Δευτέρα
13 Μαΐου 2024

Η αυτοδυναμία, ο Τσίπρας, ο Μάο, και οι έξυπνες κινήσεις του ΚΙΝΑΛ

- Μπορεί πολλά κυβερνητικά στελέχη όπως ο Μάκης Βορίδης να κάνουν προβλέψεις πως η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, αλλά στην πραγματικότητα η επίτευξη του στόχου είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ ότι ακούγεται. Το να αγγίξεις το 37,5% μετά από τετραετία γεμάτη αναταράξεις, με ακρίβεια, με λάθη στα θέματα διαχείρισης κρίσεων και με μια κοινή γνώμη πολύ αυστηρή απέναντι στην κυβέρνηση μετά από δώδεκα δύσκολα χρόνια εξαιτίας των μνημονίων και της πανδημίας, συνιστά μια πολύ σύνθετη εξίσωση που η λύση της προϋποθέτει υλοποίηση των δεσμεύσεων, βελτίωση της καθημερινότητας, χειροπιαστή ελπίδα για τους νέους και αποφυγή λαθών που χτυπούν στο μαλακό υπογάστριο την ανθεκτικότητα της κυβερνητικής παράταξης. Είναι θεμιτό στο προσκήνιο οι γαλάζιοι να δημιουργούν κλίμα για να πετύχουν το στόχο τους, αλλά στο παρασκήνιο καλό είναι να έχουν έτοιμο το σενάριο για ένα νέο σχήμα ΝΔ - ΚΙΝΑΛ, ως επανάληψη του 2012.

-Σοφά έπραξε η επικοινωνιακή ομάδα του Μαξίμου και το τελευταίο διάστημα σταμάτησε τις συνεχείς επιθέσεις στο Νίκο Ανδρουλάκη. Ήταν πραγματικά αχρείαστη η δωρεάν προβολή του νέου αρχηγού του ΚΙΝΑΛ από τα γαλάζια στελέχη, καθώς για δύο και πλέον εβδομάδες έστρεψαν με κάθε τρόπο τους προβολείς προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Εκτός των άλλων, η σε υψηλούς τόνους σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ δεν βοηθά στην παρούσα φάση για δύο λόγους: από τη μία είναι ισχυρό το ενδεχόμενο οι δύο πάλαι ποτέ πυλώνες του δικομματισμού στην Ελλάδα να συνεργαστούν και δεύτερον έρχονται σε δύσκολη θέση εκατοντάδες στελέχη σε κυβερνητικές θέσεις και στο Μέγαρο Μαξίμου που προέρχονται πολιτικά από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

- Είναι αλήθεια πως τα λάθη, για να το πούμε πολύ κομψά, του παρελθόντος κυνηγούν τον κ. Τσίπρα και θα τον κυνηγούν για πολύ ακόμη. Έχουν περάσει περίπου τρία χρόνια από τότε που εγκατέλειψε την εξουσία μετά από το εκκωφαντικό +10%που κατέγραψε η Νέα Δημοκρατία. Κι όμως σκοτεινές υποθέσεις, με αλαζονικές συμπεριφορές και αντιδημοκρατικές πρακτικές έρχονται να θυμίσουν στην κοινή γνώμη το ύφος της διακυβέρνησης της περιόδου 2015-2019 που οδήγησε πολύ κόσμο να πει το «ποτέ ξανά». Παράλληλα, προκαλεί μεγάλη εντύπωση πως για τα όσα συνέβησαν και εκ των υστέρων αποδείχθηκαν ψέματα, συκοφαντίες, ή οτιδήποτε άλλο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε ποτέ να ψελλίσει μια συγνώμη.

- Αν ο κ. Τσίπρας το είχε κάνει έγκαιρα, δηλαδή μια γενναία αυτοκριτική τη στιγμή που οι πολίτες του έδειξαν την πόρτα της εξόδου από την Κυβέρνηση, ίσως τα πράγματα σήμερα να ήταν πολύ διαφορετικά. Μπορεί ο Μάο να έλεγε αυτά που έλεγε, αλλά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να είχε ξεκαθαρίσει την εικόνα και το εσωτερικό του κόμματος του. Με ακρότητες και ακραίους, με λαϊκισμό και επαναστατική γυμναστική, με τη συνήθεια να κάνει το άσπρο μαύρο δεν έχει πολλές ελπίδες για να αλλάξει την κατάσταση θεαματικά. Το μόνο που χρειάζεται να παλέψει τώρα είναι να διασφαλίσει τη δεύτερη θέση στις εθνικές εκλογές!

- Κλίμα ικανοποίησης επικρατεί στο ΚΙΝΑΛ, τόσο από την απήχηση που καταγράφουν τα στελέχη του στις εξορμήσεις του στην περιφέρεια, όσο και από τις μετρήσεις. Ένα στοιχείο που αυξάνει το δείκτη αισιοδοξίας στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι ο επαναπατρισμός δεν προέρχεται μόνο από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τη Νέα Δημοκρατία. Στο στρατηγικό σχεδιασμό του το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη πως ένα ποσοστό δυσαρεστημένων κεντροδεξιών αποτελεί δεξαμενή εν δυνάμει ψηφοφόρων του Κινήματος. Ας το λάβουν σοβαρά υπόψη, με τις κατάλληλες κινήσεις δε μπορούν να φέρουν και ακόμη καλύτερα αποτελέσματα…

- Ένα νέο εποικοδομητικό και πολυσχιδή ρόλο διεκδικεί με αξιώσεις η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων σε μια ευαίσθητη γεμάτη αναταράξεις περίοδο στο διεθνές status quo. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφαρμόζει μια πολυεπίπεδη στρατηγική, ενισχύοντας τις διμερείς σχέσεις με χώρες-κλειδιά, όπως είναι η Κροατία και η Ρουμανία, τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία συνεχίζει το μπαράζ των προκλήσεων. Οι επίμαχες κινήσεις αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία μετά και όσα διαδραματίζονται στα ουκρανορωσικά σύνορα. Ο ρόλος ενός σταθεροποιητικού παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας στην νοτιοανατολική Ευρώπη ταιριάζει απόλυτα στην Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με κινήσεις ματ στη διπλωματική σκακιέρα έχει δώσει άλλη δυναμική στην ελληνική εξωτερική πολιτική.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κοίτα ποιος μιλάει. Ο Κασσελάκης κατηγορεί τον Μητσοτάκη γιατί δήλωσε ότι παραβιάστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών

Αιχμές κατά του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο Στέφανος Κασελάκης για τη «Συμφωνία των Πρεσπών», με αφορμή την προκλητική δήλωση της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδο...

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά και τα ρέστα – Η Κεχαγιά απειλεί πως θα φέρει στη Βουλή προς κύρωση τα μνημόνια με τα Σκόπια

«Γιατί πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η κυβέρνησή του (σ.σ. του κ. Μητσοτάκη) δεν έφερε προς κύρωση στη Βουλή τα τρία Πρωτόκολλα, τα τρία μνημόνια συνεργασίας, ούτ...

Φόρτωση άρθρων...