Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Η σοβαρή αντιπολίτευση, η ευαισθησία αλά καρτ του ΣΥΡΙΖΑ και η αφύπνιση της Ευρώπης

- Η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ στην περίπτωση της αδικαιολόγητης επίθεσης της κ. Ζαχάροβα κατά της χώρας έρχεται να επιβεβαιώσει πως μια σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολιτευτική φωνή έχει μπει δυνατά στην πολιτική σκακιέρα, που σέβεται την ιστορία της δημοκρατικής παράταξης και κινείται στο όρια του αστικού δημοκρατικού πολιτεύματος. Η Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζει να αναδεικνύει τις σημαντικές διαφορές με το ΣΥΡΙΖΑ και μέσα από στοχευμένες κινήσεις δημιουργεί μια ισχυρή παρακαταθήκη για ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα.        

- Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ κολλημένος στο χθες και στις αγκυλώσεις ενός κομμουνιστικού παρελθόντος αντιμετωπίζει τη ρωσική εισβολή με μια λογική ναι μεν αλλά, αδυνατώντας να πάρει μια ξεκάθαρη θέση κατά της Μόσχας, περιορίζοντας τις τοποθετήσεις σε γενικόλογες αναφορές περί ειρήνης και δημοκρατίας. Φυσικά αν στη θέση της Ουκρανίας ήταν κανένας ακραίος δικτάτορας της λατινικής Αμερικής και αν στη θέση της Ρωσίας μια δυτική χώρα θα κατέβαιναν κάθε μέρα στο πεζοδρόμιο, καταγγέλλοντας το διεθνή ιμπεριαλισμό και τα καπιταλιστικά μονοπώλια. Αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ φημίζονται εδώ και χρόνια για την ευαισθησία αλά καρτ.

- Ενδεικτική της μικροψυχίας και της κοντόφθαλμης λογικής που χαρακτηρίζει την πλειοψηφία των στελεχών της Κουμουνδούρου ήταν η αντίδραση τους στην πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σε συνεργασία με τον ελληνικό Ερυθρό Σταυρό προώθησε τη συγκέντρωση τροφίμων που θα κατευθυνθούν στον ηρωικό ουκρανικό λαό. Φαίνεται πως στην Αριστερά θεωρούν ακόμη την κοινωνική ευαισθησία δικό τους μονοπώλιο, γι’ αυτό και η συγκεκριμένη στρατηγική που ακολουθεί εδώ και καιρό η Πειραιώς προκαλεί εκνευρισμό και αντίδραση. Αντί λοιπόν να βγάζουν πύρινες ανακοινώσεις, ας φροντίσουν να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή, όπως θα έπρατταν στο παρελθόν για τους Σαντινίστας στη Νικαράγουα.

- Από τη στιγμή που γίνεται λόγος στο κοινωνικό προφίλ που οφείλει να έχει κάθε υπεύθυνο κόμμα, μπορεί κανείς να σταθεί και στην προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση για την ανακούφιση από το κύμα ακρίβειας στον τομέα της ενέργειας  που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά. Τα αρμόδια υπουργεία επιχειρούν μέσα από το πρόγραμμα επιδοτήσεων των λογαριασμών να απαλύνουν λίγο το δυσβάσταχτο βάρος, κυρίως στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, εντοπίστηκαν περιπτώσεις επιχειρηματιών κυρίως στην περιφέρεια, οι οποίοι λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους επέλεξαν να κρατήσουν τα καταστήματα τους κλειστά.

- Είναι γεγονός πως ο αναθεωρητισμός του Βλαντιμίρ Πούτιν και η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διέγειραν τα ανακλαστικά των ευρωπαϊκών κρατών που αντιμετωπίζουν πλέον ως μονόδρομο την αύξηση των αμυντικών δαπανών ως αντίδοτο στο ρωσικό επεκτατισμό και στις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος. Μετά τη Γερμανία που για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου ανακοίνωσε εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ, ήρθε η σειρά της Αυστρίας να δρομολογήσει αμυντικές επενδύσεις μέχρι η χώρα, όπως αναφέρουν αρμόδια κυβερνητικά χείλη, να είναι σε θέση να υπερασπιστεί την κυριαρχία της. Βήμα-βήμα εμπεδώνεται παντού στην Ευρώπη η ανάγκη μιας αποτελεσματικής αμυντικής πολιτικής και οι σχετικές πρωτοβουλίες μπορούν και πρέπει να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα προστασίας των συνόρων της Ε.Ε.          

- Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η απόφαση της Δανίας να παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες της να αποφασίσουν μέσω δημοψηφίσματος που θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου για την ανατροπή της εξαίρεσης της χώρας από την αμυντική πολιτική των Βρυξελλών, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ειδικότερα, αυτό αφορά στην επανεξέταση της στάσης σχετικά με το εάν οι Δανοί θα συμμετάσχουν πλέον στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, σχεδόν τριάντα χρόνια αφού επέλεξαν να εξαιρεθούν. Ο Πούτιν δεν  μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως η απόφαση του για εισβολή στην Ουκρανία θα λειτουργούσε ως το ξυπνητήρι αφύπνισης ολόκληρης της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Προσωπική απόφαση Κασσελάκη η αποπομπή Παπανώτα - Το είχε αποφασίσει εδώ και μέρες

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η αποπομπή του Δημήτρη Παπανώτα, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε την α...

Μέχρι και ο Γκλέτσος... αγανάκτησε με τον Κασσελάκη: «Απογοήτευση το παιδί, ψήφο από μένα δεν παίρνει, τέλος» (εικόνες)

Σε πλήρη μεταστροφή της άποψής του για τον Στέφανο Κασσελάκη προχώρησε ο Απόστολος Γκλέτσος όπως προκύπτει τόσο από ανάρτησή του στο Facebook όσο και από απαντήσεις που έδωσε στα σ...

Σε κουβανέζικο μπαρ στου Ψυρρή με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης

Μια χαλαρή έξοδο για ποτό μαζί με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκανε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης σε μπαρ στο κέντρο της Αθήνας. Στην εκδήλωση στον Ελληνικό Κόσμο, όπο...

Φόρτωση άρθρων...