Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Οι εμμονές του ΣΥΡΙΖΑ, η κοινωνική πολιτική Μητσοτάκη και η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας

-Εμμονή με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στα πανεπιστήμια έχουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν σηκώσει στα ύψη τους τόνους της αντιπαράθεσης. Εγκλωβισμένοι σε αγκυλώσεις και ιδεοληψίες του χθες αντιστέκονται σε κάθε αλλαγή που θα βάλει τα ΑΕΙ στη χώρα μας σε τροχιά εκσυγχρονισμού. Η Κυβέρνηση ωστόσο δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει και να δώσει κατά κύριο λόγο μία ιδεολογική μάχη, αλλάζοντας άρδην τα δεδομένα, ώστε η τριτοβάθμια εκπαίδευση να κερδίσει το στοίχημα της νέας εποχής.

-Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και όλα δείχνουν πως οι θεσμοί αναμένεται να τραβήξουν για μια ακόμη φορά το αυτί του Ερντογάν, με αφορμή τις διαρκείς προκλήσεις του απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Το ζητούμενο βέβαια είναι κατά πόσο πιάνουν τόπο αυτές οι νουθεσίες απέναντι σε μια χώρα που δεν διστάζει να παριστάνει τον "ταραξία" στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Ίσως τα ανώτερα κλιμάκια της Ε.Ε θα έπρεπε να αναζητήσουν άλλους τρόπους για να βάλουν την Άγκυρα στη θέση της.

-Με μεγάλη αποφασιστικότητα δείχνει να δίνει τη μάχη της καθημερινότητας η Κυβέρνηση, επιχειρώντας να δώσει λύσεις στα αλλεπάλληλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση. Fuel pass, Power pass, διευθέτηση των εκκρεμών συντάξεων, κοινωνικός τουρισμός είναι κάποια από τα θέματα με κοινωνικό πρόσημο που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα. Οι πολίτες δέχονται μεγάλη πίεση, γι’ αυτό και πρωτοβουλίες σαν τις παραπάνω θα δώσουν πόντους στην κυβερνητική παράταξη στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές.

-Τα πάνω κάτω έφεραν στην πολιτική ζωή της Γαλλίας τα αποτελέσματα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών. Σε μία δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη το Παρίσι αντιμετωπίζει μια κυβερνητική κρίση, με την πρωθυπουργό να υποβάλει την παραίτηση της, χωρίς αυτή να γίνεται δεκτή από τον κ. Μακρόν. Την ώρα που η πανδημία και η ενεργειακή κρίση πιέζουν τη ζωή των Γάλλων, μια παρατεταμένη πολιτική αστάθεια δεν θα βοηθούσε σε τίποτα. Όλα αυτά τα λαμβάνει υπόψη του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αθήνα, πριν πάρει τις τελικές αποφάσεις για την ημερομηνία των εθνικών εκλογών.

-Μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση είδε χθες το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με την οποία η Αυστρία πολλαπλασιάζει τους ηλιακούς συλλέκτες σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Μία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση που θα έπρεπε να βρει μιμητές και σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα στην Ελλάδα τα περιθώρια για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας είναι τεράστια και αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος και να δώσει βαθιές ανάσες στην κοινωνία, διαμορφώνοντας ένα βιώσιμο πλαίσιο για τον ενεργειακό χάρτη της νέας εποχής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τα «μαζεύει» κατόπιν εορτής ο Νίκος Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση για την πρόταση δυσπιστίας

Προσπάθεια να μαζέψει τις χθεσινές του δηλώσεις περί προσυνεννόησης μεταξύ των κομμάτων, πριν την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης, έκανε σήμερα ο βουλε...

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά Φαραντούρη: Προσβάλλει τους ανώτατους δικαστές

Σκληρή απάντηση έδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στον Νίκο Φαραντούρη για τις δηλώσεις του σύμβουλου ευρωπαϊκής πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, που μετ...

Φόρτωση άρθρων...