΄ βαθμού με τον αγοραστή.