Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Νέο crash test για την Κυβέρνηση, ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση, αυτοδυναμία και εκλογικός νόμος

-Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται, όπως μαθαίνουμε ο κρατικός μηχανισμός, ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται από αύριο και το οποίο θα χτυπήσει και την περιοχή της Αττικής. Οι μνήμες από την επέλαση του χιονιά τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά και από την τραγική κατάσταση που βίωσαν χιλιάδες εγκλωβισμένοι οδηγοί στην Αττική Οδό και άλλους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας είναι ακόμη νωπές, με την Κυβέρνηση να θέλει πάση θυσία να αποφύγει παρόμοια φαινόμενα που θα προκαλούσαν εκ νέου οργή και θυμό στην κοινή γνώμη. Πρόκειται σίγουρα για ένα δυνατό crash test για το Μέγαρο Μαξίμου σε μία περίοδο που ούτως ή άλλως οι επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κάνουν την καθημερινότητα ιδιαίτερα δύσκολη.

- Ο στόχος της αυτοδυναμίας που έχει θέσει το Μέγαρο Μαξίμου για τις επόμενες εθνικές εκλογές αποτελεί μια πρόκληση που επηρεάζεται, ωστόσο, από πολλούς παράγοντες. Δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, αντίθετα προϋποθέτει όχι μόνο απόλυτη συσπείρωση δυνάμεων που στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία το 2019, αλλά και διεύρυνση σε άλλα ακροατήρια. Στο εσωτερικό της Κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για πιθανή αλλαγή του εκλογικού νόμου, ακολουθώντας ουσιαστικά τη γραμμή της σταθερότητας και την αποφυγή μιας πιθανής περιπέτειας την επομένη των εκλογών. Η δυσμενής κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις που η πολεμική σύρραξη έχει επιφέρει, αποτελεί έναν καλό λόγο για να ενισχυθεί μέσω ενός νέου νόμου η σταθερότητα στη χώρα. Ωστόσο, οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν πρέπει να ξεχνούν πως αυτή είναι η μία πλευρά του success story, η άλλη σχετίζεται με την άσκηση πολιτικής και την επίτευξη λύσεων σε σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες.

- Η Κυβέρνηση διανύει μια τετραετία που είναι πολύ διαφορετική από τις άλλες με πρωτόγνωρες προκλήσεις και με υψηλό βαθμό δυσκολίας που δεν είχε καταγραφεί ποτέ στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Η πανδημία και ένας πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος προκάλεσαν τεκτονικές αναταράξεις με αποτέλεσμα να πάει περίπατο κάθε πρότερος σχεδιασμός, ενώ το πρωθυπουργικό γραφείο αναγκάζεται να προσαρμόζεται τακτικά στις όποιες εξελίξεις. Εκτιμάται πως αυτή η παράμετρος θα μπορούσε να εκληφθεί διαφορετικά από τους πολίτες όταν προκηρυχθούν οι εθνικές εκλογές, και λίγο πριν μπουν στο παραβάν να παίξει καθοριστικό ρόλο για την εκ νέου στήριξη του κ. Μητσοτάκη. Ίδωμεν…  

- Αίσθηση προκάλεσε στη διεθνή κοινή γνώμη η είδηση που μετέδωσε το Bloomberg πως η Ε.Ε δρομολογεί την έκδοση ευρωομολόγου για ενέργεια και άμυνα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της. Οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες επεξεργάζονται πλέον το σχέδιο, λεπτομέρειες του οποίου έχουν ήδη διαρρεύσει. Είναι σαφές πως μετά την πανδημία οι Βρυξέλλες απαντούν πλέον δυναμικά στις μεγάλες προκλήσεις, όπως δηλαδή αρμόζει σε μία ένωση που δεν διστάζει και κάνει αποφασιστικά βήματα προς την πολιτική ενοποίηση. Έστω και με καθυστέρηση η Ευρώπη δείχνει να ξυπνά!

- Το παράδειγμα της Ελλάδας πρέπει να ακολουθήσουν ακόμη περισσότερες χώρες του αναπτυγμένου κόσμου για δωρεά δόσεων εμβολίων κατά του Covid στην κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η χώρα μας είτε σε διμερές επίπεδο, είτε μέσω του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μηχανισμού έχει κατευθύνει 7 εκατ. δόσεις σε ξένα κράτη που τις είχαν πραγματικά ανάγκη, κατά κύριο λόγο στην Αφρική και την Ασία. Η αίσθηση της αλληλεγγύης και η κουλτούρα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της συνεργασίας ήταν πάντα ανάμεσα στα προτερήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που κάνει όλους τους Έλληνες περήφανους.

- Η συγκεκριμένη στήλη έχει ασκήσει πολλάκις σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για τις πολιτικές του επιλογές. Δεν συνηθίζει να του χαρίζεται. Ωστόσο αυτή τη φορά οφείλουμε να πούμε πως το ταξίδι του πρώην πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη το περασμένο τριήμερο ήταν μια έξυπνη κίνηση. Ο φακός τον συνέλαβε στα σοκάκια της πόλης με χαλαρό και νεανικό στυλ, καλή παρέα και μια μοδάτη τραγιάσκα να απολαμβάνει τις ομορφιές της ευρύτερης περιοχής. Πέρα από το  επικοινωνιακό αποτέλεσμα, θα σταθούμε λίγο στο πολιτικό μήνυμα. Η επιλογή του προορισμού μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς σε μια καυτή περίοδο με τη ρωσική εισβολή να προκαλεί τεκτονικούς σεισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο,  η πολιτική προσέγγισης με την Τουρκία καθίσταται μια αναγκαία προτεραιότητα. Εξάλλου στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας έρχεται η σειρά του κ. Μητσοτάκη να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν εντός τουρκικής έδρας, ραντεβού που πολλοί έγκυροι αναλυτές το αξιολογούν ως μια καλή ευκαιρία για μείωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αιχμές Μωραΐτη για βάφτιση Κασσελάκη: «Ο σταυρός που σχηματίστηκε είναι αυτός που καβαλάμε εμείς που ψηφίσαμε ΣΥΡΙΖΑ»

Αιχμές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ο στιχουργός, Νίκος Μωραΐτης. Ο γνωστός στιχουργός αναφέρθηκε στην βάφτιση Στέφανου Κασσελάκη ο γνωστός στιχουργός, Νίκος Μωραΐτης, όπο...

Φόρτωση άρθρων...