Πέμπτη
20 Ιουνίου 2024

Times: Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της μετά από δέκα χρόνια κρίσης - Ευοίωνες οι προοπτικές

Οικονομία

Με εγκωμιαστικό ρεπορτάζ αναφέρονται στην οικονομία της Ελλάδας οι Times του Λονδίνου. «Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της μετά την πιο μακρά περίοδο ύφεσης στον πλανήτη», έχει τίτλο το ρεπορτάζ για την ελληνική οικονομία.

Στο εκτενές ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι μετά την κρίση χρέους και τα προγράμματα διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και τους Ευρωπαίους πιστωτές της περιόδου 2010-18, «τα πράγματα τώρα βελτιώνονται».

«Η ελληνική οικονομία -αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα- συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία τρία χρόνια, επιτυγχάνοντας ρυθμούς ανάπτυξης 8,4% το 2021, 5,9% το 2022 και 2,1% το 2023».

«Η ανεργία – τονίζεται στο ρεπορτάζ - που έφθασε στα ιστορικά υψηλά του 27,2% το 2013, έχει μειωθεί στο 10%. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες έχει μειωθεί στο 7%. Τα ελληνικά ομόλογα που αξιολογούνταν ως «σκουπίδια» (junk) για περισσότερο από μια δεκαετία, πρόσφατα αναβαθμίστηκαν στην επενδυτική βαθμίδα από τρεις εκ των τεσσάρων οίκους αξιολόγησης. Μόνο η Moody’s δεν έχει προχωρήσει ακόμη αλλά υπάρχει η πεποίθηση ότι θα ακολουθήσει, με βάση και τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη».

Στο ρεπορτάζ αναδεικνύεται επίσης το γεγονός ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις δέκα πρώτες χώρες στον πλανήτη στην εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ώρα που η φαρμακευτική βιομηχανία και ο τομέας της αγροδιατροφής μαζί με παραδοσιακά ανεπτυγμένους τομείς της οικονομίας, όπως η ναυτιλία και ο τουρισμός, έχουν εξίσου θετικές επιδόσεις.

Οι Times του Λονδίνου κάνουν ειδική αναφορά στον τουρισμό επισημαίνοντας ότι οι αφίξεις ήταν αυξημένες κατά 17% στα 32 εκατομμύρια το 2023 συγκριτικά με το 2022 και οι προβλέψεις συγκλίνουν για επίδοση – ρεκόρ τη φετινή χρονιά. 

«Η Αθήνα έχει γίνει προορισμός από μόνη της, πολύ περισσότερο από σημείο διέλευσης για τα νησιά. Τα μουσεία της έχουν βελτιωθεί και τα εστιατόρια και τα μπαρ της έχουν γίνει πιο εκπλεπτυσμένα, επωφελούμενα από την οικονομική ανάκαμψη», αναφέρει η εφημερίδα.
Ευοίωνες είναι οι προοπτικές και στην αγορά ακινήτων, «που κινείται δυνατά την τελευταία τριετία», όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς σε εκτιμήσεις τους που δημοσιεύονται στο ρεπορτάζ.

Ύμνοι από τους Times για την ελληνική οικονομία: «Στάθηκε ξανά στα πόδια της, ευοίωνες οι προοπτικές»

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πρεμιέρα την 1η Ιουλίου για την 6ήμερη εργασία – Ποιους αφορά, πόσο θα είναι η επιπλέον αμοιβή

Η ώρα μηδέν για πολλούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, και ειδικά στη βιομηχανία που έχουν τη γραμμή παραγωγής σε συνεχή λειτουργία, έφτασε, αφού από την 1η Ιουλίου θα μπορούν ν...

Φόρτωση άρθρων...