Τρίτη
14 Μαΐου 2024

Καμπανάκι για τον Covid, οι πιέσεις των Ευρωπαίων στον Πούτιν και η μηδενική ανοχή στην οπαδική βία

- Αύξηση των κρουσμάτων Covid σε ολόκληρη τη χώρα καταγράφηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα μετά από το τριήμερο της Αποκριάς, όπου παρατηρήθηκε χαλάρωση αλλά και συνωστισμός στα αστικά κέντρα. Το ζητούμενο σ’ αυτήν την κρίσιμη καμπή είναι να μην σταλούν τα λάθος μηνύματα στους πολίτες και επιτραπεί ξανά η επιδείνωση των λεγόμενων σκληρών δεικτών. «Δεν θα σφυρίξουμε λήξη» με την πανδημία ήταν το ηχηρό μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο οποίος αν και αισιόδοξος για τους καλοκαιρινούς μήνες, στάθηκε στο σχέδιο προετοιμασίας της χώρας ενόψει Φθινοπώρου. Με άλλα λόγια έχουμε μπροστά μας ακόμη πολλά επεισόδια στο σίριαλ «Κορωνοιός».

- «Ζεστά» έχει πάρει η Κυβέρνηση το ζήτημα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας. Η άνανδρη δολοφονία του Άλκη Καμπανού αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των εξελίξεων με το Μέγαρο Μαξίμου να έχει δώσει σαφείς εντολές στους αρμόδιους για μηδενική ανοχή. Πρώτα ήρθε η σύλληψη των δραστών, έπειτα η αναστολή λειτουργίας των οπαδικών συνδέσμων και πριν λίγες ώρες ανακοινώθηκε η σύλληψη ομάδας χούλιγκανς στην Αθήνα. Οι χειρισμοί είναι στη σωστή κατεύθυνση, αρκεί να το πάνε μέχρι τέλους. Δεν είναι δύσκολο, μια ματιά στους αντίστοιχους χειρισμούς της αείμνηστης Μάργκαρετ Θάτσερ τη δεκαετία του 80 στη Βρετανία θα βοηθούσε πολύ.

- Ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται η ενεργειακή κρίση με τον Αλέξη Τσίπρα να μην χάνει ευκαιρία να επιτίθεται στον Πρωθυπουργό προσωπικά. Δεν γνωρίζουμε πως ακριβώς εκείνος θα διαχειριζόταν τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση, αλλά αν θυμηθούμε τους χειρισμούς στη ΔΕΗ επί ημερών των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, τότε θα κρατήσουμε μικρό καλάθι για τις εναλλακτικές  της Κουμουνδούρου. Το θέμα δεν λύνεται εξάλλου με φωνές, αλλά προϋποθέτει μια συνολική ευρωπαϊκή πολιτική για να μειωθούν στο μέτρο του δυνατού οι αναταράξεις στο εισόδημα των πολιτών.

- Ένα στοπ στα σενάρια πρόωρων εκλογών επιχείρησε να βάλει η Κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της, τουλάχιστον σε δημόσιο επίπεδο. Η χώρα μπορεί να χρειάζεται σταθερότητα, αλλά το μυαλό των επιτελών του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται στην επόμενη δύσκολη μέρα, τότε που η χώρα θα έχει ανάγκη μια ανθεκτική ηγεσία με καθαρή πλειοψηφία για να αντιμετωπίσει τα δύσκολα. Και για να γίνει αυτό πράξη, η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται να επιλέξει τον κατάλληλο χρόνο ώστε να διεκδικήσει την αυτοδυναμία, αφού ο πήχης είναι ψηλά και ο εκλογικός νόμος που η ίδια ψήφισε (και αυτοπαγιδεύτηκε) προβλέπει 38% συν για την κατάκτηση 151 εδρών! Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είναι από τους πιο θεσμικούς πολιτικούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα αγνοήσει σημαντικούς παράγοντες που θα τον οδηγήσουν στην αυτοδυναμία.

- Μεγάλες πιέσεις για κατάπαυση του πυρός δέχεται τις τελευταίες ώρες ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόσο από το Παρίσι, όσο και από το Βερολίνο. Αν και γνωρίζουν πως ο Ρώσος Πρόεδρος είναι ικανός να φτάσει τα πράγματα στα άκρα, οι κ.κ Σόλτς και Μακρόν επιχειρούν μέσω της πειθούς να συνδράμουν στην κατεύθυνση της εκεχειρίας, πιστεύοντας αμφότεροι στις διμερείς συναντήσεις Ρωσίας και Ουκρανίας. Ωστόσο το πρώτο πείραμα επί τουρκικού εδάφους απέτυχε, αφού οι ΥΠΕΞ και των δύο χωρών δεν κατάφεραν να βρουν ούτε ένα σημείο σύγκλισης στη σχετική συζήτηση. Ίσως να υπάρχει μια πιθανότητα αποκλιμάκωσης εφόσον η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών πήγαινε σε επίπεδο Πούτιν-Ζελένσκι, ένα ενδεχόμενο που και οι δύο πλευρές αφήνουν ανοιχτό.

-Θετικά σχόλια στη δημοσιογραφική και πολιτική πιάτσα εισέπραξε ο Νίκος Ανδρουλάκης για την απόφαση του να ορίσει διευθύντρια επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ την έμπειρη δημοσιογράφο Στεφανία Μουρελάτου. Ήταν μία κίνηση με πολιτικά και τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά, καθώς ο νέος αρχηγός επέλεξε μια χαμηλών τόνων με πλούσιο βιογραφικό και πολλά ένσημα στο πολιτικό ρεπορτάζ συντάκτρια σε μια επιτελική και ταυτόχρονα νευραλγική θέση. Η κα. Μουρελάτου πληρούσε και με το παραπάνω τα κριτήρια και μένει πλέον να οπλιστεί με μεγάλη υπομονή και να επιδείξει υψηλές αντοχές στο δύσκολο έργο της.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά και τα ρέστα – Η Κεχαγιά απειλεί πως θα φέρει στη Βουλή προς κύρωση τα μνημόνια με τα Σκόπια

«Γιατί πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η κυβέρνησή του (σ.σ. του κ. Μητσοτάκη) δεν έφερε προς κύρωση στη Βουλή τα τρία Πρωτόκολλα, τα τρία μνημόνια συνεργασίας, ούτ...

Νέα «καρφιά» Πολάκη κατά Τσίπρα και Ξανθού: Σας απάντησαν οι πολίτες στις τελευταίες εκλογές

Στο στόχαστρο του βάζει για άλλη μια φορά τον πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα ο Βουλευτης Χανίων, Παύλος Πολάκης, δίνοντας συνέχεια στο θέμα των εμβολίων,...

Φόρτωση άρθρων...