Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Αναμονή για τη νέα γενιά εμβολίων, το μεταναστευτικό ξανά σε πρώτο πλάνο στην Ευρώπη, γελάει ο Πούτιν με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις

- Οι δείκτες που σχετίζονται με τον κορονοϊό σε παγκόσμιο επίπεδο έρχονται να μας θυμίζουν διαρκώς πως δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με την πανδημία. Κουρασμένοι μετά από δυόμισι περίπου χρόνια οι πολίτες δείχνουν να χαλαρώνουν, αλλά ταυτόχρονα ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης αναμένει τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια για να προχωρήσει στην τέταρτη δόση. Δεν ήταν εξάλλου τυχαίο που ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως υπάρχει παγκόσμια ανάγκη για νέα γενιά εμβολίων. Όσο πιο γρήγορα έρθουν, τόσο το καλύτερο για την προετοιμασία  ενόψει του φετινού χειμώνα. 

- Η Ελλάδα θωρακίζεται αμυντικά και αυτό προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό στην Τουρκία του αναθεωρητή Ερντογάν. Στον αέρα η Ελλάδα μετά και από την αγορά των γαλλικών ραφάλ διαθέτει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στη γείτονα. Δεν είναι όμως μόνο η αεροπορία, αλλά και το ναυτικό που κάνει άλματα σε επίπεδο εκσυγχρονισμού. Μαθαίνουμε πως οι δύο πρώτες φρεγάτες τύπου Belharra βρίσκονται ήδη στη φάση της ναυπήγησης, γεγονός που αυξάνει την ανασφάλεια της Άγκυρας που ψάχνει διαρκώς δικαιολογίες για να επιτεθεί στη χώρα μας.    

 -  Το μεταναστευτικό αποτελεί ένα πολύ σοβαρό θέμα που αναμένεται να απασχολήσει ξανά την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Μάλιστα στην Αυστρία συνδέουν την επισιτιστική κρίση με την πιθανή αύξηση των ροών πέρα από τους Ουκρανούς πρόσφυγες, ένα κομμάτι των οποίων έχει ήδη επιστρέψει στην πατρίδα του παρά την εκεί δυσμενή κατάσταση. Ο Καρλ Νεχάμερ αναμένεται να ζητήσει από την Κομισιόν αυστηροποίηση για την είσοδο προσφύγων στην Ε.Ε, καθώς φαίνεται πως η Βιέννη δεν αντέχει άλλο κύμα εντός των δικών της συνόρων…..      

- Καυτή ατζέντα διαχειρίζονται στην παρούσα φάση οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στη σκιά των εξελίξεων στην μαρτυρική Ουκρανία. Η ενεργειακή κρίση, η επισιτιστική ανασφάλεια, οι γεωπολιτικές προκλήσεις στα δυτικά Βαλκάνια, αλλά και η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης  θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης στο άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που συνεδριάζει την Παρασκευή στην Πράγα. Μπορεί τα εθνικά κοινοβούλια να έχουν μπει σε τροχιά καλοκαιρινής ραστώνης, αλλά τα σύνθετα θέματα δεν σηκώνουν αναβολές και από το Σεπτέμβριο η Ε.Ε θα κληθεί να κάνει το δικό της τεστ αντοχών με τους πολίτες της να βρίσκονται κυριολεκτικά στα όρια τους.  

-Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της Ευρώπης έχει ξεκινήσει μια έντονη συζήτηση σχετικά με τα αποτελέσματα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εις βάρος της Μόσχας. Αυτά πέρα από κάθε αμφιβολία έχουν προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στα εθνικά κράτη, τη στιγμή μάλιστα που ο Πούτιν και οι συνεργάτες του απολαμβάνουν κυριολεκτικά το πλεόνασμα-ρεκόρ εικοσαετίας για το εξωτερικό ισοζύγιο. Οι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες οφείλουν εδώ και τώρα να εξετάσουν τι φταίει και οι πολυδιαφημισμένες κυρώσεις έχουν γυρίσει μπούμερανγκ για τα κράτη-μέλη της Ένωσης.       

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το στρατηγείο του Γιάννη Κουράκη στο Ηράκλειο

Σε αγώνα σπριντ έχει επιδοθεί ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιεί καθημερινά ...

Η στεγαστική κρίση και η… σπιταρόνα

Στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ μπαίνει και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης, με ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη να εκτιμούν πως δεν είναι ο κατάλληλος να ηγηθεί τόσο της αξιω...

Φόρτωση άρθρων...