Την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 γιορτάζει σήμερα η Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. 

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 10:30 με την κατάθεση Στεφάνου στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό στην παρέλαση των στρατιωτικών και πολιτικών τμημάτων, ενώ νωρίτερα παρέστη στην κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην εξέδρα βρέθηκαν τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος βρίσκεται από την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς επίσης πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και της στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, καθώς επίσης και πλήθος κόσμου.

Αναλυτικά, την παρέλαση παρακολούθησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ως εκπρόσωπους του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Μιχάλης Γεωργάλλας, ο Γενικός Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, η υφυπουργόςΤουρισμού Ελενα Ράπτη, ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος της " Ελληνικής Λύσης" Κυριάκος Βελόπουλος, ο πρόεδρος της "ΝΙΚΗΣ" Δημήτρης Νατσιός, ο πρόεδρος των "ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ" Βασίλης Στίγκας, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Δείτε εικόνες από τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη:

 

Οι επίσημοι στη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη: 

 

 

 

 

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Λόγω της παρέλασης πραγματοποιούνται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

Από ώρα 10.30΄ μέχρι πέρατος των εκδηλώσεων της μαθητικής παρέλασης, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους:

- Τσιμισκή, στο τμήμα της από την πλατεία Χ.Α.Ν.Θ. μέχρι την οδό Ι.Δραγούμη.

- Παύλου Μελά, στο τμήμα της από την πλατεία Λ.Πύργου μέχρι την οδό Τσιμισκή.

- Σε όλες τις κάθετες οδούς των συγκεκριμένων τμημάτων των ως άνω οδών.

ΣΑΒΒΑΤΟ (28-10-2023):

(1) Από ώρα 03.00΄ και μέχρι πέρατος της παρέλασης, η έναρξη της οποίας θα πραγματοποιηθεί την 11.00΄ ώρα της ίδιας ημέρας θα απαγορευτεί η στάση και στάθμευση, όπου αυτή επιτρέπεται, όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους της πόλης:

- Αγίας Τριάδος, στο τμήμα της από την Λεωφ. Μ. Αλεξάνδρου μέχρι την οδό Βασ. Γεωργίου

- Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

- Γ. Παπανδρέου, στο τμήμα της από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι την οδό Μητρ. Κυδωνιών.

- 30ης Οκτωβρίου, καθ’ όλο το μήκος της.

- Μ. Μπότσαρη, 25ης Μαρτίου, Π. Συνδίκα, Παρασκευοπούλου, Χατζή, 28ης Οκτωβρίου, στα τμήματά τους από τη Λεωφ. Βασ. Όλγας μέχρι τη Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου.

- Παύλου Μελά, στο τμήμα της από την πλατεία Λ.Πύργου μέχρι την οδό Τσιμισκή.

- Γ΄ Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της από τη Λεωφ. Μ.Αλεξάνδρου μέχρι τη Λ.Στρατού.

- Στρ. Ναπολ. Ζέρβα, καθ’ όλο το μήκος της.

- Εθν. Αμύνης, στο τμήμα της από την οδό Τσιμισκή μέχρι τη Λ.Νίκης.

- Γκύζη, καθ’ όλο το μήκος της.

- Εθνικής Αντιστάσεως (Δήμος Καλαμαριάς), στο τμήμα της από Ερυθρού Σταυρού μέχρι Αιγαίου.

(2) Από ώρα 05.00΄ και μέχρι πέρατος της παρέλασης, λόγω της παράταξης των μηχανοκίνητων τμημάτων, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτωνστους παρακάτω δρόμους της πόλης:

- Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

- Γ. Παπανδρέου, στο τμήμα της από Μ.Αλεξάνδρου μέχρι την οδό Μητρ.Κυδωνιών.

- 30ης Οκτωβρίου, καθ’ όλο το μήκος της.

(3) Από ώρα 07.00΄ σταδιακά και μέχρι πέρατος της παρέλασης, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους της πόλης:

- Μ. Μπότσαρη – Καραϊσκάκη – Καλλιδοπούλου, 25ης Μαρτίου, Π.Συνδίκα, Παρασκευοπούλου, Χατζή, 28ης Οκτωβρίου, στα τμήματά τους από τη Λεωφ. Βασ. Όλγας μέχρι τη Λεωφ. - Μεγάλου Αλεξάνδρου.

- Στρατηγού Κακαβού.

- Παύλου Μελά, στο τμήμα της από την πλατεία Λ.Πύργου μέχρι την οδό Τσιμισκή.

- Σουλιώτη, στο τμήμα της από τη Καλλιδοπούλου μέχρι την οδό Στρ.Κακαβού.

- Εθν. Αμύνης, στο τμήμα της από την οδό Τσιμισκή μέχρι τη Λ.Νίκης.

στ. Πλέον των παραπάνω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, θα απαγορευτεί η στάση και στάθμευση όλων των οχημάτων, όπου αυτή επιτρέπεται, στους παρακάτω δρόμους της πόλης:

- Στο πάρκινγκ, που βρίσκεται όπισθεν της εξέδρας των επισήμων της παρέλασης επί της οδού Αθαν.Σουλιώτη, κατά το χρονικό διάστημα από ώρα 16.00΄ της 27-10-2023 μέχρι πέρατος της παρέλασης της 28-10-2023.

- Στρατηγού Κακαβού, κατά το χρονικό διάστημα από ώρα 16.00΄ της 27-10-2023 μέχρι πέρατος της παρέλασης της 28-10-2023.

- Αθαν.Σουλιώτη, στο τμήμα της από τη Καλλιδοπούλου μέχρι την οδό Στρ.Κακαβού, κατά το χρονικό διάστημα από ώρα 16.00΄ της 27-10-2023 μέχρι πέρατος της παρέλασης της 28-10-2023.

- Καλλιδοπούλου, στο τμήμα της από την οδό Δελφών μέχρι τη Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου, κατά το χρονικό διάστημα από ώρα 16.00΄ της 27-10-2023 μέχρι πέρατος της παρέλασης της 28-10-2023.

- Καραϊσκάκη, στο τμήμα της οδού από Λεωφ. Βασ. Όλγας μέχρι τη Λεωφ. Μ.Αλεξάνδρου, κατά το χρονικό διάστημα από ώρα 16.00΄ της 27-10-2023 μέχρι πέρατος της παρέλασης της 28-10-2023.